Banner


Lojistik rüzgarı

Tarık Ateş  / Nordex Acciona Windpower Türkiye Proje Lojistik Müdürü






tarik_atesAtalarımız yüzyıllar boyunca rüzgarın gücünü gemilerini itmek için kullandılar. 19. yüzyılın sonlarına doğru rüzgarın gücünü mekanize ederek elektrik enerjisi üretimi için kullanmaya başladık. Bilinen ilk elektrik üreten rüzgar türbini 1887 yılında Glasgow’lu elektrik mühendisi Profesör James Blyth’in (Anderson's College -günümüzdeki adı Strathclyde University) yazlığının bahçesine elektrik sağlamak üzere yerleştirdiği yaklaşık 10 metre yükseklikteki yelkenli rüzgar türbindir. Aynı yıllarda benzer denemeler mucit Charles Brush tarafından Birleşik Devletler’de devam etmekteydi.
1895 yılında Danimarkalı bilim adamı Poul la Cour, rüzgar türbinlerinin modern aerodinamiğinin babası, Askov’daki villasını aydınlatmak üzere elektrik üretimi sağlayan güç üretim prototipini kurdu.1940’ların başında ilk megawatt boyutlu rüzgar türbini yerel elektrik dağıtım şebekesine bağlandı. 1950’lerin sonuna geldiğimizde Jacobs Wind şirketi yaklaşık 30 bin rüzgar türbinin üretimi ve satışını gerçekleştirdi. Bu rakama Afrika ve Antarktika satışları da dahil. Bu hızlı gelişim endüstriyel atılımı getirdi ve hemen 1980’lere doğru dünyanın ilk multi-megawatt rüzgar türbini üreticileri tarih sahnesindeki yerlerini aldılar.
Dünyanın önde gelen türbin üreticilerinden Nordex Group, 30 yıldan fazla deneyimi ile 25 ülkede rüzgar türbini kurulumu yapan türbin üreticisidir. Türkiye’deki temsilcisi Nordex Türkiye, resmi olarak faaliyetlerine Nordex Enerji A.Ş. adı altında Nisan 2009’da başlamıştır. İstanbul’daki ana ofisinin yanı sıra İzmir’de faaliyetlerine devam eden bir de servis ofisi ve akademisi bulunmaktadır. Nordex ayrıca 2014 yılının başında kanat üretim bandını Türkiye’ye taşıyarak, İzmir’de yerli kanat üretimine de başlamıştır. Her türlü rüzgar şartına uyum sağlayabilecek şekilde türbinlerini geliştiren Nordex’in, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri’ni de içine alan geniş bir coğrafyada türbinleri bulunuyor. Nordex, aynı şekilde servis ve bakım ağını tüm bu bölgelere ulaştırarak, rüzgar enerjisinden sağlanan temiz enerjiye katkı sağlamaktadır. Nordex Group bugün dünyada 20 GW kurulu güce ulaşmış durumda. Türkiye’de ise 1.8 GW kurulu gücüyle piyasa hacminin yaklaşık %25’ini elinde bulunduruyor. Türkiye'de rüzgar enerjisinin özellikle son yıllarda çok hızlı bir gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz.
Operasyonel başarımız mottomuz olan “tedarik için yeterince büyük -  itina için yeterince küçük” ürün oluşturanlarının lojistik imkanların sınırlarını sonuna kadar zorladığı şartlarda dahi esnek kurgular ile süreçlerimizi yürütebilmemizden kaynaklanmaktadır. Bu aslında bizim, son model teknolojiyi yatırımcılara ulaştırabilecek, projeleri endüstrinin standartlarıyla yarışan bir biçimde gerçekleştirebilecek kadar “büyük” olmamız anlamına gelirken buna rağmen, söz yatırımcı ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir projeyi hayata geçirmeye gelince, tüm lojistik  fundamentallerinin süreçlere entegre edilebileceği ön çalışmaların itinayla yapılabileceği kadar “butik” yani “küçük” olmak anlamına gelmektir.
Bugüne kadar çeşitli uluslararası tedarik kanallarından Türkiye'nin de içinde olduğu bölgemizin en zorlu coğrafyalarında, 400 kadar devasa rüzgar türbini taşımasına ve 1.200 MW üzeri santral kurulumuna, kayıp zamanlı kaza yaşamadan ve proje lojistik bütçelerinde %33'e varan iyileştirmeler yaparak gerçekleştirmeyi başaran birime liderlik ettim. Her yönetim profesyoneli şunu idrak etmelidir ki stratejik değerimiz tedarik zinciri ve lojistik birimlerimizin yaptığı her bir proje aslında firmamızın satış ve pazarlama projesidir. Rekabetin giderek arttığı, rekabetçiliğin giderek önem kazandığı günümüzde sizi adımlarca ileri taşıyacak en önemli biriminiz, organizasyon vücudunuzun damarlarına kan pompalayan kalbi tedarik zinciri ve lojistiğinizdir. İşte bizim kurulu güç de sektör liderliğine ulaşma hikayemiz tamamen bundan ibarettir.
Her sabah işlerimize başladığımızda görev ve sorumluluk alanlarımızı daha ileri taşımanın heyecanı içinde yoğun ajandalarımızı takip ediyoruz. Sırada hep beraber yapacağımız çok şey ve buradan paylaşacağımız çok güzel konular var.
Rüzgarın daima ardınızdan esmesi dileğiyle!

 





SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat