e
Banner


Narkonteks depolamada süreçleri iyileştirip kazanımı üçte üç yapacak
Sahip olduğu “Blackspade” ve “Alive” markalarını yurtiçinde ve dışında büyütürken, dünya markalarına da üretim gerçekleştiren Narkonteks Tekstil, ürün ve iş süreçlerindeki yenilikçi adımlarıyla sektörde kendine farklı bir yer yaratıyor. 




toygar_narbay_narkonteksNarkonteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, depolamada gerçekleştirecekleri süreç iyileştirmeleriyle verimliliği, veri güvenliğini ve müşteri memnuniyetini daha da üst seviyeye çıkaracaklarının altını çiziyor. 
2005 yılında faaliyete başlayan ve Avrupa merkezli pek çok tanınmış markaya üretim gerçekleştiren Narkonteks Tekstil, 2007’de Blackspade, 2013’te ise Alive adıyla oluşturduğu kendi markalarını yurtiçi ve yurtdışında büyütmeye devam ediyor. Ürün ve iş süreçlerindeki yenilikçi adımlarıyla sektörde kendine farklı bir yer edinen şirket, lojistik altyapısını da bilgi teknolojileriyle donatarak önemli kazanımlar elde etmeyi hedefliyor. 
Yıllık yaklaşık olarak 750 ton dolayında hammadde alımı ve 7.500.000 adet ise bitmiş ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirten Narkonteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, “Ürünlerimizin tamamının sevkiyatını koli ile gerçekleştirmekteyiz. Toplam maliyetlerimiz içerisinde ürün sevkiyat maliyetimiz %0,3’ler seviyesinde bir pay alıyor. Özellikle depo organizasyonumuzda yeni yapacağımız süreç iyileştirmeleri ve yazılım içerisinde yapacağımız iyileştirmelerle önemli tasarruflar sağlayacağımızı öngörüyoruz” diyor. 
Yakın dönemde RFID teknolojisini ürün kimliklendirmesinde kullanmaya hazırlandıklarının altını çizen Narbay, bu teknolojik değişimle beraber lojistik süreçlerin önemli ölçüde verimli hale geleceğini, veri güvenliğinin ve müşteri memnuniyetinin de artacağını söylüyor. Narbay, ayrıca gümrükleme operasyonlarını etkin kılmak amacıyla “Yetkilendirilmiş Yükümlü” statüsü kazanmak için çalışma başlattıklarını, bunu aldıklarında operasyonel güçlerin ve kabiliyetlerinin daha da artacağını vurguluyor. 
 
GÜNLÜK 60 BİN ADET ÜRETİM KAPASİTESİ 
Narkonteks Tekstil hakkında bilgi vererek, üretim merkezlerinizden ve ürün yelpazenizden söz eder misiniz?
2005 yılında kurulan Narkonteks Tekstil, Buca OSB’de 3.500 m2 alana sahip satış ve lojistik merkezi,  yine Buca OSB’de 6.500 m2 ve Manisa Muradiye Sanayi Bölgesi’nde 3000 m2 olmak üzere, toplam 9.500 m2’lik üretim tesislerinde üretim, satış ve lojistik faaliyetlerini sürdürüyor. Bünyemizde 2 yüksek lisans, 23 lisans ve 155 teknik/meslek lisesi mezunu olmak üzere, toplam 517 uzman personel bulunuyor. İleri teknoloji çözümleriyle erkek, kadın ve çocuk kategorilerinde farklı özellik ve çeşitlerde iç giyim ürünleri, ev giyim, pijama ve mayo üretimi gerçekleştiren firmamız, günlük 60 bin adet üretim yapma kapasitesine sahip. 
Ürün tasarımı ve modelleme, ürün tasarım kalıp oluşturma, kesim, dikim, ürün ve süreç geliştirme ve iyileştirme aşamalarının tamamını kendi bünyesinde gerçekleştiren firmamız, gerçekleştirdiği çalışmalarla "Blackspade" ve "Alive" adıyla kendi markalarını oluşturdu. Gelecek planları dâhilinde gerçekleştirilecek olan Ar-Ge faaliyetleri yardımıyla yeni ürünler geliştirmek üzere kalite, standart ve verimlilik artırıcı stratejiler belirledik. 
Yurtiçi ve yurtdışında tescilli markamız Blackspade, 600 yurtiçi bayii ve Türkiye’nin önemli perakende zincirleri olan Boyner ve YKM mağazalarında 180 satış noktasına ulaşmıştır. 2013 yılından itibaren zincir marketlerde satılmak üzere oluşturduğumuz Alive markamız ise özellikle tüketim ve satın alma alışkanlıklarının değişimine paralel olarak piyasaya çıktığı günden bu zamana kadar olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemli başarı sağlayacaktır. 
İç pazarda Türkiye geneline hizmet vermekte olan ve yurtdışından da geniş bir müşteri portföyü olan şirketimiz bu yıl yürüttüğü satış faaliyetlerinin de sonucu olarak %40’ın üzerinde bir büyüme ve cirosal anlamda da önemli bir artış hedeflemektedir.  
 
İhracat faaliyetleriniz toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Önümüzdeki süreçte açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı? 
Narkonteks Tekstil, sahip olduğu üretim kapasitesinin %70’ini özellikle kendi markaları olan Blackspade ve Alive başta olmak üzere, portföyündeki dünya markası olan 'Private Label'i müşterilere ihraç etmektedir. Hollanda, İngiltere, Almanya, İspanya, Rusya, İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan, Avusturalya, Singapur, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Lübnan, BAE, İran ve Suudi Arabistan müşterilerimizin bulunduğu önemli ihraç pazarlarımızdır. 
Markalı ürün ihracatımızda özellikle ABD başta olmak üzere, İspanya, İngiltere ve Rusya önde gelen pazarlarımızdır. 2014 yılının başında ABD’de Narkon Group Us Corporation ismiyle kurduğumuz firmayla hem bu ülkede yerleşik bir marka hem de dünya markası olmak için ilk adımı atmış olduk. Firma olarak Blackspade markası ile öncelikli olarak belirlediğimiz ülkelerde marka bilinirliğini artıma ve yerleşik bir marka olma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. 
 
ÜRÜN TALEPLERİNİ AYNI GÜN KARŞILAYAN SERVİS AĞI 
Narkonteks Tekstil lojistik süreçlerini nasıl yönetiyor? 
Narkonteks Tekstil olarak sahip olduğumuz markaların lojistik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendi lojistik merkezimizi kurduk. Bayilerimizden gelen ürün taleplerini aynı gün içerisinde karşılayacak servis yeteneğimiz ile müşterilerimize buradan hizmet veriyoruz. Ürünlerin sevkiyatı için ise anlaşmalı olduğumuz kargo firmalarından servis almaktayız. Kendi bünyemizde istihdam ettiğimiz yazılım ekibi ile tüm lojistik yönetim ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir bilgisayar yazılımını hayata gerçirdik.  Bu yazılım, içerisinde yer alan depo stok yönetimi, sipariş alma, sipariş hazırlama, sipariş gönderimi ve online izlenmesi, müşteri risk yönetiminin muhasebe ve finans ile tam entegre çalışacak şekilde yapılandırılmıştır. Özellikle internet satış kanallarında ihtiyaç duyulan online veri paylaşımı ihtiyacı bu yazılım sayesinde müşterilerle paylaşılmaktadır. Bu sayede 6000 adetten fazla ürünle ilgili veri online olarak paylaşılmaktadır.
 
Tekstil sektörünün lojistik alanda karşılaştığı en temel sorunlar neler? 
Avrupa tekstil ve hazır giyim sektöründe tedarik zinciri yaşanan bozulma (birçok tekstil firmasının kapanması ve ucuz işçiliğin yer aldığı çeşitli ülkelere taşınması) bu sektörün hizmet verdiği hazır giyim firmalarının da tedarikte zorlanmalarına neden olmuş ve önemli lojistik problemlerini de beraberinde getirmiştir. Ülkeler arası hammadde tedarik yönetimi işin sürekliliği önünde önemli bir engel olarak ortaya çıkmıştır.
Özellikle Türkiye, bulunduğu coğrafya itibariyle önemli stratejik avantaja sahiptir. Henüz tedarik zincirini bozacak seviyede bir değer göçü söz konusu değildir. Ancak özellikle 6. Bölge yatırımlarında tedarik zincirinin Türkiye geneline yayıldığı iş yapış biçiminde karayollundan ziyada çok daha ucuz çözüm olan demiryollarının devreye alınması, devlet destekli bu tür yatırımların daha ekonomik olmasını sağlayacaktır. Bu lojistik odaklı yatırım regülasyonlarının özellikle masaya yatırılması, yatırımların gittiği yerlerde lojistik olanakların artırılmasına yönelik özel tedbirlerin de alınmasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz.
Gelecekte kargo taşımacılığı hizmeti verecek firmaların RFID teknolojilerini etkin olarak kullanmaları için şimdiden çalışmalara başlamaları gerektiğini, buna yönelik olarak işbirliği olanaklarını araştırmaları ve ilgili tarafların konunun hızlı şekilde yaygın hale gelmesi için birlikte platformlar oluşturması gerektiğine de inanıyoruz.
 
AR-GE’YE YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEK 
Firma olarak en güçlü yanlarından birinin de yalın organizasyona dayalı planlama, üretim ve pazarlama sistemleri olduğunu vurgulayan Narkonteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay şunları aktarıyor: “Yalın üretim; anlaşmalara göre belirlenen 2-4 hafta arası değişen sipariş teslim süreleri, serviste yüksek kalite garantisi, minimum adetlerde sipariş verebilme gibi avantajlar ve imkanları beraberinde sunmaktadır. Bu sistem sayesinde müşteri stokları minimum seviyelere çekilebilirken, operasyonel, planlama, finans, depo vb. stratejik işletme birimlerine bağlı maliyetlerin düşürülmesine imkan tanınmaktadır.  Ek olarak çalışan sayısı, operasyonel maliyetler ve alan kullanımı da önemli seviyelere düşürülebilmektedir.
Müşteri memnuniyeti ve sadakatini artırmak amacıyla tamamı bilgisayar teknolojisi üzerine kurulu planlama, üretim, kontrol ve satış sonrası servis sistemlerimize bu yıl yatırımlarımızı artırmış bulunmaktayız. Stratejik ortaklarımız siparişlerini, her aşamasında internet üzerinde kendilerine sağlanacak özel şifrelerle kontrol edebilme imkanına sahip olacaklardır.” 
Firma olarak yeni ürün geliştirme ve tasarım yeteneklerinin rekabette kendilerine önemli avantaj sağladığını vurgulayan Narbay, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarını kendi öz sermayemiz ile gerçekleştirdik. 2013-2014 yılında yapmış olduğumuz TEYDEB TÜBİTAK Ar-Ge projelerini başarı ile sonuçlandırarak önemli Ar-Ge hibe desteklerine hak kazandık. Bu destek sayesinde Ar-Ge'yi kurum kültürü haline getirmeyi, bu alanda çalışmalarımıza ivme kazandırmayı ve ‘Vizyon 2023’ hedeflerine katkı sağlamayı hedefliyoruz” diyor. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat