e
Banner


Arzum’un sürdürülebilir lojistik yolculuğu
Gökhan Yılmaz - Arzum Planlama ve Lojistik Grup Müdürü




ArzumTemelleri 1950’li yılların başlarında atılan ve 1966’da yerli bir marka olarak doğan Arzum, 55 yılı aşkın köklü tarihiyle başarısını kısa sürede uluslararası boyuta taşımış Türkiye’nin öncü markalarından biri. Bu uzun yıllara dayanan yolculuğumuzda teknoloji, inovasyon ve tasarımı odağımıza alarak, ortaya çıkardığımız yenilikçi ürünlerle tüketicilerimizin hayatını kolaylaştırmayı amaçladık. Bunu yaparken de oluşturduğumuz iş modelleri ve politikalarla her zaman sürdürülebilir operasyonlar ile projeler üretmeyi hedefledik. 
 
“Dünyamızın ortak sorunu olan iklim değişikliği nedeniyle kaynakların doğru kullanımının, sürdürülebilir gelecek açısından büyük önem taşıdığının farkındayız.” 
 
Biz de bu bilinçle, sürdürülebilirlik odağımız çerçevesinde daha sağlıklı bir toplum, daha çevreci bir üretimle kalkınmayı desteklemek üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmaların daha güçlü bir platformda, daha geniş ve stratejik ölçüde yürütülebilmesi için 2022 yılı itibarıyla şirket bünyemizde SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ kurduk ve en üst düzey temsil ile süreçleri ele almaya başladık.
 
“Lojistik aktiviteleri, sürdürülebilir iş modelleri ve karbon emisyonu takibi konusunda özellikle üzerinde durulan önemli bir alan.”
 
Bu alandaki çalışmalar her zaman çok değerli olsa da, oluşabilecek ek maliyetler nedeniyle hayata geçirilmesi güç projeler olduğunu söylemek mümkün. Arzum olarak bu konuya verdiğimiz önem, Arzum Sürdürülebilirlik Komitesi altında Satın Alma Komitesi ve Tedarik Zinciri Komitesi başlıklarında kendini gösteriyor. Süreçlerin ayrıştırıldığı, kapsamların Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eylem planlarına paralel olarak belirlendiği ve bu bağlamda ilgili profesyonel ekiplerin oluşturulduğu bir çalışma sistemimiz var. Bu çalışmalar bizi, projelerimizi tamamlayabilme konusunda motive ediyor. Bu destekle beraber sürekli iyileşen bir iş modeli olarak başarıların geldiğini büyük bir gururla söyleyebilirim. 
 
Siz UTA Lojistik okurlarına, pandemi ile başlayan, her adımında gelişerek ve genişleyerek bugüne getirdiğimiz bir sürdürülebilirlik yolculuğundan bahsetmek istiyorum. Burada özellikle yolculuk kelimesini kullanmamın nedeni; birbirinden bağımsız gibi görünen farklı birçok konuda yapılan geliştirmeler ile her geçen gün daha sağlıklı, daha kaliteli, daha verimli ve nihayetinde daha yeşil bir operasyon yaratma çabamızın sürekliliği. 
 
Arzum“Hikâyemiz tabii ki pandemi dönemi ile başlıyor.” 
 
Pandeminin başlangıcında, 2020 yılında Black Friday (Kara Cuma)  döneminde kargo hizmetlerinde yaşanan duraksama ve aksaklıklar bizi bu konuda farklı arayışlara itti. Benzer sorunu tekrar yaşamamak adına üretilen projeler, alınan aksiyonlar ve sonrasında eklenen projeler ile örnek teşkil edebileceğine inandığımız bir gelişim sürecini işlettik. Gelin bu yolculuğa beraber bir göz atalım:
 
MARMARA BÖLGESİ İÇİN KENDİ MİKRO DAĞITIM HATTIMIZI KURDUK
 
Dedike (operasyona özel) araçlar kiralayarak servis gönderilerimiz için kargo gönderilerimizin alternatifini yaratmaya karar verdik. Bir sonraki yılın sezon dönemleri gelmeden kargo sorunumuza alternatif üretmek üzere kolları sıvadık:
•Bir yazılım firması ile anlaşarak dağıtım ve route (güzergâh) optimizasyon süreçlerinde ERP'miz (Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi) ile entegre otomasyon sisteminin kurulumunu sağladık.
•Servis ağı ihtiyaçları için yola çıktıktan sonra kapsama, Marmara bölgesi B2C (İşletmeden müşteriye) teslimatlarını ekledik.
•Marmara bölgesi B2B (işletmeden işletmeye) müşteri iadelerimizi aynı filo ile dönüşlerde toplamaya başladık. Yine route optimizasyonu kullanarak iade planlaması yaptık.
•Müşterilerimizle canlı takip linki paylaşmaya başladık.
•Teslimat tarih ve saat aralığı seçimi verdik.
•Müşterilerimize alternatif olarak ‘komşuma gelsin’ seçeneği ile araç yola çıktıktan sonra bile hızlıca adres değişikliği yapma olanağı sunduk.
•Kurye ve müşteri hizmetlerine anında ulaşım yeteneği sağladık.
•Kendi NPS skorlarımızı tutmaya başladık. Harika sonuçlar aldık.
•Kuryemizi giydirdik. Müşteri Hizmetleri birimimizin desteği ile kuryelerimize, tüketicilerimize nasıl davranmaları gerektiği konusunda sürekli ve düzenli olarak eğitimler verdik. 
 
ArzumARZUM ÇEVREYİ ÖN PLANDA TUTAN YAKLAŞIMI İLE HER YIL 1000 AĞAÇ KURTARIYOR!
 
•Kendi araçlarımız ile yapılan sevkiyatlarda, kargo sürecinde mukavemeti (dayanıklılık) artırmak için kullandığımız ek kolileme işlemini rafa kaldırdık. Böylece kağıt kullanımımızı azalttık.
•Servis gönderilerimizi karton kolilerden çıkartıp plastik kasalarla taşımaya başladık. Aynı kasaları tekrar kullanarak kağıt tüketimimizi azalttık.
•Hava boşluklarını doldurmak için kullanılan hava yastıkları ve özel kağıtlar yerine kendi koruma kağıdımızı hurda kolilerimizi dönüştürerek kendimiz ürettik. Kağıt ve plastik tedariğimizi geri dönüşümden sağladık. 
 
Yolculuk boyunca yaptıklarımızdan büyük keyif aldık. Hem kargoya alternatifimizi oluşturarak olası krizleri yönetebilecek bir akış oluşturduk hem de kendi filomuzu kullanmanın gücüyle birçok proje ile çevreci geliştirmeler yaptık.
Arzum Lojistik ekibi olarak her yıl bu ve benzeri onlarca projeyi değerlendiriyoruz. İhtiyaçlarımızın ve stratejik hedeflerimizin kesiştiği konularda projeler hayata geçirerek operasyon kalitesinde ve sürdürülebilirlik başlığımız altındaki konularda gelişim sağlıyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat