Banner


PANDA yılda 2 bin adet tırla depolarda
Türkiye'nin önde gelen dondurma markası PANDA, yılda 2 bin adet tır sevkiyatı gerçekleştiriyor. Satış ve lojistik süreçlerini direkt dağıtım ve distribütör ağlarıyla yönettiklerini belirten PANDA Tedarik Zinciri Müdürü Mete İltaş, “Tırlarımzın her birinde bulunan data loggerlar sayesinde ürünlerimiz satış noktalarına uygun şartlarda ulaştığını kontrol etmekteyiz. Kaynaklarımızı en ideal şekilde kullanarak rut optimizasyonunu sürekli iyileştirmekte ve buna bağlı olarak da sistemimizin bütünlüğünü sağlamaktayız” diyor. 




pandaPANDA hakkında bilgi vererek, üretim tesislerinizden, ürün çeşitliliğinizden söz eder misiniz? 
1980’lerin ortalarına kadar pastanelerde satılan dondurmayı yaygınlaştırarak satış noktalarına ulaştıran PANDA, 1984 yılında 0 yerli sermaye bir şirket olarak kuruldu. Türkiye’nin ilk endüstriyel ambalajlı dondurması olan PANDA, her yaş grubuna hitap eden ve tüketicinin damak tadına uygun ürünleri ve hijyenik ambalajlarıyla kısa zamanda popüler bir marka haline geldi. Böylece Panda, Türkiye’de dondurma sektörü adına yeni bir çağ başlattı. PANDA’nın öncü uygulamalarına, Türkiye’de ilk diyabetik ve diyetetik dondurma, ilk dondurmalı pasta üretimini örnek verebiliriz. Yine Türkiye’de bir ilk olarak çubukta Maraş, dilimlenmiş Maraş ve çubukta promosyon uygulamasını Stix ürünü ile Panda gerçekleştirdi. Türkiye’deki başarısını 1980’li yılların sonunda Türki Cumhuriyetlerle yurtdışına taşıyan PANDA, Kosova, Arnavutluk, Bosna ve Makedonya gibi Balkan ülkeleri başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetler ve Kuzey Irak pazarlarına açılarak yurtdışı açılımını devam ettirmektedir.  Katıldığı gıda sektörünün en önemli fuarlarından biri olan ve bu yıl 25.’si düzenlenen World Food İstanbul ve ilk kez gerçekleştirilen
CNR Food İstanbul fuarlarında ihracat kanalında yeni işbirlikleri için harekete geçen PANDA, modern ve yenilikçi misyonu, zengin ürün gamı, yüksek kalitesi, kusursuz lojistik ağı ve tüketici memnuniyetini ön planda tutan kurumsal yaklaşımıyla tam 33 yıldır Türkiye’nin dondurmasıdır. 
 
PANDA olarak lojistik süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? 
PANDA, üretimini tamamen kapalı sistemle uluslararası sağlık standartlarına uygun olarak gerçekleştirmektedir. Lojistik ve tedarik süreçlerimizi, tüketicilerimize kaliteli ürünleri, doğru soğuk zincir koşullarında, izlenebilirlik hedeflerine uygun olarak yönetmekteyiz. Soğuk zincir lojistiğinin süreci fabrikamızda ürünlerin -45°C’de şoklanmasıyla başlayıp, -25 C’de fabrikadan satış noktalarına sevk edilmesiyle devam ederek  -18°C’de tüketiciye sunulmasıyla noktalanmaktadır. PANDA olarak tedarik zincir sürecimizde tüketicilerimizi odak noktamız olarak görüyoruz. Bizim için farklı çeşit ve tatlarda, güvenli ve kaliteli ürünleri herkese ulaştırmak esastır. 
 
LOJİSTİK SÜREÇLERİNİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRİYOR 
Süreçlerinizi iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler? 
Müşterilerimize ve tüketicilerimize istedikleri tatları yıl boyunca ulaştırabilmek adına tedarik zincirinin her aşamasında sürekli iyileştirme hedefimize bağlı kalıyoruz. Gelişen teknoloji ve artan talepler günümüzde kişilerin, firmaların ve verilen hizmetlerin sürekli iyileştirilmesine olanak sağlamıştır. Buna bağlı olarak, planlama ile başlayan, malzeme tedariki ve üretim sonrası en uygun lojistik koşullarında ürünlerin nihai tüketiciye ulaşmasıyla sona eren tedarik zinciri sürecimizi bir bütün olarak kabul ederek, optimum maliyetle en hızlı ve doğru şekilde yönetmek ana çalışma modelimizdir. Türkiye’nin dört bir yanına sevk edilen PANDA ürünlerini taşıyan tırlarımzın her birinde bulunan data loggerlar sayesinde ürünlerimiz satış noktalarına uygun şartlarda ulaştığını kontrol etmekteyiz. Tedarik zincirimizin tüm halkalarında maliyet iyileştirme hedeflemekteyiz. Kaynaklarımızı en ideal şekilde kullanarak rut optimizasyonunu sürekli iyileştirmekte buna bağlı olarak da sistemimizin bütünlüğünü sağlamaktayız.
 
mete_iltas_pandaÜrün dağıtımlarını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Lojistik ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Satış ve lojistik hizmetlerimizi direkt dağıtım ve distribütör ağlarımızla yönetmekteyiz. Türkiye’nin tüm bölgelerinde bulunan çalışanlarımız, araç ve soğuk hava depolarımız direkt dağıtım modelimizi oluşturmaktadır. Bu modelimizde üretim, depolama ve dağıtım süreci bizim kontrolümüzle olmakla beraber en büyük destekçimiz soğuk zincir lojistiğimizi gerçekleştiren iş ortağımızdır. Diğer satış ve lojistik ağımız olan distribütörlerimiz en önemli iş ortaklarımızdan olup, kendi lojistik ağlarıyla ürünlerimizi her yerde müşterilerimize ve tüketicilerimize ulaştırmada bizlere destek olmaktadırlar. 
PANDA olarak, hem kendi çalışma arkadaşlarımızı hem de iş ortaklarımızı geliştirerek başarı sağlayacağımıza inanıyoruz. İş ortaklarımızda PANDA kurum kültürüne yatkın, sürekli iyileştirmeye açık ve kaliteden ödün vermeyen kriterlerle ve  bu kriterlere uyan iş ortaklarımızla çalışıyoruz. İş süreçlerimizi birlikte tasarlayarak ve ortak projeler geliştirerek uzun dönemli iş birlikteliklerini hedefliyoruz.
 
Yıllık kaç adet sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Taşımalarınızda kullandığınız özel yöntemler neler? 
Yıllık yaklaşık olarak 2.000 tır sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Sevkiyatlarımız sezonluk olarak değişmektedir. Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları yüksek satış ve sevkiyatın olduğu zamanlardır. Üretim tesisine uygun lokasyonlarda satış ağımızı ve bulunurluğunu arttırmak için geniş bir coğrafyada soğuk hava depoları kurmaktayız. Bunun yanı sıra yeni üretim tesisi ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.
 
GIDA LOJİSTİĞİNİN ÜÇ SAÇ AYAĞI 
Gıda lojistiğinin en temel dayanakları neler? 
Gıda sektörü ürün bazında ayrı sıcaklık koşulları içermektedir. Bu koşulların tedarik zincir sürecinin tüm halkalarında doğru uygulanması ve takip edilmesi şarttır. Gıda lojistiğinin 3 ayrı temele dayandığını düşünüyoruz. İlk olarak tedarik edilen malzemelerin doğru sıcaklık koşullarında taşınması ve depolanmasıdır. İkinci olarak üretim, sevkiyat ve ürün depolama koşullarındaki sıcaklıklardır. Son olarak bu süreçlerin izlenebilir ve ölçülebilir olmasıdır. 
Markamız daha iyi hizmet kalitesi için tüm süreci iyileştirme adına adımlar atmaktadır. Tedarik zincir sürecindeki tüm iş ortaklarımızın sürekli geliştirilmesi, bilgilendirilmesi ve bizlerinde sürekli iyileştirmeye katkıda bulunması önem arz etmektedir. Türkiye’de tüketicilerimizin her geçen gün artan bilinç düzeyi bu koşulların standart hale gelmesinde önemli bir katkı sağlamıştır. Gıda sektöründe özellikle ambalaja girmiş ürünlerdeki tüketici bilinç düzeyinin artması sektörün de buna uygun iyileştirme çalışmalarının artmasını sağlayacaktır. PANDA olarak müşterilerimize ve tüketicilerimize ürünlerimizin soğuk zincirini kırmadan ulaştırmaktayız. Buna bağlı olarak iş ortaklarımız ile birlikte uyum içinde çalışmaktayız. Süreç içinde de ilgili denetim ekiplerimiz aktif olarak takibini sağlamaktadır. 
 
“Soğuk zincir lojistiğinin süreci fabrikamızda ürünlerin -45°C’de şoklanmasıyla başlayıp, -25 C’de fabrikadan satış noktalarına sevk edilmesiyle devam ederek  -18°C’de tüketiciye sunulmasıyla noktalanmaktadır. PANDA olarak tedarik zincir sürecimizde tüketicilerimizi odak noktamız olarak görüyoruz. Bizim için farklı çeşit ve tatlarda, güvenli ve kaliteli ürünleri herkese ulaştırmak esastır.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat