Banner


Brisa multimodal ile yol alıyor
Lassa markasıyla 70 ülkeye ihracat gerçekleştiren Brisa, sevkiyatlarda tercihini multimodal taşımacılıktan yana kullanıyor. Bu taşımalarda denizyolunun oranını %66’ya, demiryolunun oranını %6’ya çıkartırken, karayolunun oranını ise %28’e düşürdüklerini belirten Brisa Lojistik Müdürü Ahmet Günenç, “Özellikle karayoluna alternatif olabilecek demiryolunu, yoğun multimodal taşımalarında belirli bölgelerde artırmaya çalışıyoruz” diyor.  




ahmet_gunenc_brisaBridgestone ve Lassa markalarıyla Türkiye lastik sektörü lideri Brisa, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle dünyanın dört bir yanındaki dev projelere çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın en büyük lastik fabrikalarından biri.  Brisa, Aksaray’da Hasan Dağı’nın eteklerinde kurduğu ve deneme üretimlerine başladığı, 4,2 milyon adet kapasiteye sahip akıllı fabrikası ile üretim gücünü artırıyor. Brisa’nın ürettiği Lassa markası, bugün 70’e yakın ülkede, 600’e yakını Lassa tabelalı olmak üzere, toplamda 6.000 satış noktasında faaliyet gösteriyor. Her geçen gün operasyon ağını genişleten Brisa, lojistik süreçlerini de yakaladığı büyümeye göre entegre ediyor. Lojistik süreçlerini Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kapsamında geliştirmek üzere birçok projeye hayata geçiren Brisa, sevkiyat süreçlerinde ise çoklu taşıma modlarını kullanıyor. Brisa Lojistik Müdürü Ahmet Günenç, tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönettiklerini UTA Lojistik’e anlattı.

HEM HIZI ARTTIRIYOR HEM YALINLIK SAĞLIYOR
Brisa lojistik süreçlerini iyileştirmek için ne tür adımlar atıyor?
Brisa, Türkiye’nin lastik sektörü lideri olmasının yanı sıra dijitalleşme alanındaki yatırımlarıyla da önde gelen bir şirket. Bu anlamda, lojistik süreçlerimizi Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kapsamında geliştirmek üzere hayata geçirdiğimiz birçok projeye sahibiz. Tedarikçilerimizle online iletişimi sağlayan Satın Alma ve Lojistik Portalı, tüm taşıma modlarının online takibi ve sistemlerle entegrasyonu, dijitalleşme vizyonumuz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz projeler arasında bulunuyor. Bununla beraber, lojistik süreçlerinin iyileştirilmesi ve görünürlüğünün artırılması ile ilgili olarak bütünsel optimizasyonu sağlayacak ileri veri analizi projesi, RPA (robot destekli proses otomasyonu) projeleri, giyilebilir teknoloji ve RFID teknolojisi ile ürün takibi projeleri yine bu vizyonla hayata geçirmeye hazırlandığımız projeler arasında bulunuyor. Geliştirdiğimiz projelerimizle hem katma değeri olmayan işlemleri yakından inceleyip hız kazandırıyor hem de yalınlık indeksimizi artırıyoruz.

Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Hizmet alımlarını nasıl yapıyorsunuz?
70 ülkede, 6000’den fazla satış noktasında faaliyetlerine devam eden ve her geçen gün operasyon ağını genişleten bir şirket olarak; lojistik süreçlerinde deniz, hava, kara, demir yolu ulaşımlarının hepsini kullanıyoruz. Tüm bu hizmetleri alırken de ihale yoluyla iş ortağımızı belirliyoruz.
Tüm iş süreçlerimizde olduğu gibi, iş ortaklarımızı belirlerken de mükemmellik kriterlerimizi göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda lojistik operasyonlarımızı belirlerken gözettiğimiz kriterler arasında; iş güvenliği, çevre, hizmet kalitesi, termin ve maliyet konularında inovatif ve proaktif yaklaşımlar ile süreci daha iyi seviyelere taşımak için talep edilmeden sürekli olarak iyileştirmeler yapılması ön plana çıkıyor.

2017’DE 11 MİLYON SEVKİYAT YAPTI
Yıllık sevkiyat miktarınız nedir? Sevkiyatlarda hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz?
Türkiye’nin lider lastik üreticisi olarak 2017 yılı yurt içi ve yurt dışı toplam sevkiyat adetimiz 11 milyon. Lassa, Bridgestone, Dayton ve Bandag marka ürünlerimizin yurt içi sevkiyatlarında karayolu kullanılıyor. Brisa, Lassa lastiklerinin ihracatını Avrupa, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu, Uzakdoğu ve Avustralya bölgeleri de dahil olmak üzere toplam 70 ülkede gerçekleştiriyor.
Bu bölgelere gerçekleştirilen sevkiyatlarda, denizyolu, karayolu ve demiryolu kullanılıyor.  Multimodal olarak gerçekleştirilen bu sevkiyatların denizyolu oranı 2008’den bu yana %83 artırılarak, %66 seviyesine ulaştı. Karayolu sevkiyatlarının oranı ise, 2008 yılından bugüne %52 azaltılarak %28 oranına geriledi. Demiryolu sevkiyat oranımız %6’dır. Brisa olarak, özellikle karayoluna alternatif olabilecek demiryolunu, yoğun multimodal taşımalarında belirli bölgelerde artırmaya çalışıyoruz.

Otomotiv lojistiği alanında sunulan hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler? 
Lojistik firmalarının sunduğu hizmet kalitesi her geçen gün artıyor. Özellikle global otomotiv ve yan sanayi firmalarının ihtiyaçları kapsamında lojistik firmalarının hizmet kapsamı ve nitelikleri genişliyor. Bu bağlamda, esnek müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenebilen lojistik firmaları tercih edilebilirliğini arttırıyor. Müşterileriyle tam entegrasyon sağlayabilen şirketler ise, sürdürülebilir müşteri ilişkileri kurabiliyor. Firmaların problem çözmedeki başarıları, sorulan sorulara zamanında yanıt vermeleri, değişen ve gelişen teknolojiye göre kendilerini güncellemeleri, öğrenmeye açık ve öneri sunabilen özellikleri içlerinde barındırıyor olmaları ise, müşteri ilişkilerindeki bağın kuvvetlenmesinde etkili olan başlıkları oluşturuyor.
İhracat yapılan iş ortaklarının, kendi ülkelerinde yaşadığı lojistik problemleri olabiliyor.  Brisa olarak en aza indirgemeye çalıştığımız noktalardan birisi de bu. Bu konuyla ilgili lojistik partnerlerimizin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında lokal çözüm noktalarına sahip olması gerekiyor. Bu noktalarını kalite göstergeleri ile yakından ve etkin şekilde takip eden lojistik firmaları, hizmet sağlayıcısı olarak tercih edilirken bu özelliklerle öne çıkıyor.

LOJİSTİK SÜREÇLERİNİ DİJİTALLEŞTİRİYOR
Brisa'nın lojistik ajandasında neler var?
Brisa’nın lojistik ajandasında, Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kapsamında geliştirdiği projeler öncelikli yer alıyor. Bu yaklaşımın ilerleyen aşamasında ise, ileri veri teknikleriyle operasyonların simülasyonu, parametrelerin güncellenmesi, optimize edilmesi ve uzun vadede kendini yenileyebilir veri güncellemesi çalışmalarının uygulanabilir hale gelmesi amaçlanıyor.   

“Brisa’nın lojistik ajandasında, Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kapsamında geliştirdiği projeler öncelikli yer alıyor. Bu yaklaşımın ilerleyen aşamasında ise, ileri veri teknikleriyle operasyonların simülasyonu, parametrelerin güncellenmesi, optimize edilmesi ve uzun vadede kendini yenileyebilir veri güncellemesi çalışmalarının uygulanabilir hale gelmesi amaçlanıyor.”    

 





SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat