Üniversite Gençliğiyle Buluşan Solmaz, Geleceğin Lojistik Liderlerini Arıyor
18/04/2025 - 11:45:00
Üniversite öğrencileriyle buluşan Solmaz’ın Yönetim Direktörü Billur Barlın, lojistikte başarının formülünü “teknoloji, ekip ruhu ve iletişim” olarak tanımladı. Düşünme ve sorgulama yeteneğinin önemine değinen Barlın, gençlerden inisiyatif alabilmelerini beklediklerini kaydetti.
Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuncel Öz’ün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Güneren Genç de katıldı. Söyleşide; lojistik sektöründe staj ve kariyer olanaklarından dijital dönüşüme, sürdürülebilir taşımacılıktan sektörün güncel dinamiklerine kadar pek çok konu ele alındı. Etkinlik boyunca öğrencilerin merak ettikleri sorular da yanıtlandı.
‘Düşün ve sorgula’
Öğrencilerden özellikle düşünme ve sorgulama yeteneği beklediklerini kaydeden Barlın, “Bu yetenek, okulda alınabilir. Düşün ve sorgula! Gençlerden inisiyatif alabilmelerini bekliyoruz. Her şeyi bilemezsiniz, ama bir sorun olduğunda çözüm önerisiyle gelmelerini isteriz. ‘Şu şekilde çözsek nasıl olur?’ gibi öneriler önemli” dedi.
Ekip çalışmasının önemine dikkat çeken Barlın, “Üniversite projelerinde ekip çalışması yapmak, liderlik duygusunu besler ve insanı geliştirir. Ekipteki kişilerin güçlü yönlerinin keşfedilmesi de çok önemli. Teknik eğitimler her yerde var ama iletişim çok daha önemli. Çalışanlarım ile aramdaki sıcak iletişimi sürdürebilmek benim için çok değerli. Yabancı dil bilmek, farklı kültürlerle tanışmak da bana kişisel anlamda çok şey katıyor” diye konuştu.
Öğrencilere ‘Değerlerimiz sizlerin değerleriyle uyuşuyor mu?’ diye soran Barlın, şirketlerle çalışanların değerlerinin uyuşması gerektiğinin önemine de dikkat çekti.
Hangi bölümler ön planda?
Barlın, lojistik sektörüne yönelik bölüm önerileri hakkında ise şunları söyledi: “Lojistik/Gümrük sektöründe özellikle gümrük ve uluslararası taşımacılık alanlarında lojistik bölümü ön planda. Yazılım tarafında ise bilgisayar mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümleri tercih ediliyor. Endüstri mühendisleri genellikle analiz ve verimlilik alanlarında çalışıyor. Gümrük kısmında ise hızlı adaptasyon bekleniyor, bu nedenle lojistik okuyan öğrenciler daha çok tercih ediliyor. Ayrıca, sürdürülebilirlik alanında da çalışmalar yapıyoruz. Hava yönetimi sektörü şu anda küçük bir alan olsa da hızla gelişiyor ve pandeminin ardından patlama yaşaması bekleniyor.”
‘Çalışanlara fırsat sunuyoruz’
Entegre lojistik çözümler geliştirirken, arka planda teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmanın kendileri için vazgeçilmez olduğunu aktaran Barlın, şirket ve çalışanlarına sundukları olanaklara da değindi.
Lojistik ve beyanname rakamlarını değerlendirirken aynı zamanda demografik verilere de önem verdiklerini kaydeden Barlın, “Örneğin, çalışan sayımız, kadın çalışan oranımız ve kadın yönetici oranımız bizim için sadece sayısal değil; sürdürülebilirliğin sosyal boyutunu temsil ediyor. Ayrıca, teknik eğitimlerin yanı sıra çalışanlarımızın yetkinliklerine göre ihtiyaç duydukları eğitimleri belirleyerek onların gelişimine katkı sağlıyoruz. Özel sektör şirketi olarak, çalışanlarımıza liderlik becerilerini geliştirebilecekleri fırsatlar sunmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İnovasyon merkezimizde’
İnovasyonun teknoloji ve süreç odaklı olarak faaliyetlerinin merkezinde yer aldığına dikkat çeken Barlın, lojistikte yapay zekanın kullanım alanları hakkında da bilgi verdi.
Barlın, Solmaz’ın hem iç süreçlerinde hem de müşteri raporlamalarında fark yaratan yapay zekâ projelerine değinerek; kullanıcılarla doğal dilde iletişim kurabilen YZ chatbot’ları Sparky, gümrük tarife istatistik pozisyonunu tahminleyen Solmaz Genius ve entegre lojistik raporlama aracı Solmaz Smart gibi birçok yenilikçi uygulamayı tanıttı.
İnovasyon merkezi kurmaktaki en önemli amaçlarının araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alanına odaklanmak olduğunu belirten Barlın, bu projeler aracılığıyla hem çalışanların hem de müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı ve etkin çözümler sunduklarını ifade etti.