Banner


Lojistik ihracatın kimyasını düzeltiyor
Türkiye kimya sektörünün ihracatta daha iyi bir noktaya gelmesinde lojistiğin en önemli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, taşımalarda ise en önemli hususun maddenin yapısal tehlikesi çerçevesinde sınıflandırılması olduğunu söylüyor.




murat_akyuzKimya sanayi plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya yaşamın her alanına yönelik sunduğu ürünlerle hayatımızı kolaylaştırırken Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sunuyor. Avrupa’dan Afrika’ya, Güney Amerika’dan Uzakdoğu’ya oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat gerçekleştiren sektör, “Made in Turkey” etiketinin dünya pazarlarında tanınmasına yönelik çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün ihracatta daha iyi noktalara gelmesinde ve hedeflerine ulaşmasında en önemli sektörlerden birinin de lojistik olduğunu söylüyor. Kimyevi madde taşımacılığında taşınan kimyevi maddenin sınıflandırmasının öncelikle doğru yapılmasının önemine dikkat çeken Akyüz, “Taşımacılıkta riskler, elleçlemeye oranla daha düşük. Dikkat edilmesi gereken asıl önemli nokta, maddenin yapısal tehlikesi çerçevesinde sınıflandırılmasıdır” diyor. 
 
ARAÇLAR TAŞIMALARA UYGUN OLMALI 
Kimyevi madde taşımacılığında tehlike durumlarıyla ilgili kuralların da taşıma yoluna göre farklılık gösterdiğini belirten Akyüz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çünkü taşıma aracı değiştiğinde, risk durumları da değiştiğinden kurallar da buna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Tehlikeli madde taşımacılığında gönderenin, taşıyıcının sorumlulukları ve uyması gereken kurallar var. Gönderen (üreten) firmanın maddelerin sınıflandırılması, ambalajlanması ve risk iletişimi dediğimiz etiketleme ve güvenlik bilgi formlarını etkili bir biçimde kullanmaları oldukça önemli. Ayrıca taşıyan firmanın uygun taşıma araçları ile taşımacılık kurallarına uygun hareket etmesi de hayati bir gereklilik.”  
Murat Akyüz, tehlikeli maddelerin kimya sektöründe yoğun olarak kullanıldığını söylüyor. Kullanımı sırasında olduğu gibi bu maddelerin taşınması sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu belirten Akyüz, şunları ekliyor: “Üretilmesi, etiketlenmesi, ambalajlanması, taşınması, depolanması, kullanılması ve piyasaya sürülmesinin özel koşullarla gerçekleşmesi gerekiyor.  Bu maddeleri üreten ve taşımacılığını yapan firmaların uluslararası çeşitli standartlara uymaları için bazı zorunluluklar var. Bu zorunluluklar ise; karayollarında ADR, demiryollarında RID, denizyollarında IMDG(IMO), havayollarında T1s (IATA/ICAO), içsular ve kanallarda ADN/ADNR standartları ile belirleniyor. Tehlikeli madde taşımacılığının yüzde 90’u karayolu üzerinde gerçekleşiyor.” 
 
KİMYA SANAYİ İHRACATTA 3. SIRADA 
Türkiye ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerden biri konumunda olan kimya sanayinin ihracat performansı hakkında da bilgi veren Murat Akyüz, şunları aktarıyor: “Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren üç sektöründen biri olan kimya sektörü gelişime açık yapısıyla dikkat çekiyor. 10 yıllık süreçte kimyanın plastik, kauçuk, boya, kozmetik gibi alt sektörlerinde hızlı bir büyüme gerçekleştiği görülüyor. Alt sektörlerimiz de net ihracatçı sektör konumuna yükseldi. Her ne kadar son yıllarda komşu ülkeler ve küresel ekonomik konjonktür nedeniyle ihracat performansı aynı seviyelerde kalsa da ihracatımızın bu yıl yeniden toparlanarak yükselişe geçmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Üst üste ihracat rekorları elde ettiğimiz 2017 yılının Temmuz ayında bir kez daha ihracatta artış yakalamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Temmuz’da kimya ihracatı 2016 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında miktarda yüzde 6,22 azalışla 1 milyon 251 bin ton, değerde ise yüzde 24 yükselişle 1 milyar 195 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Almanya, ABD, İtalya, İran, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan ve İngiltere olarak sıralandı. Almanya ve Türkiye arasındaki gerilimin Temmuz ayı kimya ihracat rakamlarına yansımadığı dikkat çekti. Sektörümüzün geçtiğimiz ay en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke Almanya’ydı. İhracattaki yüzde 28,63’lük artış yılın başından bu yana kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Kimya sektörünün en önemli hedef pazarları arasında yer alan ABD’nin ihracattan aldığı pay hızla artıyor. Temmuz ayında ABD’ye yapılan ihracat miktarda yüzde 232,36 değerde ise 134,32 arttı ve ülkeyi en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 4.’lüğe taşıdı.”   
 
YAKIN PAZARDAKİ KAYIPLAR AB VE ABD İLE KAPATILIYOR 
Murat Akyüz, Ocak-Temmuz döneminde ise toplam kimya ihracatının ,42 yükselişle 9 milyar 145 milyon dolara ulaştığını söylüyor. Bu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen pazarları; Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, ABD, Mısır, İtalya, İran, İspanya, Singapur ve Yunanistan olarak sıralayan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ortadoğu’da ticaretimiz için kilit noktada olan İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde yaşanan sıkıntıların devam ediyor olmasına karşın üst üste yakaladığımız ihracat artışları yılsonu hedefimiz olan 15,5 milyar dolarlık ihracata ulaşmak açısından son derece umut verici. Geçen yılki olumsuz tablodan hızla sıyrılıyoruz. Yakın pazarlarımızdaki kayıpları ekonomik olarak toparlanmanın giderek daha fazla hissedildiği ve talebin her geçen gün arttığı AB ülkeleri ve önemli hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD ile kapatıyoruz. ABD’ye ihracatımızda rekor artışlar yaşanıyor. Yakın bir zamanda ABD’de hizmete açtığımız Türk Ticaret Merkezlerimiz Türkiye markalı ürünlerin bu ülkede tanınmasına, buna bağlı olarak ihraç edilmesine önemli katkılar sunuyor. Önümüzdeki dönemlerde bu katkının artarak devam edeceğine inanıyoruz. ABD zorluklarına karşın sadece kimya değil tüm sektörlerimiz açısından ciddi bir potansiyel taşıyor. Bu potansiyeli iyi değerlendirip kısa ve orta vadede ABD’ye ihracatımızı çok daha yukarılara çıkarmamız gerek.” 
Murat Akyüz, kimya sanayinin neredeyse tüm sanayi kollarına girdi ve ara malı sağladığını söylüyor. Kimya sanayinin mineral yağlar ve yakıtlar, plastik mamüller, boya, kozmetik, ilaç ve eczacılık ürünleri, medikal ürünler gibi önemli alt sektörlere sahip olduğunun altını çizen Akyüz, “Üretim kalitesi ile dünyadaki rakipleri ile rahatlıkla rekabet eden sektörümüzün daha ileri bir noktaya gidebilmesi için temsilcilerimizin katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermesi ve markalaşmaya yatırım yapması önem taşıyor. Son yıllarda bu iki konuda da mesafe kat edilmiş olsa da almamız gereken uzun bir yol var” diyor. 
 
“Tehlikeli madde taşımacılığında gönderenin, taşıyıcının sorumlulukları ve uyması gereken kurallar var. Gönderen (üreten) firmanın maddelerin sınıflandırılması, ambalajlanması ve risk iletişimi dediğimiz etiketleme ve güvenlik bilgi formlarını etkili bir biçimde kullanmaları oldukça önemli. Ayrıca taşıyan firmanın uygun taşıma araçları ile taşımacılık kurallarına uygun hareket etmesi de hayati bir gereklilik.”  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat