e
Banner


HAVAŞ soğuk zincir lojistiğindeki hacmini çift hanelere taşıdı
Havaş, son teknolojiyle donatılmış bozulabilir kargo depoları, frigorifik araçlarla sunduğu taşımacılık hizmetleri, Online Araç Rezervasyon Sistemi ve ısı kontrollü ULD bekletme odaları çözümleriyle soğuk zincir lojistiğinde payını artırmaya devam ediyor. Başarısı kanıtlanmış çözümlerle ilaç ve bozulabilir kargo alanındaki hacimlerini çift haneli rakamlara çıkardıklarını vurgulayan Havaş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bozdemir, iş hacimlerindeki artışa paralel olarak depo ve araç yatırımına devam edeceklerini söyledi. 




HavaÅ�HAVAŞ’ın ilaç ve soğuk zincir lojistiği alanında sunduğu hizmetlerden söz eder misiniz? 
 
Kargo lojistiğinde “soğuk zincir” oldukça önemli bir kavramdır. Hassas ürünlerin lojistiği dikkat ve özen isteyen bir süreçtir ve en ufak bir aksaklıkta kargonun bozulma olasılığı yüksek ihtimaldir. Bu nedenle gereken altyapının en uygun şekilde oluşturulması bir gerekliliktir. 
2006 yılında geçici depolama yeri işletmesine başladığımızda ilk önem verdiğimiz konulardan biri de “bozulabilir kargo depolaması” oldu. Her işletmemizde bu hizmetimizi hayata geçirerek kurulumlara ve servislere yer verdik. Yurt dışına sevk için geçici depolama tesislerimize getirilen ısı kontrollü alanlarda depolanacak eşyaların gerekli fiziki kontrol ve güvenlik taramalarını en hızlı şekilde tamamlayarak depolamak üzere çok kısa sürede alanlarımıza kabul etmekteyiz. Bu amaçla ayrı bir kargo kabul kapısı oluşturduk. Bu kapılara ek olarak 2022’de başladığımız “Online Araç Rezervasyon Sistemi (OARS)” uygulamamızla da kargoların bizlere teslimatı için randevu oluşturulmasına imkân sağlayıp ilgili ürünlerin kabul hizmetine öncelikli planlama olanağı sunmaktayız.
Şu an İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya havalimanlarındaki tesislerimizin her birinde +2 derece ile +25 derecede depolama yapma imkânı veren ısı kontrollü alanlarımız bulunmakta. Bu alanlara ek -18 derecede depolama kabiliyetli alanlarımızla da hizmet vermekteyiz. Depolama yerlerimize ilişkin en büyük yatırımlarımız 400 metrekarenin üzerinde ısı kontrollü alanımız ve uçağa sevk için hazırlanan PAG/PMC palet veya konteynerlerin hazırlandıktan sonra bekletilebileceği ısı kontrollü “ULD Bekletme Odası” ile İstanbul Havalimanı Geçici Depolama yerimizde bulunmaktadır. Bu ilgili yapı sektörümüz açısından oldukça önem arz etmektedir. 
Soğuk zincirden en az seviyede etkilenmesi için bozulabilir kargo/ilaç gibi malzemelerin uçağa sevk edilirken uçağın kalkışına kısa süre kala hazırlanması gerekli. Bu operasyonda olası bir aksama seferi kaçırma veya seferi geciktirme riskini oluşturmaktadır. Kargolar ilgili sefer için erkenden hazırlanıp bekletilirse, bu kez de soğuk zincirin uzun süreli “kırılması” ile bozulma ve içeriğin zarar görmesi riski doğar. Isı Kontrollü ULD Bekletme Odalarımız ile bozulabilir kargo/ilaç gibi içeriğe sahip ürünler, depolama yerlerimize geldiğinde hızlıca hazırlanıp uçuşa sevk edileceği dakikaya dek uygun koşullarda depolanması imkânı sağlanmaktayız. Böylece tüm bu risklerin önüne geçmiş oluyoruz. 
Yine sektörde bir ilk olarak yaptığımız ve ödül aldığımız uygulama olarak bu tür kargoların apron transferlerini frigorifik araçlarla sağladığımızı söyleyebiliriz. 2018 yılında uygulamaya aldığımız ve bugün üç adet frigorifik araçla devam ettirdiğimiz hizmetimizle, uçak-depo/depo-uçak arası bozulabilir kargo/ilaç içerikli ürünlerin soğuk zincirini bozmadan, uçak boşaltılırken ve yükleme beklenirken dış etkenlerden koruyarak hizmet sağlamaktayız. Bu hizmetimizle tüm müşterilerimize önemli bir destek vermekten memnuniyet duyuyoruz.
Uygulamaya geçirdiğimiz bu hizmetimizin devamı olarak, depolarımız arası “gümrüklü taşıma” hizmetinde bozulabilir kargo/ilaç taşımacılığı için yine frigorifik tırımızla hizmet sağlamaktayız. 
İstanbul’dan Ankara ve İzmir’e karşılıklı düzenlediğimiz seferlerle, yine talepler doğrultusunda Antalya’ya FTL hizmeti sağlayarak ısı kontrollü taşımacılık ihtiyacı olan kargoların sevkine dair müşterilerimizin taleplerini karşılamaktayız.
2023 yılı itibarıyla, ilaç taşımacılığında tüm gerekli koşulları yerine getirmemiz sonucu İstanbul Havalimanı’ndaki depomuz IATA’nın “CEIV PHARMA” programına dahil olup IATA tarafından sertifikalandırıldı. Sektörde ilk olarak aldığımız EU GDP (Avrupa Birliği Standartlarına göre İyi Dağıtım Uygulamaları/Good Distrubition Practices) sertifikası ile IATA CEIV PHARMA sertifikasyonu bu hizmet taahhüdümüzü doğru ve sağlıklı yerine getirdiğimizi göstermektedir.
 
İHTİYACA ÖZEL ÇÖZÜMLER 
 
Soğuk zincir kapsamında en çok hangi sektörlerden talep alıyorsunuz? 
 
Taze meyve-sebze, dondurulmuş gıda ve dondurulmuş ürünler, taze çiçek, ilaç ve ilaç hammaddeleri, elektronik malzemeler ve tehlikeli madde kategorilerinde yer alıp belirli ısı aralığında depolama gerektiren ürünlerin sevkiyatıyla büyük bir yelpazede tüm sektörlere hizmet sağlıyoruz. Ürünlere özel farklı ısı aralıklarında depolama imkânı sunarak, ısı ihtiyacına yönelik alanlarımızla destek veriyoruz. Bununla beraber ülkemizin üretim ve ihracat koşullarına dayalı olarak özellikle taze meyve-sebze, dondurulmuş gıda, balık-tavuk-yumurta gibi ürünlerin sevkiyatları öne çıkmaktadır. Yine ülkemizde yer alan önemli ilaç üreticisi firmalara ait ürünlerin sevki ya da ilaç üretimi için hammadde tedarikinin depolanması için de çözümler sunmaktayız. 
Ayrım koşulları gereği bir arada olması sakıncalı olup farklı alanlarda depolanması gereken ürünler için de farklı depolama alanları oluşturmaktayız. Böylece bir ürünün diğer bir ürüne etki ederek bozulma riski yaratması koşullarını ortadan kaldırmaktayız. Taze meyve-sebze ürünlerinden çıkan etilen gazı etkisiyle diğer ürünlerin bozulma sürecinin hızlanmasını özel depolama koşullarımızla önlüyoruz. Yine olası hasar, zarar görme gibi koşullara karşın, belirli alanlarda ayrım ve karantina bölgesi oluşturduk. Böylece hasarsız paketlere kontaminasyon riskini önlemek üzere tedbirler sunuyoruz. Özellikle ilaç sektörü için bu konu çok önemli. Taşımacılık açısından, gümrüklü taşıma yaptığımız aracımızda farklı ısı aralıklarını sağladığımız iç bölümlerle çözüm üreterek birbirlerine temas etmeden sevk ve idaresini yapmaya imkân sunmaktayız.
 
Depolama alanına yönelik yatırımlarınızdan ve mevcut kapasitenizden söz eder misiniz? 
 
2006 yılından itibaren her bir işletmemizde depolama alanlarına yönelik yatırım yapmayı hedefleyerek projelerimizi bu yönde şekillendirdik. Bu projelerimizin son örneği İstanbul Havalimanı’nda yer alan tesisimizdeki çalışmalarımızdır.
İstanbul Havalimanı’nda +2 ile +25 derece arası bozulabilir kargo/ilaç muhteviyatlı eşyaya 7/24 hizmet verebildiğimiz 400 metrekarenin üzerinde ısı kontrollü ve -18 dereceye dek ısı kontrolü olan “dondurucu” nitelikli alanlarımız mevcut. Özellikle COVID-19 pandemi süresince bu alanların varlığı müşterilerimiz için önemli bir alternatif oldu ve aşı taşımaları için bu alanlarımızla destek sağladık. İlgili ürünlerin yer aldığı odalarımıza ek olarak uçağa sevk edilmek için bekleyen hazırlanmış ULD’lerin depolanabildiği ısı kontrollü “ULD Bekletme Odası” yine önemli yatırımlarımızdan.
Türkiye’deki diğer geçici depolama yerlerimizde de ihtiyaç ve gereksinimlere göre İstanbul Havalimanı’ndaki aynı koşullarla ısı kontrollü alanlar sağlıyoruz. Ankara, İzmir ve Antalya’da 50 ila 100 metrekare arası değişen ölçülerde +2 ile +25 derecede depolama imkânı sağlayan ısı kontrollü odalarımız ve -18 derece “dondurucu” odalarımız mevcut. Her yıl ihtiyaca ve gelen taleplere göre değerlendirmeler yapıp, tesislerimize ilave alanlar planlıyoruz.
 
İlaç ve soğuk zincir lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2023 beklentiniz neler?
 
Havaş olarak, ilaç ve soğuk zincir lojistiği gerektiren kargolarda hacmimizi büyük bir memnuniyetle günden güne artırıyoruz. Yaptığımız yatırımların doğruluğunu paydaşlarla görüşerek aldığımız talepler ve karşılığını oluşturduğumuz hizmetler ile tespit etmiş oluyoruz. Sektördeki ilk yıllarımızda toplam hacmimizde yer alan tek haneli ilaç ve bozulabilir kargo hacmimizi şu an çift hanelerle ifade edilir düzeye getirdik. Somut olarak belirtirsek, 2022 yılı sonunda hizmet sağladığımız toplam kargonun yüzde 12’sini soğuk zincir gönderileri oluşturmakta. Önemli seviyelerde ilerleyen bu hizmetimizi daha da artıracağımıza inanıyoruz.
İstanbul Havalimanı’nda bulunan geçici depolama yerimiz toplam soğuk zincir lojistiğinin yüzde 70’ini karşılıyor. Diğer önemli bir veri olarak İzmir’de yer alan tesisimiz frigorifik tır imkânımız ve düzenli trafik rotası sağlamamamız doğrultusunda yüzde 25 gibi ciddi bir paya sahip. Antalya tesisimizde de soğuk hava taşımacılığı trafiğimizde artış gösteren durum var. Soğuk hava lojistiğinde önemli bir lokasyona sahip olan Antalya’ da taleplerin daha da artacağını öngörmek mümkün.
Yük hacmimizde ana payı taze meyve-sebze, balık ve yumurta gibi ürünler alıyor. İstanbul’da havayollarının sunabildiği imkân ve olanaklar doğrultusunda ilaç ve ilaç hammaddesi taşımacılığımız da düzenli olarak sürüyor. Bu konuda Havaş olarak sunduğumuz imkanlara karşılık vererek desteklerini sürdüren müşterilerimize de teşekkür ederiz. 2023 yılı içinde benzer gelişmeleri öngörüyor, yoğun bir yaz sezonunun bizi beklediğini düşünüyoruz. Sevkiyat artışlarına paralel olarak kapasite artışlarımızı da devam ettireceğiz.
 
ARAÇ VE DEPO YATIRIMLARI HIZ KESMEYECEK 
 
İlaç, soğuk zincir lojistiği ve depolamaya yönelik büyüme ve yatırım planlarınızdan söz eder misiniz? 
 
İlaç, soğuk zincir lojistiği ve depolamaya yönelik talep, ihtiyaç ve potansiyellerini sürekli gözlemliyoruz. Çünkü lojistik pazarı dış etkilere göre hızla kendini yeniliyor ve değişkenlikler gösterebiliyor. Bu yeniliklere ne kadar açık olur ve imkân sunarsanız, büyüme yatırımlarınızın karşılığını da o derece alabilir hale gelirsiniz. Bunun en önemli örnekleri, depolarımız arası ısı kontrollü tır ile taşımacılık ve apronda frigorifik araçlarla sevk kabiliyeti sunmamızdır. Bu imkânları sağladığınız an, müşterileriniz sektördeki hizmet alan firmalarla görüşürken sizi ve sunduğunuz imkanları da aktararak seçilir olmanıza destek olur.
Hizmet verdiğimiz firmalara ait kargoların sağlıklı ve doğru şekilde sevk edilmesi, kayıp yaşama riskinin olmaması en büyük prensibimiz. En iyi şekilde sunacağımız hizmetler doğrultusunda hizmet verdiğimiz kargo miktarı ve elde edilen gelir artarak yatırımlarımızın karşılığını alabiliriz. Bu nedenle yatırım planları olmazsa olmaz bir durum.
Bu yatırım planlarını oluştururken iyi bir fizibilite yaparak, müşterilerinizin geri bildirimlerini dikkate almalı ve sektörü iyi analiz etmelisiniz. İlgili alanların yatırım maliyetleri oldukça yüksek. Bu nedenle yapılan yatırımı sürekli işler halde tutmak, operasyonel maliyetlere aynı şekilde gider tablonuzda yer vermek önemli bir husus. Bu sebeple analizlerinizi de doğru şekilde yapmalısınız. Havaş olarak İstanbul Havalimanı’ndaki tesisimizin büyütülmesiyle ilgili planlarımız var. Yeni tesisle birlikte büyüyen hizmet alanlarımızda ısı kontrollü alanların genişletilmesini ve daha organize çözümlere yönelmeyi hedefliyoruz. İlerleyen dönemlerde diğer tesislerimizle ilgili de depolama alanlarımızı genişletme çalışmalarımız olacak. Ankara tesisimizde ilave ısı kontrollü yeni bir alan ile büyümeyi planlıyoruz. Antalya’da devam eden yeni terminal binası çalışmaları ile büyüme ihtiyacı olan kargo tesislerinin başka alana taşınması yönünde proje devam ediyor. Yeni bir tesis alanı oluşmasıyla, bölgenin ana ihracat kalemlerinden olan bozulabilir kargoya yönelik hizmet alanını da büyütmek ve geliştirmek bir hedefimiz. İzmir lokasyonunda da kargoya yönelik çok iyi bir potansiyel ve operasyon ihtiyacı var. Bu ihtiyaca göre İzmir tesisimize de ilave alanlar oluşturulması gündemimizde yer alıyor. 
Gümrüklü taşımacılıkta frigorifik kamyonla başlattığımız hizmetimize, ilgili yatırımlarımız sonucu tır operasyonu ile devam ediyoruz. Apron taşımacılığında 1 araçla başladığımız hizmet şu an 3 araç ve 80 metreküp bozulabilir kargo sevki hacmine geldi. Araçlarımızı ve depolama hacmimizi de artırmayı hedefliyoruz.
Üreticilere, acentelere, TİO’lara ve havayollarına soğuk hava taşımacılığı için gerekli yatırımları yaparak destek vermeye devam edeceğiz.
 
‘DESTEĞE VE MALİYET AZALTICI ÇÖZÜMLERE İHTİYAÇ VAR’ 
 
Havaş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bozdemir, Türkiye’nin soğuk zincir alanında güçlü kaynakları olduğunu ve birçok firmanın bu konuda gerekli çalışmaları yaptığını söyledi. Soğuk zincirde en önemli noktanın doğru ve sağlıklı taşımacılık yapılması olduğunu vurgulayan Bozdemir, “Artan maliyetlerden dolayı bazı durumlarda ısı kontrollü ortam oluşmadan getirilen kargolarla karşılaşılmaktadır. Bu konuda bir adım atılarak bu tip taşımacılık yapan ve yaptıran işletmelere destek sağlanmalıdır. Isı kontrollü alanlarda yapılan yüksek yatırım ve işletme maliyetleriyle depolama ücretlerinin genel kargoya göre farklı olması kaçınılmazdır. Bu nedenle ısı kontrolü gereken kargonun genel kargoymuş gibi dış ortamda depolanmasına yönelik taleplerle sıkça karşılaşıyoruz. Bu konuda tüm paydaşların bilinçlendirilmesi ve bu depo faaliyetlerinin müşterilerimizi daha ağır zararlardan koruduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle ilk çıkış noktası olan üreticiden başlayarak nakliye firmaları, TİO, havayolu ve depo işletmecisi gibi tüm paydaşların maliyetlerini daha kontrollü hale getirebilecek destekler ile maliyet azaltıcı süreçlere yönelik herkes için faydalı çözümler üretilmelidir” dedi.   
 
‘SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİNE TALEP ARTACAK’ 
 
Havaş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bozdemir, soğuk zincir lojistiğinin çok büyük potansiyele ve her zaman gelişime açık bir alan olduğunu söyledi. Bozdemir, ilaç ve bozulabilir gıda lojistiğinin geleceğine ilişkin öngörülerini şöyle açıkladı: “Ülkemiz meyve-sebze ihracatı, hayvancılık ve yetiştiricilikte güçlü yatırımlar yapmış durumda. Bu konularda teknolojik gelişmelerle birlikte yapılacak yeni yatırımlarla daha fazla hizmet talebi doğacaktır. Böylece soğuk zincir lojistiği her zaman gerekli bir ihtiyaç haline gelerek sektörümüze direkt yansıması olacaktır. İlgili alanlarda devlet koordinasyonuyla hep birlikte adım atmalıyız. İlaç lojistiği açısından, ülkemiz çok başarılı ilaç firmalarına sahip ve bu firmalarımızın yurt dışı lokasyonlarında da tesisleri bulunmakta. İlgili transfer süreçlerinde ilaç ve/veya hammaddenin talep edilen vakitte doğru ve uygun depolanması, sevkiyatı ve teslimatı oldukça önemlidir. Bu firmalarla beraber talep ve ihtiyaçları doğrultusunda projeler üreterek uzun vadeli iş birlikleri ile yapılan yatırımların karşılığını almak ve kargoların doğru taşınmasını garanti etmek mümkün olabilir.”  
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat