e
Banner


Kliksa hızlı dağıtımdan güç alıyor
Türkiye’nin ‘Amazon’u olmayı hedefleyen Kliksa, yeni hayata geçirdiği “aynı gün teslimat” ile prestijini artırıyor. “Lojistik, e-ticaret sektörünün can damarlarından biri” diyen Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, e-ticarette talep edilen ürünün doğru zamanda, doğru noktaya ulaştırılmamasının müşteri kaybına yol açtığını vurguluyor. 




nevgul_bilsel_safkanKliksa’nın kuruluşundan bugüne kadarki gelişiminden söz eder misiniz? Rakiplerinden hangi yönleriyle ayrışıyor? 
Kliksa, 2012 yılının Mart ayında kuruldu. Sabancı Topluluğu’nun perakendedeki gücünü e-ticaret sektörüne taşıyarak, sektörün en önemli oyuncuları arasında yer alma hedefiyle yola çıktık. Hedefimize doğru ilerlemek adına teknik altyapımızı kurduk, tedarikçi ağımızı geliştirdik, lojistik sistemimizi güçlendirdik ve bizim için çok önemli olan yetkin insan kaynaklarımıza çok ciddi yatırım yaptık.İlk tam yılımız olan 2013’e çok hızlı başladık ve birçok olağanüstü sıçrama gerçekleştirdik. 2014 yılının Mart ayında ise sitemiz, yeni haliyle tüketiciyle buluştu. Yeni yüzümüzü Kliksa’nın karakterine uygun olarak tasarladık. Müşterilerimizle daha iyi iletişim kurabilmek için, 2013 yılı Kasım ayında 7/24 hizmet veren çağrı merkezimizi açtık. Satış sonrası hizmetlere verdiğimiz önemle, e-ticarette ilk “Hemen Gelsin” diyen biz olduk. Müşterilerimize aynı gün teslimat ve hızlı teslimat seçeneklerini sunmaya başladık. Ayrıca 2014 ve 2015’te, e-ticaret sektöründe en çok rağbet gören ve bizim de güçlü olduğumuz elektronik ve beyaz eşya kategorilerinin dışında da büyümeyi hedefledik. Bu dönemde büyüdüğümüz öncelikli alanlar; anne-bebek, spor-outdoor, ev düzeni ve oto aksesuarları oldu. Kliksa olarak; televizyon, görüntü sistemleri, cep telefonu, bilgisayar, beyaz eşya, spor ve outdoor, anne, bebek ve oyuncak, oto aksesuarları, zücaciye ve ev düzeni, saat, gözlük ve aksesuar gibi kategorilerde 250 bini aşkın ürünü bünyemizde bulunduruyor ve hemen hemen tüm sektörlerin önemli oyuncularıyla işbirliği yapıyoruz. 
Kliksa’yı diğer e-ticaret sitelerinden ayıran en temel artımız, satış sonrası hizmetlerimiz. Satış sonrası hizmetlerde fark yaratarak müşterilerimize alışveriş sırasında ve sonrasında mükemmel bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Bu noktada, müşterilerimiz için fark yaratan çözümler sunuyoruz. Müşterilerimizin çeşitlenen ihtiyaçlarına her açıdan cevap verebiliyor olmak bizim açımızdan son derece önemli.
 
KLİKSA’NIN 3 DOĞRUSU 
Ürünleri doğru zamanda müşterilerinize ulaştırmak için nasıl bir izliyorsunuz? Lojistik operasyonlarınızdaki çözüm ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
Müşterilerimizin beklentilerini anlamaya çalışırken, bir yandan da ürünlerin fiziksel olarak kendilerine teslim edilmesine dair tüm alt süreçleri ve beklentileri takip ediyoruz. Bu anlayışımızdan hareketle de, depolama ve dağıtım alanlarında da müşterilerimizin beklentilerini karşılayıp, bu beklentilerin ötesine geçecek ve bizi rekabetin ilerisinde tutacak stratejiyi üç temel “doğru”da kurgulamış durumdayız; doğru ekonomik model, doğru iş ortakları ve doğru teknoloji. Her ay müşterilerimizin siparişleri gereği 100 binlerce ürünün sevkiyatını gerçekleştiriyoruz. Siparişlerin tamamını, büyük bir hassasiyetle depolarda paketleyerek sevkiyata çıkartıyor ve tüm ülkeyi kapsayan bir dağıtım ağı ile Türkiye’nin her köşesine ulaştırıyoruz. 
Depolama operasyonlarımız kapsamında iki ayrı firma ile çalışıyoruz. IT, telekom, beyaz eşya gibi tüketici elektroniği müşterilerine hitap eden ürünlerimiz için, Gebze’deki lojistik hizmetler tedarikçimizden hem depolama hem elleçleme hem de iade operasyonlarını kapsayan hizmetleri alıyoruz. Tüketici elektroniği dışındaki ürünler için ise Tuzla’da, bir diğer hizmet tedarikçimizden, 1500 metrekarelik alanda benzer şekilde depolama ve elleçleme hizmetlerini temin ediyoruz.
Dağıtım özelinde ise tüm Türkiye’ye hizmet sunabilecek şekilde yapılanmış durumdayız. Farklı ürün kategorileri ve dağıtım hizmetleri bazında iş ortaklarımızla ürünlerimizi Türkiye’deki her ile ve ilçeye ulaştırırken; geliştirdiğimiz ortaklıklar sonucu, müşterilerimizden yoğun ilgi gören “hızlı teslimat” ve sektörde bir ilk olarak “aynı gün teslimat” opsiyonlarını da müşterilerimizin tercihine sunuyoruz.
 
Lojistik maliyetleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? 
Depolama ve dağıtım hizmetlerimiz değişken maliyetlerimizin içinde yer almaktadır. Kliksa olarak, depolama ve dağıtım alanlarında, öncelikli olarak bizim gibi müşteri memnuniyetini temel ilke edinen, sürekli gelişimi kendisine hedef koyan ve her zaman için adımlarını çözüm üretmeye yönelik atan hizmet sağlayıcıları ile çalışmayı tercih ediyoruz.
 
Lojistik e-ticarette nasıl bir öneme sahip? Türk lojistik şirketlerinin bu alanda sunduğu hizmetleri yeterli buluyor musunuz?
Lojistik, e-ticaret sektörünün can damarlarından biri. Kusursuz çalışan bir sistem yaratmış olsanız dahi, müşterinizin talep ettiği ürünü doğru zamanda, doğru nokta ve kişiye ulaştıramadığınız takdirde e-ticaret müşterinizi kaybetme süreciyle karşı karşıya kalırsınız. Bu kritik değerlendirme özelinde lojistik sektörümüze baktığımızda, Türk lojistik sektörünün son 10-15 yıllık süreçte önemli bir büyüme ve gelişme kaydettiği aşikâr. Birçok doğru uygulama ile birlikte lojistik sektörü ülkemizde hızla büyüyen, olmazsa olmazlar arasına giren bir iş kolu haline geliyor. Ancak diğer yandan yetişmiş insan gücü sektörün en önemli sorunlarından biri durumunda. Hem sektör temsilcilerinin hem de son zamanlarda lojistik alanında yetişmiş insan gücü yaratmaya yönelik üniversitelerin açtığı bölümlerin, bu alandaki boşluğu gelecekte dolduracağına inanıyorum.
 
3 KİŞİDEN BİRİ ONLINE ALIŞVERİŞ YAPIYOR 
E-ticaret pazarının geleceğine ilişin öngörüleriniz neler? Kliksa’nın sektörde orta ve uzun vadeli hedefleri neler? 
E-ticaret pazarı ülkemizde büyük bir potansiyel barındırıyor. Günümüzde ülkemizin gelişen teknolojik altyapısı, “yeni müşteri” kavramı, dijital kullanıcı davranışı, beklentilerinin farklı olması, mobil iletişimin yaygınlığı, ödeme sistemleri ve gelişmiş lojistik ağı gibi unsurlar, e-ticarette dönüm noktasını oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun internet kullanımı ile ilgili verilerine göz attığımızda, 2015 yılının Nisan ayında 16-74 yaş grubundaki bireylerde %55.9’luk bir yüzdeyle karşılaşıyoruz. Bu oran 2014 yılında %49 civarındaydı. Yine aynı istatistiklere göre ülkemizde hanelerin %96,8’inde cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, sabit telefon bulunma oranı ise %29,6 civarında. Aynı dönemde hanelerin %25.2’sinde masaüstü bilgisayar, %43.2’sinde taşınabilir bilgisayar ve %20.9’unda internete bağlanabilen TV bulunuyor. İnternet kullanıcılarının yaklaşık %33’ü online alışveriş yapıyor, bu da her 3 kişiden biri online olarak bir ürün, mal ya da hizmet alıyor demek. Bu gerçekten önemli bir veri ve bu oran her geçen gün büyüme gösteriyor. Önümüzdeki dönemlerde pazarın büyüklüğü ve e-ticaret sitelerini kullanan tüketicilerinin sayısındaki artış sürecek. 
Kliksa olarak, kendimize koyduğumuz tüm hedeflerde, ömrü yaklaşık bir asra yaklaşan Sabancı Topluluğu’nun yaklaşımlarını ve bakış açısını göz önüne alarak hareket ediyoruz. Bu nedenle hedeflerimizi uzun vadeli olarak, en üst noktaya gelecek şekilde tasarlıyoruz. Bu açıdan Kliksa’nın ana hedefi, 5 yıl içinde sektör lideri konumuna yükselmek. Şu anda yaptığımız tüm çalışmalar, bu hedefe uygun olarak seçtiğimiz “Türkiye’nin Amazon’u olma” hedefine yönelik yapılıyor. Amacımız, bu süre içerisinde akla gelen ilk online alışveriş sitesi olmak. Bu amaçla, 2015 yılı içerisinde dijital geleceğe yönelik dünya standartlarını yakalayacağımız çalışmalarımız ve yatırımlarımız oldu. Örneğin alıcılar ile satıcıların elektronik ortamda bir araya gelmesini sağlayan “Pazar Yeri” (Marketplace) iş modelini kurmak amacıyla 10 milyon dolarlık bir teknoloji yatırımı yaptık. Yeni yatırım sayesinde Kliksa, altyapısını e-ticaret kullanıcılarının ve tedarikçilerin daha hızlı ve esnek işlem yapabilecekleri ve tüketicilerin daha geniş ürün seçeneklerine ulaşabilecekleri standartta dönüştürecek. 
 
12 SAATTE TESLİMAT ŞAŞIRTTI!
Lojistik süreçlerde karşılaştıkları ilginç bir anısını da paylaşan Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Lojistik süreçlerle ilgili olarak müşterilerden aldıkları geri dönüşler bizim için en değerli anılar durumunda. Geçtiğimiz aylarda TV alan bir müşterimizin, gece 23:00’te verdiği siparişin, ertesi sabah saat 11:00’da kendisine ulaşması üzerine, bize ekşi sözlükte olumlu tepkisini ‘çılgınlar bunlar’ diye dile getirmesi bu anılardan biri.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat