e
Banner


Reysaş gıda lojistiğinde çıtayı yükseltti
Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği alanında Türkiye genelinde makro ve mikro dağıtım hizmeti sunan Reysaş, A sınıfı kalitede depolarıyla birçok dev gıda firmasının lojistik partneri olmayı sürdürüyor. Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yatırım yapmaya devam edeceklerini açıklayan REYSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, 2019 yılı sonuna kadar soğuk hava depo alanlarını , frigo taşıma hizmetlerini %7 ve likit taşıma operasyonlarını da %5 oranında arttırmayı hedeflediklerini aktarıyor. 




durmus_dovenReysaş gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği kapsamında ne tür hizmetler sunuyor? 
29 yıllık bilgi ve donanımla bugün yaklaşık 1.200.000 m2’lik özmal depolama alanına sahip lider firmayız. Her ihtiyaca yönelik farklı özelliklerdeki özmal filomuz ile kuru yük, frigo, likit ve oto taşıma hizmetleri gerçekleştirmekteyiz. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan yerli ve yabancı sermayeli birçok kuruluşa hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz müşterilerimizin farklı ürün gruplarına istinaden, ihtiyaca yönelik alternatif hizmet modelleri geliştirerek verimlilik, çevre, maliyet noktalarında yenilikçi süreçler oluşturuyoruz.
Gıda, soğuk zincir ve likit ürünlerin lojistik operasyonları farklı özelliklerdeki ekipman ve araçlar ile uzmanlık isteyen ve sürekli yatırıma ihtiyaç duyulan hizmet alanlarıdır. Reysaş olarak bu ürünlerin üretimden son tüketiciye ulaşana kadar depolama ve taşıma süreçlerinin her anını izliyor ve kontrol altında tutuyoruz. Bugüne kadar hizmet verdiğimiz projelere birçok yenilikçi katma değer yaratan çözümler geliştirdik. Değişen koşullara göre oluşan ihtiyaçları belirleyerek, yenilikçi uygulamaları bizzat süreçlerin içinde uyguluyoruz.
Sektör ihtiyaçları ve ATP konvansiyonu gereklilikleri dikkate alınarak özel olarak hazırlanmış +4C ve -18 C araçlardan oluşan filomuzla, hammadde alımından başlayarak zincir ve geleneksel mağazalardan oluşan binlerce noktaya ait reyonlara  nihai ürünlerin mikro dağıtım ve tahsilat işlemleriyle, ayrıca yine FMCG sektör firmalarının dinamiklerine uygun güçlü bir BT altyapısıyla donatılmış depolama hizmetleri sunuyoruz. Uzman kadromuzla müşterilerimize zaman, maliyet avantajları sağlayan proaktif çözümler üreterek yine müşteri taleplerine uygun kalite standartları ve zaman planlamalarına uygun dağıtım gerçekleştirmekteyiz. 
 
reysas_soguk_zincirYATIRIMLAR HIZ KESMEYECEK 
Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yönelik yatırım planlarınız neler? 
Müşteri taleplerine istinaden ileri teknoloji kullandığımız soğuk ve kuru hava depo yatırımlarımız devam edecektir. Filomuzda yer alan doğalgaz ile çalışan araçlarımızın sayılarını 2019 yılı sonuna kadar dört kat arttıracağız. Likit taşımalarda kullandığımız ithal, ileri teknolojiye sahip, yüksek kalite tank konteyner yatırımlarımız devam edecektir. Hem depolarımızda hem taşıtlarımızda müşterilerimizin ürünlerine özel çözümler sunmak için; araç içi kamera sistemleri, alan ısı/nemölçer sensör kullanımları, alan içi personel takip, alan içi ürün takip, alan içi haşere takip, araç içi ürün takip, depo içi tam otomatik operasyon sistemleri gibi teknoloji yatırımlarına ara vermeden devam ediyoruz. 
 
Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu payı nasıl bir seviyeye çıkarmayı hedefliyorsunuz? 
Soğuk zincir lojistik depo operasyonlarımız toplam depo operasyonumuzun ’ini, karayolu frigo taşımacılık hizmetlerimiz toplam taşıma operasyonlarımızın yaklaşık % 17’sini, likit taşıma operasyonlarımız ise toplam taşıma operasyonlarımızın ’unu oluşturmaktadır. Diğer taşımacılık modellerimizdeki dağılım ise; oto taşıma %23, demiryolu taşıma %20 iken, diğer kuru yük taşıma hizmetlerimiz taşımacılık operasyonlarımızın %30’unu oluşturmaktadır. 2019 yılı sonuna kadar soğuk hava depo alanlarımızı , frigo taşıma hizmetlerimizi %7 ve likit taşıma operasyonlarımızı da %5 oranında arttırmayı hedefliyoruz.
 
Hangi destinasyonlara taşıma yapıyorsunuz, en çok hangi gıda ürünleri taşıyorsunuz? 
Bugün yurt içinde tüm bölgelerde frigo ve likit taşımacılık faaliyetlerimiz var. Ülkemizde faaliyet gösteren üretim fabrikaları ile birlikte büyük zincir marketlere mikro ve makro taşımacılık hizmetleri ve soğuk hava depolama hizmetleri vermekteyiz. +4/ -18 farklı rejimlerde taşımaya ve depolamaya uygun meyve, sebze, şarküteri, et, balık, süt ve süt ürünlerine kadar çeşitli gıda ürünlerini sayabiliriz.
 
TONAJ UYGULAMASI CAN YAKIYOR
Türkiye’de ATP Konvansiyonu’na geçiş süreci ne kadar tamamlandı? Bu alanda yaşanan sorunlar neler? 
Büyük ölçekli lojistik şirketleri, üreticiler, hizmet alıcılar konvansiyon gerekleri ile ilgili geçişleri, yeni uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Konuyla ilgili kalite, Ar-Ge ekipleri güçlendirildi. Ancak tıpkı ADR uygulamasında olduğu gibi eğitim, denetim ve kontrol mekanizmasının uygulama eksikliği sebebi ile sistemin birtakım boşlukları var. Reysaş olarak her seferinde tekrar ettiğimiz üzere konvansiyonun uygulamalarını bir sosyal sorumluluk olarak görmekte ve bu doğrultuda süreçleri sürekli iyileştirmeye yönelik çalışmalar, denetimler, raporlamalar yapmaktayız.  
Konvansiyonun gereklerinin tam olarak anlaşılması, uygulanması ve teşvik edici olması için var olan çalışmaların arttırılması, yaygınlaşması ve eğitim planlarının uzun vadeye yayılması gerektiğine inanıyoruz. Soğuk zincir dağıtımında ATP Konvansiyonu Türkiye olarak çıtamızı yükseltecektir. Ancak firmaların bu konvansiyonu iyi okumaları, Ar-Ge ve maliyetlerini bu doğrultuda yapmaları ile bu hizmeti satın alan kişi ve kurumlara çok iyi anlatmaları gerekir.
Diğer yandan özellikle tonaj uygulamaları can yakmaya devam ediyor. Bu noktada 1995 yılına kadar kamyonet segmentinde toplam istiap haddinin 5.000 kg olduğunu biliyoruz. Ancak bu güne geldiğimizde bu rakam 3.500 kg’dır. En son yapılan 630 kg ilave ile istiap haddi 4.130 kg gelmiş olmasına karşın sektörü tonaj noktasında tatmin edememiştir. Bu konuda yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bir diğer konu kamyonların mal dağıtım saatleri ve şehir içinde dağıtım esnasında park, trafik yoğunluğu gibi bir takım sıkıntıları beraberinde getirmekte özellikle belli saat dilimlerinde kamyon statüsünde olan araçlar mal dağıtamamaktadır. Bu noktada da o ildeki UKOME kararları belirleyici olmaktadır. Yine yasal değişikliklerle gıda taşımacılığı stratejik önemi olan sektörler arasına alınarak buna uygun şehir içine giriş çıkış kuralları değişebilir. Bazı Avrupa ülkelerinde bu işlemin akşam belli bir saatten sonra yapıldığını biliyoruz.
 
DOĞRU LOJİSTİK GIDA GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİDİR
Gıda ürünlerinin üretimden son tüketiciye kadar güvenli şekilde ulaştırılması ve tüm tarafların doğru şartlarda ürünleri muhafaza etmesinin en önemli konu olduğunu ve en temel sorunları içinde barındırdığına dikkat çeken Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven,sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gıda ürünlerinin güvenliği ancak doğru tedarik zinciri uygulamaları ile mümkündür. Ürünlerin uygun şekilde depolanmaması, uygun araçlarla dağıtılmaması soğuk zincirin kırılmasındaki en başlıca sebepleri oluşturmaktadır. Soğuk zincirin kırılması ciddi maddi kayıplara neden olmaktadır. Bu noktada bizler her ürünü kendi yapısına uygun şartlarda muhafaza ederek depolamak ve dağıtımlarını en uygun şekilde gerçekleştirmek için üstün teknolojiye sahip depolarımız ve dağıtım araçlarımızı sürecin her noktasında izlemekte, ölçümlerini anlık olarak kontrol etmekteyiz. Gıda ürünlerinin tedarik zinciri içinde güvenliğini korumak ve geliştirmek için teknolojiyi yakından takip ediyor ve operasyonlarımızı sürekli dinamik tutuyoruz. Gıda güvenliği ciddiyetle ele alınması ve takipçisi olunması gereken bir sosyal sorumluluk konusudur. Araç, ekipman ve teknolojiye sürekli yatırımlar yaparken, bir yandan da sürekli eğitimle ciddi müşteri memnuniyeti yaratıyoruz. Bu alandaki denetimlerin arttırılması, uygulamalarla ilgili üretici, dağıtıcı ve son tüketiciyi sürekli bilgilendirici eğitimlerin arttırılması önemlidir.”  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat