e
Banner


Belçika’dan Türkiye’ye ticari ve lojistik çıkarma
Belçika Veliaht Prensi Philippe beraberinde 300’den fazla iş dünyası temsilcisiyle Türkiye’yi ziyaret etti. Başta lojistik olmak üzere inşaattan enerjiye, çevre teknolojilerinden kimyaya kadar birçok sektöre ilişkin görüşmelerin yapıldığı ziyaret kapsamında, iki ülke arasında denizyolu ticaretinin geliştirilmesine yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı.




türkiye belçikaBelçika Veliaht Prensi Philippe, 15-19 Ekim tarihleri arasında yaklaşık 300 kişilik bir iş adamı heyetiyle Türkiye’ye  “Ekonomik Misyon” ziyareti yaptı. Ziyaret kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği Türk-Belçika İş Forumu’nda konuşan Prens Philippe, Belçikalı şirketlerin Türkiye’den daha fazla iş ortağı bulma arzusunda olduğunu söyledi. Kendisine eşlik eden heyetin şimdiye kadar Belçika’dan Türkiye’ye gelen en geniş katılımlı heyet olduğuna vurgu yapan Philippe, “Yaptığımız bu ziyaret hem gerekliydi, hem de tam da zamanında gerçekleştirildi. Mayıs 2004 tarihinde yaptığımız son ziyaretten beri, Türkiye’deki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) neredeyse iki misline çıkmış durumda. Son on yıllık dönemde ekonomideki büyüme son derece etkileyici. Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor. İş gücünüzün niteliği ve dinamizm gerçekten bizi çok etkiliyor” diye konuştu.

Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

Bölgedeki karışıklıklar ve ekonomik yavaşlamaya rağmen, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki döneme dair hedeflerinin son derece iddialı olduğunu belirten, Prens Philippe, 2023 hedeflerini ise “etkileyici” olarak nitelendirdi. Belçika’nın son yıllarda Türkiye’de yaptığı yatırımların dikkati çekici boyutta olduğunu ve sağlam ilişkileri de beraberinde getirdiğini ifade eden Philippe, iki ülke arasındaki ticaretin de giderek artmakta olduğuna işaret etti. Bu gelişmelerin temelini karşılıklı güvenin oluşturduğunu kaydeden Philippe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha da fazla işbirliğinin geliştirilmesine yönelik potansiyel söz konusu. Sektörlere bakacak olursak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, lojistik, inşaat, altyapı çalışmaları, yenilenebilir enerji ve bankacılık teknolojilerinin yer aldığını görüyoruz. Türk iş adamlarının Belçika’da yatırımlar yaptığını görüyoruz. Daha fazla Türk iş adamının yatırımını bekliyoruz.”

‘Dış ticaret performansımızı artırmalıyız’ 

Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, bugün Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik performansın potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu, iki ülke arasında 10 yıl önce toplam 1,8 milyar dolar seviyesindeki dış ticaretin bugün 4 katına çıktığını anlattı. Türkiye ile Belçika arasındaki toplam dış ticaretin 2011 sonu itibariyle 6,5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Çağlayan, “6,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bizim gerçek performansımızı yansıtmaktan çok uzaktır, aramızdaki çok yakın siyasi ve ekonomik ilişkilere rağmen. Bu rakam değil 6,5 milyar dolar, neden 16,5 milyar dolar, neden 26,5 milyar dolar olmasın?” dedi. Türkiye’nin Belçika’nın ihracatında %1,4’lük bir paya sahipken, Belçika’nın ithalatında binde 9’luk bir paya sahip olduğunu bildiren Bakan Çağlayan, ithalatı ve ihracatı neredeyse birbirine denk olan Belçika’nın, Türkiye ile olan ticaret hacmini yükseltirken, diğer yandan bunun dengeli olmasının önemine dikkat çekti. Bakan Çağlayan, Türkiye’de 465 Belçikalı firmanın, Türkiye’de önemli yatırımlar yaptığını hatırlatarak, ancak bunun yeterli olmadığını, Belçikalı yatırımcıların Türkiye’yi tam keşfedemediğini söyledi. Türkiye’deki yeni teşvik sistemini anlatan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin açıkladığı yeni teşvik sisteminin, dünyanın en iddialı ve en cömert teşvikleri ortaya koyduğunu belirtti. Belçika’nın son 10 yıllık sürede Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımcı konusunda 4. sırada yer aldığını dile getiren Bakan Çağlayan, ilk üç ülkenin ise Hollanda, Avusturya ve ABD olduğunu kaydetti.

Ulaştırmaya 110 milyar dolarlık yatırım

Bakan Çağlayan, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin bulunduğunu anımsatarak, bu hedeflerin iddialı, ancak gerçekleştirilebilir hedefler olduğunu belirtti. 2023’e giderken, Türkiye’nin altyapısını komple yeni baştan geliştirip, büyüttüğünü ifade eden Bakan Çağlayan, “Türkiye 2023’e kadar dünyanın en büyük iki konteyner limanını yapacaktır. Biri Akdeniz’de Mersin’de, biri Ege’de İzmir Çandarlı’da. Yine Türkiye hızlı tren için 10 bin kilometre demiryolu döşeyecektir. Türkiye ulaştırma alanında da önümüzdeki 10 yılda 110 milyar dolar yatırım yapacaktır. Ben sizlere 250 milyar dolara yakın sadece enerji ve ulaştırma alanında yatırım yapılacak olan Türkiye'yi daha fazla izlemenizi tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamasına rağmen halen Türk iş adamların Avrupa’ya giriş yaparken vize uygulamasını maruz kaldığını hatırlatan Bakan Çağlayan şunları aktardı: “Nobel Barış ödülü AB’ye verildi. Şimdi soruyorum; 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapacaksınız ve AB’ye tam entegrasyon konusunda son derece istekli olacaksınız. Avrupalı iş adamları benim ülkeme rahat bir şekilde elini kolunu sallayarak girerken, benim iş adamımın AB üyesi ülkelere girerken vize rejimine tabi tutulacak. Ben bunu bir insanlık suçu olarak düşünüyorum, insan hakları ihlali olarak görüyorum.”

DEİK Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı'nın da katıldığı iş forumunun ardından, Türkiye-Belçika Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) tesisine ilişkin protokol Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders tarafından imzalandı.

Türkiye yeni projelerle lojistikte elini güçlendiriyor

Türk-Belçika İş Forumu’na katılan UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ise ziyaretçilere UTİKAD ve Türkiye lojistik sektörü hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin 2023 yılı için önüne koyduğu dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefi çerçevesinde lojistik sektörünün öneminin giderek arttığını belirten Uğur, bu kapsamda birçok önemli projenin gündeme alındığını söyledi. Bu projelerden en önemlilerini Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, BALO Projesi, Marmaray Projesi, TRACECA, Samsun-Kavkaz Demiryolu Feribot Projesi, Viking Projesi ve lojistik köy projeleri olarak sıralan Uğur, “Dünya Bankası’nın, ülkelerin gümrük, taşımacılık, altyapı gibi lojistik alanındaki performanslarını değerlendirdiği Lojistik Performans Endeksi’nde (LPI) 2010 yılında 39. sırada yer alan ülkemiz bu yıl 155 ülke arasında 27’inci sıraya yükseldi. Bu sektör açısından olumluya doğru gidişin en önemli göstergesi. Türkiye 75 milyar dolarlık taşıma hacmi olan Asya-Avrupa koridorunda doğal bir köprü konumunda. Hayata geçirilecek yeni projelerle bu konumunu daha da güçlendirecek” dedi.

Denizyolunda işbirliği için adım atıldı

Belçika heyetinin Türkiye’yi ziyareti kapsamında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar, Belçika’nın Flanders Bölgesi Başbakanı ve Belçika Ulaştırma Bakanı Kris Peeters ile Belçika Flanders Bölgesi limanları Antwerp, Gent ve Zeebrugge limanlarının genel müdürleri ve denizcilik heyetleriyle ikili görüşmelerde bulundu. İzmir’de yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında deniz ticaret hacminin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlar konuşuldu. Yapılan görüşmeler sonunda, Dr. Tozar’ın sözleri yazıya dökelim önerisi ile Flanders Bölgesi Başbakanı ve Belçika Ulaştırma Bakanı Peeters ile özellikle Antwerp, Zeebrugge ve Gent limanları ile denizcilik hatlarının iyileştirilmesi, teknik uzman değişimi, liman işletmesi ve yönetimi ile denizcilik alanında ivedilikle bir denizcilik anlaşmasının imzalanması konularını ihtiva eden bir iyi niyet mektubu imzalandı.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat