Banner


Brisa global arenaya multimodal ile çıkıyor
Multimodal olarak gerçekleştirdikleri yurtdışı sevkiyatlarında denizyolunun oranını %66’ya, demiryolunun oranını ise %6’ya çıkartırken, karayolunun oranını ise %28’e düşürdüklerini belirten Brisa Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörü Fatih Tunçbilek, yurtiçinde ise karayolunu kullandıklarını söylüyor. Tunçbilek, 2018’de devreye alacakları Aksaray Fabrikası’nda demiryolunu kullanmak üzeri fizibilite çalışması yürüttüklerini açıklıyor. 




brisaBrisa lastik pazarında nasıl bir konuma sahip? Yaklaşık kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? Önde gelen ihracat pazarlarınız nereler? 
Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşu olan Brisa, Bridgestone ve Lassa ana markaları ile Türkiye lastik endüstrisinin lideridir. Brisa, 1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü ve 1996 yılında da Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi olmuştur. Şirketimiz bugün Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi konumundadır ve dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biridir. Halen Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde, 2018 yılında devreye almayı planladığımız ve 4,2 milyon adet lastik üretim kapasitesine sahip ikinci üretim tesisimizi inşa ediyoruz. “Yolculuğunuzun geleceğini tasarlıyoruz” vizyonumuz ile şu anda bir lastik üreticisinden, müşteriyi odağına koyarak sunduğu hizmetlerle farklılaşan bir inovasyon şirketine dönüşüm yolculuğundayız.
 
40 yılı aşkın bir marka olarak Lassa ile dünyada 70’e yakın ülkeye ihracat faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Satış ve pazarlama faaliyetlerimizin yarısından fazlası Avrupa’da. En büyük pazarlarımız ise; İngiltere, İtalya, Almanya, Avusturya, İspanya, Fransa’dır. Türk işçisinin el emeğiyle üretilen Lassa lastikleri, yurtdışında 130’un üzerinde markamızı taşıyan tabelalı satış mağazasında, yurtiçinde ise 5.000’e yakın noktada son kullanıcıyla buluşuyor. Markamızın uluslararası arenada da tercih edilen bir lastik konumuna erişmesi için bir pazarlama ve satış stratejisi gerçekleştiriyoruz. 2015 yılında Lassa markamız ile 30 Haziran 2019 tarihine kadar FC Barcelona’nın “Global Resmi Lastik Partneri” olduk ve kulübün 4 branşta tüm salon takımlarının (basketbol, hentbol, futsal ve tekerlekli paten hokeyi takımları) isim ve forma sponsorluğunu üstlendik. Bu anlaşmayla, kapsadığı bu özelliklerle bir Türk markası için bir ilki gerçekleştirdik. En son milli sporcumuz Arda Turan markamızın elçisi oldu.
 
Brisa Tedarik Zinciri Direktörlüğü, nasıl bir misyonla hareket ediyor? Bu kapsamda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler?
Brisa Tedarik Zinciri Direktörlüğü “Sürdürülebilir Karlı Büyüme ile Topluma Üstün Değerler Sunma” misyonu kapsamında  hızlı ve yenilikçi tedarikçi süreçleri ile paydaşlarına en iyi değeri, en düşük maliyetle sunmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda Endüstri 4.0 yaklaşımını kendine rehber edinen Brisa Tedarik Zinciri, tüm çalışmalarına teknolojinin tüm olanaklarını dahil etmekte ve süreçlerinin sürekli iyileştirilmesini sağlamaktadır. Tedarikçileri ile online irtibatı sağlayan Satınalma ve Lojistik Portalı, tüm taşıma modlarının online takibi ve sistemlerle entegrasyonu, masraf gerçekleşmeleri ve bütçe çalışmaları ile entegre operasyonel akış, akıllı depo yönetim sistemleri Brisa Tedarik Zinciri’nde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlardır.
 
fatih_tuncbilek_brisa2015’TE DÖRT MİLYON ADET 
İHRACAT SEVKİYATI GERÇEKLEŞTİRDİ 
Taşıma operasyonlarınızda hangi taşıma modlarını tercih ediyorsunuz? Yılda ne kadarlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz?
Brisa; Lassa, Bridgestone, Dayton ve Bandag markaları ürünleri için yurtiçi taşımalarında karayolunu kullanmaktadır. Brisa Aksaray Fabrikası üretimini devreye alınması öncesi demiryolu kullanımının fizibilitesine başlayacaktır. 2015 yurtiçi lastik sevkiyat adedi 6,6 milyondur. Brisa; Lassa lastiklerini Avrupa, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu, Uzakdoğu ve Avustralya bölgelerinde toplam 61 ülkedeki Lassa ithalatçı firmalarına ve Bridgestone ürünlerini de Bridgestone Avrupa ve Japonya adına Avrupa, Kuzey ve Güney Afrika, Rusya ve Avustralya bölgelerine ihracatını gerçekleştirmektedir. Multi-model olarak gerçekleştirilen bu sevkiyatların denizyolu oranı 2008’den bu yana %83 artırılarak %66 seviyesine ulaşmıştır. Karayolu sevkiyatlarının oranı 2008 yılından bugüne %52 azaltılarak %28 oranına gerilemiştir. Demiryolu sevkiyat oranı %6’dır. 2015 ihracat lastik sevkiyat adedi 4 milyondur.
 
Taşıma, depolama ve gümrükleme konusunda dış kaynak kullanıyor musunuz? Hangi lojistik şirketleriyle çalışıyorsunuz? 
Brisa, ürettiği ürünleri ve üretim için satınaldığı hammadde ve yarı mamulleri kendine ait fabrika alanı içindeki depolarında stoklamaktadır ve burada çalışanların tamamı firmamız kadrosudur. Brisa gümrükleme işlemleriyle ilgili olarak gümrük müşavirliği firmalarından gümrük acentesi hizmeti almaktadır. Tüm Teşvik ve Dahilde İşleme Rejimi konuları iki firma ile birlikte yönetilmektedir. 
Brisa, 2016 yılı için yurtiçi taşımalarında yerli bir lojistik firması ile tüm yurtiçi sevkiyatlarını gerçekleştirmekte; limandan fabrikaya ve fabrikadan limana konteyner taşımacılığı hizmetlerini de aynı firmadan almaktadır.  
2016 yılı ihracat ve ithalat taşımalarında denizyolu taşımalarında hemen hemen sektördeki tüm firmalar ile çalışmaktadır. Karayolu, havayolu ve demiryolu taşımaları için ise her yıl yapılan taşıma ihalesi sonucuna göre farklı firmalar ile çalışmaktadır.
Brisa otomotiv lojistiğinde yaşanan riskleri nasıl minimize ediyor? 
Yurtiçi  lojistiğinde sadece satış  noktalarına değil son kullanıcıya teslimat  yapımız nedeniyle yaklaşık 3000 noktaya dağıtım yapmanın  getirmiş olduğu kompleks yapı için yurtiçi lojistik partnerimiz, lokal nakliyecilerin araçları ile hizmet vererek sürdürülebilir sevkiyat dinamiğini sağlamaya çalışmaktadır.  Yurtdışı sevkiyatlarında özellikle ilgili ülke yasaları, standartlarındaki özel uygulamalar ve değişiklikler nedeniyle oluşan gecikmeler ve taşınan yükün özelliğinden dolayı taşıma sırasında oluşabilecek hırsızlık olayları önemli risklerdendir. Bu konuda araçların konaklama alanlarının güvenli yerler olarak belirlenmesi, Brisa’nın hassas noktalarıdır.
 
ESNEK ÇÖZÜM KABİLİYETİ 
TERCİH EDİLİRLİĞİ ARTIRIYOR 
Lojistik partnerlerinizi seçerken olmazsa olmazlarınız neler?
Lojistik firmalarının hizmet kalitesi her geçen gün artmaktadır. Özellikle global otomotiv ve yan sanayi firmalarının minimum gereksinimleri nedeniyle lojistik firmalarının hizmet kapsamı ve nitelikleri genişlemektedir. Esnek ve müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenebilen lojistik firmaları tercih edilebilirliğini artırmakta, müşteri ile tam entegrasyonu sağlayabilenler sürdürülebilir müşteri ilişkisi kurabilmektedir. Problem çözme, zamanında yanıt verebilme, öğrenen organizasyonlara ve teknolojik güncellemelere sahip ve açık olabilmenin, bu bağın kuvvetlenmesinde büyük etkisi olmaktadır. 
Brisa’nın lojistik partnerinden beklentisi; iş güveliği, çevre, hizmet kalitesi, termin ve maliyet konularında inovatif ve proaktif yaklaşımlar ile daha iyi seviyelere talep edilmeden taşıması, sürekli iyileştirmeler konusunda fikirler sunmasıdır. Lojistik partnerlerimizin gerek yurtiçi ve gerek yurtdışındaki lokal çözüm noktalarına sahip olmaları ve Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın yönlendirdiği Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na sahip olmaları Brisa için tercih sebebidir. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat