Banner


Horeca Sektörünün Gelişen ve Büyüyen Yüzü: Migros Toptan
Utku GENÇ - Migros Ev Dışı Tüketim Tedarik Zinciri & Lojistik Operasyonlar Grup Müdürü 




migrosMigros Toptan olarak binlerce ürün çeşidi ile HORECA sektörüne hizmet veriyoruz. Kurumsal şirketlerin yanı sıra özel müşterilerimizin tüm gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hizmet yolculuğumuzda müşterilerimize Migros kalitesi ve güvencesi ile her projenin ihtiyaçlarına özel planlama yaparak hizmet sunuyoruz. 
E-ticaretin öneminin gün geçtikçe arttığı günümüzde özellikle Covid-19 pandemisinin sektörün geleceğini büyük oranda değiştirdiğini ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir dönüşüme girdiğini söylemek mümkün. Migros Sanal Market’e baktığımızda son iki yılda altı kat büyüme gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Migros Toptan olarak bizler de HORECA sektörünün ihtiyaçlarını anlama, analiz etme ve bu ihtiyaca yönelik tedarik ve lojistik modelleri geliştirme çalışmalarımızı hızla hayata geçiriyoruz. Migros Toptan Mobil uygulamamız, geçtiğimiz yılın başında dönemin ihtiyaçlarına göre hizmet verebilmek amacı ile yeni güncellemeler ile devreye alındı. Uygulama portföyümüzdeki ürünlerin içerik bilgileri ve besin ögeleri, değerleri ile görseller anlık olarak güncelleniyor.
Tedarik Zinciri ekibimiz ile hizmet veren mağazalarımızdaki araç, teslimat, kurye organizasyon planlama süreçlerine ek olarak, e-ticaret portföy ürün yönetimi ile mağazalarımıza hizmet veren tüm depolarımızın bulunurluk seviyeleri, tedarik planlama süreçlerini profesyonel düzeyde organize etmek için çalışıyoruz. 
Tüm operasyonel süreçlerin yanında veri ve verinin doğru analizi ile tüketici ihtiyaçlarının karşılanması yönünde modeller geliştirmek sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Bizler de bu bakış açısı ile verinin önemini anlıyor ve sistemlerin doğru şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi, eş zamanlı reaksiyon vermesi için her geçen gün verilerin toplanıp işlenmesi, anlamlı bilgilere dönüştürülmesi üzerine geliştirmeler ve çalışmalar yapıyoruz.
 
“Sektöre bakış açımız müşterilerimize sadece gıda hizmeti vermek değil aynı zamanda kalite departmanımızın organize ettiği eğitim ve seminerler ile sektör temsilcilerine bilinç, bilgi düzeyini arttırma yönünde projeler hayata geçiriyoruz.” 
 
Bu vesile ile Migros Toptan Ev Dışı Tüketim kanalı olarak tamamen gönüllülük esasına dayalı, Covid-19 pandemisinin etkilediği önemli sektörlerden biri olan turizm sektörünün yeniden canlanması ve pandemi öncesi normal düzene dönüş sağlayabilmesi için Gıda Güvenliği Derneği tarafından onaylı “Gıdada Hijyen İyi Gelecek”, “Sıfır Atık İyi Gelecek” ve “Güvenli Turizm Gereklilikleri” seminerlerini düzenledik. Riskler ve alınabilecek önlemlerin neler olduğuna dair geniş bilgilerin yer aldığı bu seminerlere isteyen tüm işletmeler ücretsiz katılım sağladılar. Seminerlerin sonunda uygulanan değerlendirme sonucunda ise başarılı olan katılımcılara Gıda Güvenliği Derneği Onaylı Başarı Belgesi verildi.
Migros Perakende Akademisi ve Türk Armatörler Birliği ile birlikte denizcilik sektörüne yönelik Türkiye’de ilk kez gıda güvenliği alanında seminerler verdik. “Gemilerde Gıda Güvenliği” el kitapçığı ile aynı başlıkta yayınlanan kılavuz denizcilik sektörü için bir rehber özelliği taşıyor. Klavuzda mal kabulden hazırlık ve servise kadar olan süreçlere yönelik bilgilerin yanı sıra, yolculuklar süresince gemide bulunan yiyeceklerin doğru şekilde tüketilmesi, alerjen özellik taşıyan yiyeceklerin değerlendirilmesi, olabilecek reaksiyonlara karşı önlemlerin alınması, su güvenliği ve  gıdalarda karşılaşılabilecek risklere karşı detay bilgiler yer alıyor. 
ETÜDER ve Gıda Güvenliği Derneği’nin yürüttüğü, tüketicilerin Ev Dışı Tüketim noktalarında sunulan gıdaların kalitesine ve güvenilirliğine karşı tereddütlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan Tedarik Zincirinin Güven Programı çerçevesinde, Migros Toptan ‘Güvenilir Tedarikçi Sertifikası’ aldı. 
 
“Türkiye’de ilk kez Migros Toptan olarak Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi’ni (BTB) alacağız. Hassas ürün grubu içerisinde yer alan bozulabilir gıda ürünlerinin taşımacılığında, ürünlerin kalitesini ve özelliklerini kaybetmemesi için soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor.” 
 
Gerek lojistik maliyetlerini, gerekse ürün taşıma sürelerini ve çevre kirliliğini minimum seviyeye indirmek için bu ürünlerin depolama ve taşıma süreçleri en verimli şekilde takip ve kontrol edilmeli. Aksi halde kayıp oranlarında ciddi seviyelerde artışa ve devamında israfa sebep olmaktadır. Migros Toptan olarak misyon ve vizyonlarımız doğrultusunda, depo ekiplerimizin de tam desteği ile tüm bu süreçlere hassasiyetle yaklaşıyoruz.
2022 yılı itibariyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan “Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelik” kapsamında taze ve donuk ürün taşıyan araçlara BTB (Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi) alma zorunluluğu geldi ve  biz de sektörde öncü olmak adına, TSE’de de ilk kez yapılan testlere tabi tutularak bu belgeyi pilot bölge olarak seçilen Ankara’da aldık. Diğer bölgelerimizde de yaygınlaştırma çalışmaları hızla devam ediyor. Belge araç plakası adına düzenleniyor ve araçlar belgelendirilirken taşıyabildiği rejime göre 3 farklı belge veriliyor. Her rejimdeki koşulu sağlayabilmesi için dataloggerda görülen değer ilgili rejim sıcaklığının altında ve rolentide en az 1 saat çalışabilmeli. Mesela bizim 2 aracımız da yaklaşık 1’er saat sonra -5C’ye düşerek sabitlendi. Dolayısı ile -10C’yi görmediğinden C kategorisindeki ürünleri yani taze ürün grubunu taşıyabilir özelliğine sahip.
•T-FrA (-20C’deki ürünleri taşıyabilir)
•T-FrB (-10C’deki ürünleri taşıyabilir)
•T-FrC (0C’deki ürünleri taşıyabilir)
 
“Geçtiğimiz günlerde Migros olarak gıda perakende sektörünün ilk entegre raporu olan ‘2021 Migros Entegre Raporu’nu yayınladık.” 
 
“Geleceğe yazılmış bir mektup” özelliği taşıyan bu rapor sürdürülebilir büyüme ile gelecek planlarımız ve müşterilerimize karşı sorumluluklarımızın detaylarına dair geniş çapta bilgiler içeriyor. Bu rapor ışığında, sürdürülebilirlik konularına değinmekte fayda var. Migros İyi Gelecek Planı’mız çerçevesinde karbon ayak izimizi azaltma çalışmalarından, plastik kullanımının ve gıda israfının azaltılması ile nakliyede taşınan birim başına CO2 salımımıza kadar toplumsal olarak önemli konularda duyarlı çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Migros olarak bizler yayınlandığı ilk tarih olan 2014 yılından beri BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde aralıksız yer alan tek perakende şirketiyiz.
Sürdürülebilir tarım kapsamında, plastik atıklarla mücadelede 2023 yılına kadar 500 tona yakın plastik kulllanımını önleme taahhüdü vermiştik. Yapılan süreç iyileştirmeleri ve iş birlikleriyle ilk yılda 247 ton plastik atığın önüne geçtik. Poşetsiz alışveriş hareketi ile de işlem başına poşet kullanımında %21 azalma oldu. PL ürünlerimizde ise yüzde 25 geri dönüştürülebilir ambalaj kullanıyoruz.
Tüm bu süreçlerde, HORECA sektöründe öncü bir kimliğe sahip olma amacıyla, değerlerimiz ve tecrübelerimizden faydalanarak büyümeye, ekip çalışması ile katma değer yaratan sürdürülebilir çalışmalarımıza devam ediyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat