Banner


HAREKET enerjide ‘ŞAH’landı
Türkiye’de ve yurtdışında enerji sektörüne yönelik pek çok projede yer alan Hareket, Şahdeniz 2 ile ispatlanmış başarısını bir adım öteye taşıdı. 




hareketŞah Deniz 2’de birçok önemli rakibi geride bırakarak görev alacak olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Genel Müdürü Engin Kuzucu, “Enerji lojistiğinde sadece Türkiye’nin değil, bulunduğumuz coğrafi bölgenin lider oyuncusu olmaya devam etmek istiyoruz” dedi. 
Proje taşımacılığı hizmetlerinizde enerji sektörü nasıl bir yere sahip? 
Türkiye’de enerji lojistiği pazarı yıllık yaklaşık 50 milyon euroluk bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Şirketimiz, enerji lojistiğinde Türkiye’nin ve bölgemizin en önde gelen şirketlerinden birisidir. Enerji sektörüne yönelik yoğun çalışmalarımız var. Şu ana kadar Türkiye’de gerçekleştirilen rüzgar enerji yatırımlarının yaklaşık %50’si şirketimiz tarafından taşınmış ve montajı yapılmıştır. Rüzgar enerji yatırımcılarına anahtar teslim hizmet sunmaktayız. Rüzgar enerji türbin komponentlerinin taşımalarına uygun olarak imal edilmiş 55 metreye kadar uzatılabilen dorseler, türbin sahalarında türbinler arası yürümeye uygun olarak imal edilmiş daralan paletli vinçler de dahil olmak üzere, son 4 yıllık dönemde büyük çaplı yatırımlar yaptık. 2010’da 17 milyon euro, 2011’de 4 milyon euro, 2012’de 11 milyon euro, 2013’te 15 milyon euro ve 2014’te 5 milyon euro olmak üzere son 5 yılda toplam yatırım tutarımız yaklaşık 55 milyon euroya ulaşmıştır. Hareket şu anda aynı anda 7 rüzgar enerji santrali şantiyesine taşıma, vinç ve montaj hizmeti verebilecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca bu alanda elektrik ve mekanik montaj ekibimizi de oluşturduk. 
Rüzgar enerji santrallerine sunduğumuz bu hizmetlerin yanı sıra doğalgaz, fuel oil, termik, hidroelektrik santrallerine de 500 ton ağırlığa kadar türbinler, motorlar, jeneratörler ve trafoların taşımaları yapılmakta ve bu yükler temeller üzerine yerleştirilerek yatırımcılara teslim edilmektedir. Geçtiğimiz yıl Marmara ve Ege bölgelerinde pek çok enerji santrali projesi işinde görev aldık. Ayrıca yurtdışında da yerli ve yabancı şirketlere hizmetler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Yaptığımız yatırımlar ile şirketimizin 2010 yılı başında 180 olan çalışan sayısı bugün itibariyle 350 kişiye ulaşmıştır. Yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Mevcut vinç parkımızın yaşını düşürmek ve makinelerimizi yenilemek için de gerekli çalışmalarımız devam ediyor.
 
ŞAHDENİZ’DE RAKİPLERİNİ GERİDE BIRAKTI 
Hareket, Şahdeniz Projesi’nin 2. fazı Şahdeniz 2’de çalışmaya başladı. Bu projenin ayrıntıları ve sunacağınız hizmetler hakkında bilgi verir misiniz? 
Bölgenin enerji haritasını değiştirecek, Azerbaycan gazını Avrupa’ya ulaştıracak, Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak ve yeni gaz kaynaklarını sunacak olan Şahdeniz Projesi’nin 2. fazında İngiliz, Hollandalı ve Belçikalı rakipleri geride bırakarak çalışmaya hak kazandık. Bugüne kadar gerek Türkiye’de, gerekse bölge ülkelerdeki enerji projelerinde yaptığımız başarılı işlerle kendimizi ispatlamıştık. Bugün dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan Şahdeniz kapsamında çalışacak olmaktan ötürü çok mutluyuz. Bölgeye siyasi istikrar getirecek ve ekonomik işbirliğini artıracak böylesi önemli bir projede yer almak bizim için gerçekten çok önemli. Güney Enerji koridorunun oluşmasına ve gelişmesine olanak sağlayacak, Avrupa’nın enerji güvenliğini pekiştirecek Şahdeniz 2’de birçok önemli rakibi geride bırakarak görev alacak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Şah Deniz 2’nci Faz projesi, Hazar Denizi’nde birbirine köprü ile bağlı olan iki platformun inşa edilmesi, denizin altında 26 kuyunun açılması ve Sangaçal Terminali’nde yeni üretim ve kompresör tesislerinin inşa edilmesi gibi ana unsurlardan oluşuyor. Hareket, bu proje kapsamında yapılacak petrol platformlarının montajında yapılacak tüm ağır kaldırma, taşıma işleri için gerekli tüm vinçleri ve hidrolik platformları sağlayacak.
 
Enerji sektöründe proje nakliyecisi olarak hangi ülkelere ulaşıyorsunuz? 
Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ukrayna, Rusya, Romanya, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran, Katar, Suriye, Libya, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yemen’de önemli projelerde yerli ve yabancı şirketlere hizmetler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bu pazarlarda pazar payımızı artırmaya çalışıyoruz. Ayrıca, 2012 yılında Hyundai Engineering için zorlu bir lokasyon olan Türkmenistan’da gerçekleştirilen, 4 adedi 566 tonluk, 4 adedi 132 tonluk toplamda 8 adet modülün 1250 km. boyunca tek konvoyda taşınma projemiz ile sektörün Oscar’ı sayılan ESTA Mükemmeliyet Ödülü’nü aldık. Bu ödül de Türk firmalarının uluslararası pazarda yer alan oyuncularla rekabet edebilir konuma geldiğini açıkça gösteriyor. Aynı ödül için 2013 ve 2014 yıllarında da aday gösterilerek başarımızın bir defalık değil, istikrarlı bir gelişimin sonucu olduğunu kanıtladık. 
 
Enerji lojistiği hizmetlerinde yeni trendler neler? Hareket anahtar teslim çözümler başlığı altında hangi hizmetleri sunuyor? 
Sektörümüz büyük çaplı yatırımlara hizmet üretmektedir. Yaptığımız işin belirli standartlarda ve emniyetli olarak yapılması birinci önceliktir. Bu konuda hizmet verecek şirketlerin bilgi ve tecrübe birikimine, belirli kalite standartlarına sahip olması, işlerin emniyetli, çevre ve işçi sağlığına duyarlı ve verimli yürütülmesi önemlidir. Bu konularda yapılacak hatalar gerek yatırımcılar, gerekse ulusal ekonomimiz için büyük kayıplara neden olabilmektedir. Bu nedenle yatırımcıların işlerini uzman ellere teslim etmelerini öneriyorum. Rüzgar enerji santralleri yatırımları, rüzgar santrallerinin parçalarının uzun ve ağır olmaları, uzatmalı dorselerin kullanımını yaygınlaştırmıştır. Bugün için türbin kanatları 55 metre uzunluğa sahip olabilmekte. Dolayısıyla  bu uzunluğa ulaşabilen dorselerin kullanılmasını gerekli olmaktadır. Kanat boylarının ilerleyen zamanlarda uzaması mümkün görünmektedir, bu durum daha da uzun dorselerin kullanımını gerekli kılacaktır. Diğer taraftan rüzgar enerji santralleri montajlarında daralan paletli vinçlerin kullanımı vinçlerin kuleler arasında çabuk yer değiştirmesini sağladığından montaj sürelerinin daha kısa sürelerde tamamlanmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Diğer bir önemli konu ise rüzgar enerji yatırımcılarının genel olarak taşıma ve montaj ile ilgili tüm servisleri tek bir şirketten talep etme eğilimi göstermeleridir. Bu durum bizim elektrik ve mekanik montaj ekibi oluşturmamıza vesile olmuştur. Şu anda şirketimiz rüzgar enerji santrallerinin taşıma ve montajını elektrik ve mekanik montajı da dahil anahtar teslim hizmet olarak sunmaktadır.
Şirketimiz tüm faaliyetlerini ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ve  OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri sertifikaları ile yürütmektedir. 
 
CİRONUN YARISI ENERJİDEN 
Enerji lojistiğine yönelik orta ve uzun vadeli yatırım ve büyüme planlarınız neler? 
2014 sonunda 100 milyon TL ciroya ulaştık. Enerji alanında yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bu alanda sadece Türkiye’nin değil, bulunduğumuz coğrafi bölgenin lider oyuncusu olmaya devam etmek istiyoruz. Yaptığımız işlerin içinde enerji lojistiği ciromuzun yarısını oluşturuyor diyebilirim. Mevcut vinç parkımızın yaşını düşürmek ve makinelerimizi yenilemek için de gerekli çalışmalara başladık.
 
918 TONLUK DEV REAKTÖRÜ TAŞIDI 
Bugüne kadar enerji lojistiği alanında pek çok önemli projeye imza attıklarını vurgulayan Engin Kuzucu, taşıdıkları en ağır yüklere ilişkin şu örnekleri verdi: “Mayıs 2013’te Erzin Doğalgaz Çevrim Santrali’nde gerçekleştirdiğimiz 1 adet 236 tonluk buhar türbini jeneratörünü 13 metre yüksekliğe Strandjack Gantry Sistem ile çıkartarak montajını gerçekleştirdik. İzmit Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi Projesi için ithal edilen ve 918 ton ağırlığıyla bugüne kadar Türkiye’ye ithal edilmiş tek parçada en ağır yük olan dev reaktörün taşınma işlemini yaptık.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat