e
Banner


Sektörler arası eşgüdüm ihracatta 6 milyar dolarlık hedefi yakın kılacak

Türkiye mobilya endüstrisi 2023 yılı için ihracatta 6 milyar dolara odaklandı. Bu hedefe ulaşmada lojistik sektörünün anahtar rol oynayacağını belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu “Bu noktada, mobilya ve lojistik firmalarının eşgüdümlü çalışması verimliliği artıracak ve bu başarıdan her iki sektör önemli bir pay alacaktır” dedi.

 




cardin_concept.jpg

Yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiği ve 60 bin şirketi içinde barındıran ve Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri olan mobilya sektörü sağlam bir pazar yapısına sahip. Bu yapı nedeniyle sektörün iç pazar hacmi 2010 yılında 8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

İç piyasadaki başarısını ihracata da yansıtan mobilya sektörü, 2007 yılında 1 milyar 26 milyon dolar olan ihracat rakamını 2010 yılında yüzde 23 artışla 1 milyar 414 milyon dolar seviyelerine getirdi.

Mobilya sektörünün beş kıtada 173 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu öncelikli ihracat pazarlarının arasında Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Hollanda, Irak, İran, Libya ve Türkmenistan olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ihracattaki 2023 vizyonu çerçevesinde 6 milyar dolarlık bir hedefe odaklandıklarını ifade eden Davulcuoğlu, “Bu hedefe ulaşmada lojistik sektörü anahtar rol oynayacak. Bu çerçevede mobilya ve lojistik firmalarının eşgüdümlü çalışması verimliliği artıracak ve her iki sektör bu başarıdan önemli bir pay alacaktır” dedi.

 

Lojistik en büyük gider kalemi!

Sektörün ihracat taşımalarında genellikle denizyolu ve karayolu taşıma modlarının tercih edildiğini vurgulayan Davulcuoğlu “Yakın bölgeler ve hızlı teslimatlar için TIR taşımacılığını tercih ederken, denizyolu ve liman olan bölgelere ise maliyet avantajından ötürü kontenyer yüklemeleri yapmaktayız. Sektörümüz profesyonel lojistik firmaları ile çalışmakta, ayrıca kendi imkanlarını da teslimat aşamasında kullanmaktadır. Diğer maliyet kalemlerinin arasında çok büyük bir paya sahip olan lojistik mobilya sektörü açısından can alıcı bir önem taşımaktadır” dedi.

 

Navlun bedelleri ikili anlaşmalarla çözülmeli

Lojistik süreçlerde karşılaştıkları sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davulcuoğlu, “Hacimli bir ürün olan mobilya, ihraç edilen diğer ürün gruplarına oranla çok daha geniş yer kaplıyor. Ürünün başka bir ülkeye sevki zor ve maliyetli oluyor. Ayrıca ürünün taşıma esnasında dikkatle korunması gerekiyor. Çünkü bu esnada ürünün zedelenmemesi ve en doğru şekilde müşteriye ulaştırılması gerekiyor. Öte yandan navlun bedellerinin yüksek olması mobilya üreticilerini sıkıntıya sokmaktadır. Bu noktada ikili anlaşmalarla ve sektörümüzün öncelikli sorunları göz önüne alınarak düzenleme yapılmasının yararlı olacağına inanıyoruz” şeklindeki konuştu.

 

Cardin lojistik devleri ile yürüyor!

Sektördeki ilk 10 firma içinde yer alan Cardin Mobilya aylık 4 bin panel mobilya, günlük ise 150 modül koltuk, 100 yatak ve 100 baza üretimi gerçekleştiriyor. Aralarında KKTC, Mısır, Libya, Suriye, Irak, BAE, Danimarka, Norveç ve Belçika’nın da bulunduğu 25 ülkeye ihracat yapan şirket hedefini sektörün ilk 5 firması arasına girmek olarak belirledi.

Geçtiğimiz dönemde yurtiçinde önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Cardin Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker 2012 yılında ise yurtdışı yatırımlarına hız vereceklerini söyledi. Teker, Hollanda-Rotterdam ve Almanya’da mağaza açacaklarını, Bosna-Hersek ve Azerbaycan’daki mağazalarını büyüteceklerini söyledi.

Ayrıca yurtiçinde şirketin Eskişehir OSB’deki tesislerinde 7 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını açıklayan Teker, “12 bin metrekarelik bir alanı üretim ve depo olarak inşa edeceğiz. Böylece sahip olduğumuz toplam 100 bin metrekarelik alanın 55 bin metrekaresi kapalı alan olacak” dedi.

Lojistik süreçleri hakkında bilgi veren Teker, şirkete ait 5 dorseli TIR, 5 hafif kamyon ve 12 kamyonet ile taşıma faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Yalnızca lojistik işinde istihdam ettiğimiz 75 çalışanımız var. Yurtdışı dağıtımımız bazen kara bazen denizyolu ile gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bazı yurtiçi operasyonlarında lojistik firmalarından destek alıyoruz. Disiplinli, prensibli, hızlı, ekonomik, yeniliğe açık ve entegre lojistik hizmetleri sunan firmaları tercih etmeye özen gösteriyoruz. Bugüne kadar Omsan, Reysaş, Borusan, Gökbora, Seyyah, Baysallar, Ardınlar, Ecan, Bedirhan gibi firmalarla çalıştık. Deniz taşımacılığında ise daha çok İstanbul menşeli firmaları tercih ediyoruz. Yıllık yaklaşık bin 600 jumbo TIR yükümüz lojistik firmaları tarafından taşınıyor” diye konuştu. Teker lojistik sektöründen beklentilerinin hızlı ve zamanında teslimat, müşteri memnuniyeti ürünün hasarsız taşınması olduğunu söyledi.

 

Çilek 10 yıl içinde bin 630 mağaza açacak!

Türkiye’de mobilya sektörünün lider markalarından Çilek Mobilya Avrupa, Amerika, Pasifik, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kuzey Irak, İran, Dubai, Kuveyt, Rusya ve çevre ülkelerde faaliyetlerini giderek artırıyor. Çilek Mobilya, son dönemde Türkiye’nin mobilya sektörü açısından önemli bir pazar olarak öne çıkması ile birlikte yurtiçine daha fazla yoğunlaşmaya başladı.

Küresel krizin Avrupa ve ABD'deki etkileri sebebiyle yurtdışındaki büyüme hedeflerine bu yıl Avrupa'dan Ortadoğu'ya kaydıran Çilek Mobilya, Arap Baharı nedeniyle bu bölgedeki mağazalaşma planlarını ertelemek zorunda kaldı. Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen önümüzdeki süreçte de büyümeye odaklanmayı sürdüren şirketin Genel Müdürü Muzaffer Çilek, “2012'de % 25 büyümeyi hedefliyoruz. Yurtiçinde ve dışında da haftada bir mağaza açmayı planlıyoruz. Ciromuzu 2012 yılında 2 milyar liraya çıkarmayı öngörüyoruz. 2023 yılı için ise hedefimiz yurtiçinde 250, yurtdışında 1380 mağaza açmaktır” dedi. 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat