Banner


Vakko yılda 3 milyon ürünle vitrinde
Türkiye’yi lüks moda kavramı ile ilk tanıştıran marka olan Vakko, öncü ve yenilikçi çalışmalarını devam ettirerek, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Vakko yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yıllık ortalama üç milyon adet ürünün, üç yüz satış noktasına dağıtımını ve kendi aralarında transferlerini gerçekleştiren şirket, sevkiyatlarda kara, deniz, hava olmak üzere üç taşıma modunu da kullanıyor. 




vakko_lojistikVakko’nun kuruluş hikayesinden ve bugün ulaştığı düzeyden söz eder misiniz? 
Vakko’nun kuruluşu Vitali Hakko’nun 1934 yılında kurduğu “Şen Şapka” adlı küçük bir şapka dükkanına dayanıyor. 1938 yılında Şen Şapka'nın adı Vakko’ya dönüştü. 2010 yılında 33.000 m2’lik alanda inşa edilen Vakko Üretim Merkezi Esenyurt; endüstriyel üretilebilirliğe (seri üretime) uygun tasarım geliştirme, tasarım uygulamaları (prototip üretimi ve seri üretim) ve lojistik merkezi olarak hizmet vermektedir. Vakko Tekstil olarak temel faaliyetlerimiz olan ipek, yünlü, pamuklu, suni ve sentetik ipliklerden imal edilen her çeşit kumaşın boya, apre, emprime ve konfeksiyon ürünlerinin üretilmesini iki farklı üretim birimimizde yürütmekteyiz. Bugün Vakko Grup bünyesinde Vakko, Boutique Vakko, Vakko Wedding House, Vakko Home, Vakko Chocolate, Vakko Mare, Vakkorama, V2K designers, W Collection, Outlet Vakko olarak 10 ayrı mağazacılık konsepti bulunuyor. Şirket şu anda 19 Vakko, 12 Outlet Vakko, 39 Boutique Vakko, 3 Vakko Home,  4 Vakko Wedding House, 2 Vakko Chocolate, 21 Vakkorama, 28 W Collection, 3 Vakko Mare, 1 Christofle, 3 Pronovias ve 2 V2K designers mağazaları ile hizmet veriyor.
Vakko olarak köklü geçmişimize sahip çıkmanın yanı sıra gelecek nesiller için de yatırım yapıyoruz. Sunduğumuz vizyonun ve estetik bakış açımızın bir yansıması şeklinde tasarlanan Vakko Moda Merkezi, sanatın tüm disiplinlerini bir arada toparlayan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi ve Müzesi, yönetim birimleri, oditoryumu ve içinde bulunan sanat eserleriyle Türkiye için bir değerdir. Vakko Moda Merkezi, moda, teknoloji ve sanatı bir araya getiren yapısı, Türkiye’de ve dünyada ilkleri temsil eden özel tasarımıyla birçok ödüle layık görüldü. En son New York merkezli American Institute of Architects (AIANY) tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında “Onur Ödülü” alan Vakko Moda Merkezi, 2011’de dünyaca ünlü Wallpaper dergisi tarafından "Dünyanın En İyi Çalışma Alanı”, Arch Daily “Yılın Binası” yarışmasında “ofis” kategorisinde “Dünyanın En İyi Çalışma Alanı” kategorisinde birincilik, 2013’de Architizer A+ Awards’ta ise “Dünyanın En İyi Ofis Binası” ödüllerinin sahibi oldu. 
 
LOJİSTİK SÜREÇLERİ TEKNOLOJİYLE BESLİYOR 
Vakko, tedarik zincirinde hangi stratejilerle başarıya ulaşıyor? 
Dijital teknolojinin giderek hayatımıza daha fazla dahil olmasıyla başlayan süreçten, perakende sektörünün de etkilendiğini söyleyebiliriz. Tüketici davranışlarındaki bu değişikliğe ayak uydurabilmek için markaların yeni teknolojiler, yeni süreç ve yeni organizasyon formatları benimsemeleri, çağa uygun bir iş stratejisi geliştirmeleri kaçınılmazdır. Bu nedenle bilgi teknolojileri ve gerekli altyapı yatırımları hayati önem taşımaktadır. Teknolojik gelişmeler, mobil uygulamaların çeşitlenmesi, tüketicilerin zaman darlığı ile birlikte e-ticaret gün geçtikçe önemli hale gelmektedir. Entegre teknoloji platformları, müşteri analitiklerinin oluşturulmasına olanak sağlayan veri depolama sistemleri, teknolojik yatırımlar ile tedarik sistemlerinde yapılan verimlilik uygulamaları gelecekteki perakende iş modelinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. 
Süreçlerimizi iyileştirmek için alanının profesyonelleriyle çalışıyoruz, teknolojiye yatırım yapıyor ve lojistik faaliyetlerinde de teknolojiyi kullanıyoruz. Örneğin, lojistik süreçlerinde ve mağazalarda RFID teknolojilerini kullanıyoruz. Lojistik ve mağazacılık uygulamalarımız mobil uygulamalarla destekleniyor. Süreçlerimizi iyileştirirken verimliliği arttırarak maaliyetleri düşürmeyi hedefliyoruz. Tüm bu çalışmaları müşteri ve kalite odaklı olarak sürdürüyoruz.
 
Lojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyorsunuz? Partnerlerinizi seçerken öncelikleriniz neler? 
Lojistik süreçlerinde personel temininin, nakliyenin ve gümrüklemenin tamamında, bazı ürün gruplarının depolamasında ise kısmen lojistik şirketlerinden istifade ediyoruz. Hizmet sürekliliği ve kalitesi, iş tecrübesi, mevcut referansları ve hizmet maliyetlerini dikkate alarak belirlenen firmalar arasından seçim yapıyoruz.
 
Yılda kaç adet sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz? 
Yıllık ortalama üç milyon adet ürün girişimiz bulunmaktadır. Bunları toplamda üç yüz satış noktasına dağıtımını ve kendi aralarında transferlerini gerçekleştirmekteyiz. Kara, deniz, hava olmak üzere üç taşıma modu da kullanmaktayız.
 
Lojistik maliyetleri düşürmek için neler yapıyorsunuz? İş ortaklarınızdan neler bekliyorsunuz? 
Biz, 79 yıldır yaşattığımız Vakko deneyimini bir üst boyuta taşımak için uzun vadeli planlarla ilerliyoruz. Bir ürünü satın alma kararı verirken, size sunduğu kalitenin yanı sıra yarattığı duygu ve ayrıcalığı da satın alıyorsunuz. Bu noktada hizmet kalitesinin de aynı ayrıcalıklı hissi yaratması çok önemli. Vakko olarak yaptığımız tüm çalışmalarla aslında bu deneyimsel ve özel hissi yaratmaya çalışıyoruz. Markayı tercih eden dostlarımız kapıdan girdiği andan itibaren onlara sunduğumuz dünya her şekilde ayrıcalıklı ve farklı olmalı. Bunu çok önemsiyoruz ve maliyet unsurlarında rakamlardan önce Vakko ruhunu koruyarak yola çıkıyoruz. Fiziksel mağazaların değişimi, e-ticaretin gelişmesi ve bunlarla birlikte yeni nesil teknolojilerin perakende sektöründe yaratacağı inovasyonu çok önemsiyoruz. 79 yıldır lokomotifi olduğu moda sektörünün ilklerine imza atan Vakko, deneyim yaşatan güçlü bir marka hikayesi oluşturmanın verdiği ilhamla Vakko dostlarına alışveriş deneyimlerini farklılaştırmak ve sadık müşteri kitleleri yaratmak açısından pürüzsüz satın alma zincirlerini oluşturuyoruz. Giderlerimizi aylık bazda bütçelerle, sürekli karşılaştırma yaparak ve teknolojiyi daha yoğun kullanarak, süreçlerimizi sürekli iyileştirerek kontrol altında tutuyoruz. Personellerimiz ile tedarikçilerimize düzenli eğitim vererek, hatasız ürün sevkiyatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Lojistik firmalarından beklentimiz; tüm süreçlerde, zamanında, hatasız ve en uygun maliyetler ile hizmet almaktır.
 
HİZMET ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRILMALI 
Tekstil lojistiğinde geliştirilmesi gereken alanlar neler? 
Lojistik firmalarında, hizmet kalitesi teknolojik yatırımlar ile artırılmalı, hizmet süreleri kısaltılmalı, hatalı işlemler azaltılmalı, verimlilik arttırılarak maliyetler düşürülmelidir. Bunun yanında, firmalar daha esnek ve müşteri odaklı çalışır hale gelmeli, hizmet çeşitliliği arttırılmalıdır. 
     
“Lojistik firmalarında, hizmet kalitesi teknolojik yatırımlar ile artırılmalı, hizmet süreleri kısaltılmalı, hatalı işlemler azaltılmalı, verimlilik arttırılarak maliyetler düşürülmelidir. Bunun yanında, firmalar daha esnek ve müşteri odaklı çalışır hale gelmeli, hizmet çeşitliliği arttırılmalıdır.”  
     
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat