e
Banner


Kızıldeniz krizi gemicilik sektöründe doğru sigortanın önemini artırdı
Dünya ticaret akışının önemli bir bölümün gerçekleştiği Kızıldeniz'de son dönemde yaşanan ticari gemilere saldırılar, sigortalama alanında risklerin büyük ölçüde artmasına neden oldu. Denizcilik ve lojistik sigorta sektöründe hizmet sunan Aon Türkiye'nin Eş-CEO'su Ferhan Özay, Kızıldeniz'deki gelişmelerin sigortacılık sektörüne yansımalarını ve denizcilikteki risk yönetimi detaylarını paylaştı.




aonAvrupa Birliği (AB) Komisyonu'na göre, dünya ticaret akışının yüzde 12 ile 15'i ve küresel konteyner trafiğinin yüzde 25 ile 30'u Kızıldeniz'den geçiyor.  Her gün 50'in üzerinde gemi Süveyş Kanalı'ndan geçerek milyarlarca dolarlık malı Kuzey Avrupa, Akdeniz, Asya ve Kuzey Amerika'nın doğu kıyılarındaki limanlara taşıyor. 
 
Yemen'deki Husilerin saldırıları sonucu uluslararası taşımacılık şirketleri rotayı Babu'l Mendeb Boğazı'ndan Ümit Burnu'na çevirdi. Bu rota değişikliği yolculuğu, 7 ila 10 gün uzatıyor. Deniz ticaretinin önemli bir güzergâhı olan Kızıldeniz'de yaşanan saldırılar sonrasında MarineTraffic verilerine göre, Aralık 2023'te Kızıldeniz'den geçen konteyner gemilerinin sayısı Aralık 2022'deki gemi sayısına göre yüzde 25 azaldı.  Hatta büyük bir İngiliz Enerji şirketi Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini durduracağını bildirdi.  Bu karar çoğunlukla mal taşımacılığını etkileyen sorunun enerji sevkiyatlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği endişesine yol açmaktadır.
 
Küresel ticaretin yüzde 12'sinin gerçekleştiği Kızıldeniz'de yaşanan kriz, yakıttan tüketim mallarına geniş bir alanda fiyat artışlarına neden olabilir.  Hem küresel deniz ticaretinin yoğun olduğu Kızıldeniz'i kullananların aldığı risk hem de Ümit Burnu'na yönelerek deniz sefer sürelerinin uzaması gemi sigortalarının önemini oldukça arttırdı. Küresel ekonomiyi derinden etkileyen gelişmeler, sigortacılık sektörünü de oluşan riskler sebebiyle ilgilendiriyor. Londra deniz sigortası piyasası, geçtiğimiz günlerde Kızıldeniz'de yüksek riskli kabul ettiği bölgeyi genişleterek gemilerin ödediği primleri arttırdı.
 
“Kızıldeniz'de yaşanan saldırılar risk yönetimini değerli kılıyor”
Aon Türkiye'nin Eş-CEO'su Ferhan Özay yaptığı açıklamada, “Kızıldeniz bölgesinde yaşananları yakından takip ediyoruz, bölgedeki saldırıların en kısa sürede sona ermesini diliyoruz. Saldırı risklerinin yanı sıra yaşanan gecikmeler, artan yakıt ve operasyon maliyetleriyle oluşan belirsizlik, sigortalamanın yarattığı güvenceyi ve risk yönetimini değerli kılıyor. Uluslararası platformda denizcilik ve lojistik sigorta sektöründe hizmet sunan Aon olarak, deneyimli ekibimizle kurulduğumuz günden bu yana denizcilik ve sigorta şirketlerinin sigorta ile ilgili problemlerine verimli çözümler oluşturuyoruz. Deniz ticaretinde faaliyet gösteren iş ortaklarımızın yanında olarak, risk yönetimlerini gerçekleştirmeye daima hazırız.” dedi.
 
Sigortacıların Kızıldeniz ile ilgili savaş risklerine ilişkin olarak iptal bildiriminde bulunacaklarının ve risk kabul kriterlerinde önemli değişikliklere gideceklerinin tahmin edildiğini söyleyen Özay, “Örneğin P&I Kulüpleri çok kısa bir süre içerisinde Kızıldeniz ile ilgili P&I savaş risklerine ilişkin iptal bildirimlerini yayınlayacaklardır. Tekne Harp teminata açısında ise tahmin edebileceğiniz gibi Kızıldeniz'deki fiyatlar, Husi saldırılarının ayrım gözetmeyen ve düzensiz doğası nedeniyle son 8-10 hafta içinde önemli bir dalgalanma yaşamıştır. Kızıldeniz'de sigorta maliyetlerinin çok yükseldiğini gördük, ancak maliyetler dengelenmeye başlamaktadır.” şeklinde konuştu.
 
2024 yılının nakliyat riskleri açısından oldukça hareketli başladığını kaydeden Özay, Rusya/Ukrayna savaşına ilaveten İsrail, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki huzursuzlukları yakinen takip ettiklerini, çözüm ortakları ile beraber sürekli çalışarak müşterilerini bilgilendirdiklerini ve onların sigorta ihtiyaçları için en uygun çözümleri sunmaya devam ettikleri de aktardı. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat