Banner


CH Robinson “katma değer” peşinde
14,9 milyar dolarlık cirosuyla lojistik sektöründe dünyanın ilk 10 firmasından biri olan CH Robinson, Türkiye’de 5 yıldır aktif olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye’deki yapılanmasına öncülük eden CH Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul, her yıl en az %30 büyüme hedeflerinin bulunduğunu, önümüzdeki süreçte ise teknoloji uygulamalarıyla katma değer yaratacakları uluslararası karayolu ve intermodal taşımacılık çözümlerine öncelik vereceklerinin altını çiziyor. 




chr_teamCH Robinson dünya lojistik sektöründe nasıl bir konuma sahip? 
CH Robinson üçüncü ve dördüncü parti (3PLve 4PL) lojistik hizmetlerinde dünya genelinde sektöre liderlik eden kuruluşlardan biri. 120.000 müşterimiz ve 73.000 kontratlı taşıyıcımız ile neredeyse eşsiz bir ağa sahibiz. Halka açık bir firmayız ve hisse senetlerimiz Nasdaq’ta işlem görüyor. Cirosal olarak 14,9 milyar dolar ile dünyanın ilk 10 şirketi arasında yer alan firmamız 113 yıllık bir geçmişe sahip. Dünyanın önemli ticari merkezlerinde 300 ofisimiz ile faaliyet gösteriyoruz.
Aynı zamanda bir teknoloji firmasıyız. Kendi yazılımımız olan NAVISPHERE platformunu, aralarında Microsoft ve birçok Fortune500 şirketinin bulunduğu onlarca firma kendi tedarik zincirlerini daha verimli hale getirmek için kullanıyor. NAVISPERE vasıtasıyla müşteri-taşıyıcı ve ofislerimizi eş zamanlı olarak birbirine bağlayabiliyor, tüm partiler arasında anlık iletişim ve ekipman görünürlüğü gibi birçok farklı çözümü sağlayabiliyoruz. Basit ve etkili bir iş modelimiz var. Kendi ekipmanımız yok. Bütün dikkatimizi müşteri ve tedarikçilerimiz ile olan ilişkilere, teknolojik yeniliklere ve çalışanlarımızın gelişimine yönlendiriyoruz. 
Vizyonumuz; geleneksel bir forwarder anlayışının ötesine geçerek “dünyanın en güçlü tedarik zinciri platformu” olmak.
 
UZUN SOLUKLU İŞBİRLİKLERİ KURUYOR 
CH Robinson Türkiye pazarına ne zaman girdi? Türkiye’de özellikle hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz? 
2013 yılı Temmuz ayından beri Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Uluslararası karayolu taşımacılığı öncelikli faaliyet alanımız. Bununla birlikte intermodal taşımacılık alanında da gelişim göstermeye devam ediyoruz. Başta Almanya, Beneluks, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere ve İtalya olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Ukrayna ve Rusya için standart, ekspres, ısı kontrollü ful ve parsiyel hizmet sağlıyoruz. 
Müşterilerimizin Türkiye’de bizi tercih etme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz; esnek iş modelimiz, eşsiz tedarikçi ağımız sayesinde mevsimsellik ya da öngörülemeyen talep artışlarında gerekli olan araç kapasitesini sağlayabilmemiz, tek kontak ile bütün ihtiyaçlara yanıt verebiliyor olmamız, teknolojik altyapımız, finansal olarak güvenilir ve dolayısıyla uzun soluklu bir partner olmamız.  Aynı avantajları kontratlı taşıyıcılarımıza da sunuyoruz. 
 
HER YIL %30 BÜYÜYOR 
Türkiye pazarında büyüme hedefleriniz nelerdir? 
CH Robinson tam anlamıyla büyüme odaklı bir yapı. Dolayısıyla Türkiye’de de büyümeye devam etmek istiyoruz. Organik olarak her yıl en az %30 büyüme hedefimiz devam ediyor Kısa vadede teknoloji uygulamalarıyla katma değer yaratacağımız uluslararası karayolu ve intermodal taşımacılık önceliğimiz olacak. Geride bıraktığımız 5 yıl içerisinde büyüme hedeflerimize ulaşarak yolumuza devam ettik. Önümüzdeki yıllarda da beklediğimiz büyüme oranlarını yakalayacağımıza inanıyorum. Bunu yapabilecek altyapımız, güçlü ve sürekli gelişmeye devam eden bir takımımız var. 
 
gokalp_kobe_ertugrulODAK NOKTASI İNSAN VE TEKNOLOJİ OLMALI 
Türkiye’de lojistik sektörünün yapısı, özellikleri ve işleyişi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Her şeyden önce artık insan ve teknolojiye odaklanmamız gerek. Ekipman almadan, depo yatırımı yapmadan önce “benim şirketim, teknolojim ve ekibim değişen trendlere hazır mı?” sorusunu sormalıyız. Haklı olarak yıllarca yeterince kalifiye insan kaynağı olmadığından yakındık. Bu ifade artık geçerliliğini yitiriyor. Teknolojik gelişmelerdeki hızın artarak devam edeceğini düşündüğümüzde, hepimizin değişime açık olması ve kendini yenilemesi şart. Stajyerlerinden genel müdürüne, şirket sahiplerine  kadar herkesin teknoloji devrimine ayak uydurması artık bir seçimden çok zorunluluk. Elbette, kalifiye olmak sadece teknolojiye indirgenemez. Ancak en önemli öğe artık teknolojiye yatkınlık. 
Diğer yandan sektörde kronikleşen bazı sorunlar olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin şeffaflık ve güven eksikliği. Servis sağlayıcılar ile servis alanlar her zaman güvene dayalı açık bir iletişim kuramıyor. Ölçülebilirlik ve hesap verilebilirlik düşük. Rekabet koşullarının yeterince olgunlaşmamış olmasını da sektörün sorunları arasında sayabiliriz. Aynı ya da muadil hizmeti sağlayan firmalar arasında denetim eksikliği kaynaklı, belirgin maliyet ve dolayısıyla fiyat farkları olabiliyor. Teknolojik araçların gelişmesiyle birlikte veri analizlerinin daha mümkün hale gelmesiyle kronikleşen bu sorunların pozitif yönde gelişeceği inancındayım. 
 
HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜ… 
Gazi Üniversitesi’nde iktisat bölümünden mezun olan Gökalp Kobe Ertuğrul, üniversite yıllarında öğrencilere uluslararası staj imkanı sunan öğrenci organizasyonu AIESEC’te gönüllü olarak çalışıyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu gibi birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği gençlik ve girişimcilik alanında farklı projelerin koordinatörlüğünü yürütüyor. Mezun oluktan sonra Kosta Rika’ya taşıyan Ertuğrul, önce bir İsveç firmasında, ardından da Kosta Rika Gençlik Spor ve Kültür Bakanlığı’nda staj yapıyor. Ertuğrul, yeni bir staj arayışı içindeyken CH Robinson firmasıyla tanışarak, lojistik sektörüne adım atıyor. Bir yıl çalıştığı Arizona ofisinde işi öğreniyor. Bu dönemde CH Robinson’un ilk Türkiye ofisini kurma hayalini kurmaya başladığını ve bu doğrultuda iş planları yazdığını anlatan Ertuğrul, “ABD’nin ardından Manchester, İngiltere ofislerinde farklı görevler üstlendim.  2013 yılında CH Robinson Türkiye ofisini kurma hayalimi gerçekleştirme imkanı buldum. Türkiye’ye dönerek buradaki operasyonumuzu hayata geçirdim” diyor.   
 
CH Robinson pursues “added value” 
With a 113-year history, CH Robinson is today it ranks in the top 10 companies of the world in the logistics sector with its 14,9 billion-dollar turnover. Active in the most important trade centers of the world with 300 office, the company accessed the market of Turkey actively in July 2013.  Gökalp Kobe Ertuğrul, CH Robinson Turkey General Manager, who led the way for the company’s structuring in Turkey, says that their prioritized field of operation is international land transport and they have improved in intermodal transport as well. Ertuğrul adds that they provide services that are standard, express, heat controlled, complete, and partial for all European countries, particularly Germany Benelux, Poland, Czech Republic, France, the UK; and Italy as well as Ukraine and Russia. Pointing out that CH Robinson is a growth oriented company, Ertuğrul says, “Therefore, we would like to continue in Turkey as well. Our target of growing by 30 percent organically every year is ongoing. International overland intermodal transport to which we will add value in short term through our technology applications will be our priority.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat