e


HUBTIC bir tıkla taşımacılık süreçlerine hız ve verimlilik kazandırıyor
Freight forwarder kimliğiyle 4 farklı kıtada 40’tan fazla ülkeye ithalat/ihracat taşıması yapan Hubtic, uçtan uca dijitalleştirdiği taşımacılık çözümleriyle öne çıkıyor. Ücretsiz web uygulaması üzerinden sundukları teknolojik çözümlerle; “Aracım nerede?” sorusunu ortadan kaldırdıklarını, teklif alma, evrak ve yük yönetiminde karşılaşılabilen birçok soruna ve seferlerdeki boş dönüşlere çözüm olduklarını söyleyen Hubtic’in kurucusu ve CEO’su Abdullah Cansu, lojistik operasyonlarına şeffaflık, hız ve verimlilik kazandırdıklarını vurguluyor. Cansu, 2022 için Türkiye’deki büyüme hedeflerini, çalışan ile müşteri sayısını ikiye katlama ve 10 milyon euro ciroya ulaşma olarak açıklıyor.




HuhticHubtic’in kuruluş hikayesinden söz eder misiniz? 
 
Hubtic, firmaların taşımacılık süreçlerini uçtan uca dijitalleştirmek, bu süreçleri tek bir platformda yönetmelerini sağlamak ve bu sayede süreçlerine verimlilik, şeffaflık ve hız kazandırmak için kurulan bir girişim. 
Hubtic’i kurarken, tedarik zinciri yönetimi alanında Avrupa’nın en büyük danışmanlık firmalarından birisi olan Kloepfel Consulting’te Türkiye Yöneticisi olarak faaliyet gösterdiğim dönemde benim de sıklıkla karşılaştığım, lojistik aktörlerinin işlerini aksatan sorunlardan yola çıktık. Bu sorunlara çözüm önerileri sunacak ve sektöre değer kazandıracak bir altyapı üzerinde çalışmaya başladık. Lojistik şirketlerinde uzun yıllar deneyimi olan ekip arkadaşlarımızla bir araya geldik. Başta verimsizlik olmak üzere, operasyondaki maliyet dalgalanmaları, manuel işleyen süreçlerden doğan zaman ve iş gücü kaybı, yük veren ile taşıyıcı arasındaki iletişim kopuklukları gibi sıkıntılara ve şeffaf olmayan süreçlere nasıl bir çözüm üretebiliriz noktasına odaklandık. 
Dünyada neredeyse tüm sektörler tam hız dijitalleşirken, lojistik sektörünün günümüzün değişen ihtiyaçlarına cevap verme ve dijitalleşme noktasında ağır kaldığını gördük. Bu nedenle, bahsettiğimiz sorunlara cevap verecek dijital bir taşımacılık modeli kurguladık ve hızlı bir şekilde hayata geçirmek için çalışmalara başladık. 
Bunun ilk adımı olarak, 2 yıl önce Almanya’nın Düsseldorf şehrinde merkez ofisimizi açtık. Geçtiğimiz yıl ise operasyon merkezimizi Türkiye’de konumlandırmaya karar verdik ve faaliyetlerimizi İstanbul’da kurduğumuz ofisimiz üzerinden yürütmeye başladık. Son yıllarda Doğu ve Batı arasında adeta bir lojistik hub’ı olarak konumlanan Türkiye’de faaliyetlerimizi genişletmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken de ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak ve pastayı tüm aktörler için büyütmek istiyoruz.
 
‘GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN TAKİBİNİ DE DİJİTALLEŞTİRECEĞİZ’ 
 
Lojistik sektörü hangi sorunlarla karşılaşıyor? Hubtic olarak bu sorunlara yönelik ne tür çözümler sunuyorsunuz?
 
Küresel konjonktüre baktığımızda, stratejik konumu nedeniyle Türkiye’nin taşıma hacminin hızla arttığını görebiliyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’deki dönemsel kapanmalar ve limanlarda yaşanan kapasite problemleri; Türkiye’nin günümüzün ve geleceğin lojistik merkezlerinden biri olarak konumlanması anlamına geliyor. Hacim arttıkça sektöre özgü verimsizlikler, kapasite kullanım problemleri ve iletişimdeki aksamalar da gün yüzüne çıkıyor. Büyük ölçüde geleneksel kalan Türk lojistik sektörünün modernleşmesinin ve büyümesinin önündeki en büyük engelin bunlar olduğunu düşünüyorum. 
Sorunların başında konteyner ya da tır doluluk oranları geliyor. Yük ve taşıyıcı bulma süreçlerinin dijital bir şekilde ve otomatik olarak yönetilememesi, araçların boş ya da tam kapasiteye ulaşamadan dönmesine sebep oluyor. Taşıma süreçleri ve operasyonlardaki bu verimsizlik hem yük verenlerin hem de taşıyıcıların yüksek navlun fiyatlarıyla karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Maliyetleri yükselten birinci kalem bu. 
İkinci bir sorun da teklif alma ve evrak yönetim süreçleri. Lojistik sektörü son derece dinamik bir piyasaya sahip. Fiyatlar günden güne değişebiliyor ve bu durum optimal maliyetlerin yakalanmasını güçleştiriyor. Telefon ya da e-posta üzerinden manuel olarak işleyen ve birkaç güne çıkabilen teklif alma süreçleri sektördeki verimliliği düşürüyor. Yük verenler bu noktada ciddi bir zaman kaybı yaşıyor.
Taşıma evraklarının kâğıt üzerinden ya da telefon aracılığıyla takip edilmesi ise lojistik uzmanlarının vakit kaybetmelerine neden olan başka bir sorun. 
Hubtic olarak; bütün bu problemlere çözüm sunmak, Türk lojistik sektörünü bir sonraki seviyeye taşımak ve sektörün verimliliğini artırarak pastayı büyütmek istiyoruz. İş süreçlerimizin merkezinde iş ortaklarımıza maliyet avantajı ve operasyon kolaylığı sunmak yer alıyor. Bunun için de gücünü teknoloji ve inovasyondan alan bir lojistik deneyimi hedefledik. Uçtan uca dijital bir lojistik tecrübesi kurguladığımız için insan kaynağımızın neredeyse yarısı yazılım ekibimizden oluşuyor. 
Teknolojimiz sayesinde; yük türü, istenilen araç tipi, çıkış ve varış noktası için posta kodlarını uygulamamıza giren müşterilerimize taşımaları için anında teklif verebiliyoruz. Yük verenin uygulamamıza giriş yapmasından taşıma emri vermesine kadar olan süre bir dakikayı geçmiyor. Bu işlerin telefon ya da yazışmalarla yapıldığı bir dönemde tamamen dijital olarak bu derece hızlı bir şekilde lojistik operasyonunuzu yönetebilmeniz, işletmenizin kişi/zaman maliyetini de aşağı çekerek dikkate değer bir verimlilik kazandırıyor. 
İşin bir de yük yönetimi tarafı var. Geliştirdiğimiz algoritmamız sayesinde yük verenler ve taşıyıcılar arasında doğru eşleştirme yapıyor, yüklerin en optimal şekilde taşındığından emin oluyoruz. Çalıştığımız firmaları en doğru zamanda en doğru yüke yönlendiriyoruz. Böylece taşıyıcıya da değer yaratmış oluyoruz. Araçların optimize bir şekilde taşıma yapmasını sağlayarak en başta parsiyel taşımalar olmak üzere müşterilerimize fiyat avantajı sunabiliyoruz. 
Sektörün karşılaştığı bir diğer sorun ise, yük verenler ile taşıyıcılar arasında şeffaflık olmaması. Hubtic olarak iş modelimizi müşterilerimiz ve iş ortaklarımız ile karşılıklı güven ve dürüstlük prensipleri üzerinde inşa ediyoruz. Geliştirdiğimiz teknoloji ile, araç veya konteyner temininden yük ve belge takibine kadar tüm lojistik süreçlerini dijitale aktarmayı başardık. Artık yük takibi yapmak için telefon, mesaj veya e-posta yoluyla bilgi istemek gerekmiyor. HubticTrack sayesinde müşterilerimiz taşımalarının nerede olduğunu uygulamamızdan anlık olarak görebiliyor, diledikleri durumda bu takibi kendi müşterilerinin yapmasını da sağlayabiliyorlar. Bu sayede “Yüküm nerede?” sorusunu ortadan kaldırıyor, tamamen şeffaf bir taşıma deneyimi sunuyoruz. 
Dijitale aktardığımız bir diğer süreç ise, taşıma evraklarının takibi. Gerek devlet gerekse yük veren veya taşıyıcı için önem arz eden tüm belgeler taşıma esnasında bizim sistemimize yüklendiği için bu evrakların kaybolma riski ortadan kalkıyor. Belgeler uygulamamız üzerinden online olarak kontrol edilebiliyor. Bunun yanında, diyelim ki 6 ay ya da bir yıl sonra taşımaya dair bir belgeye ihtiyaç duydunuz, istediğiniz evrağa Hubtic üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. 
Gümrük işlemlerinin takibi ise tamamen dijitale aktarmak istediğimiz bir diğer süreç. Şu anda isteyen şirketlere geleneksel bir şekilde gümrükleme hizmeti sunuyoruz. Bu süreçleri dijitale taşıdığımız zaman ise, ithalatçı/ihracatçı firmalar ve gümrük müşavirleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmış ve hızlandırmış olacağız.  
Güvenli olarak kurgulanan sistemimizde belgelerin izni olmayan üçüncü bir parti tarafından görüntülenmesi ise mümkün değil.
 
hubticMüşterilerinize taşımacılık alanında ne tür hizmetler ve avantajlar sunuyorsunuz? 
 
Hubtic olarak, geleneksel bir lojistik firmasının sunduğu neredeyse tüm hizmetleri katma değeri yüksek bir şekilde ve dijital yetkinliklerimizle harmanlayarak müşterilerimizle buluşturuyoruz. Sayıları 4.000’in üzerinde olan anlaşmalı araçlarımızla 20’den fazla ülkeye kara yolu taşımacılık hizmeti sunuyoruz. Bunun yanına deniz yolu da eklendiğinde 4 kıtada 40’tan fazla ülkeye, komple ve parsiyel olmak üzere, hem karada hem denizde taşıma yapıyoruz. Aynı zamanda karbon ayak izini en aza indiren ve maliyet avantajı sunan intermodal taşımacılık alanında da müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanına 10.000’den fazla taşımayı başarıyla tamamladık ve gerçekleştirdiğimiz taşımaların sayısı her geçen gün artıyor. 
Müşterilerimizden aldığımız dönüşler bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Dijital altyapımız ve anlaşmalı araçlarımız sayesinde sunduğumuz maliyet avantajımız bir yana, tamamen şeffaf olarak sunduğumuz anlık fiyatlama, araç takibi, online dokümantasyon gibi hizmetlerimiz ile özellikle operasyon yöneticilerine zaman ve iş süreçlerinde verimlilik kazandırıyoruz. Bu da müşterilerimize zaman ve maliyet tasarrufu olarak dönüyor. 
 
‘ALMANYA-TÜRKİYE HATTINI GÜÇLENDİRECEĞİZ’ 
 
Hangi rotalarda uzmanlaşıyorsunuz? Açıldığınız ya da açılmayı düşündüğünüz pazarlar var mı?
 
Deniz ve kara taşımacılığı ile intermodal taşımacılık alanında 40’tan fazla ülkeye hizmet sunuyoruz. Almanya merkezli bir şirket olarak, özellikle Almanya Türkiye arası iş hacmimizi büyütmek ve iki ülke arasında yüksek verimle işleyen bir lojistik ağı kurmak önceliklerimiz arasında. Bu alanda önemli bir birikimimiz var ve Türk lojistik müşterilerinin de bu tecrübeden faydalanmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde açıklamayı planladığımız güç birlikleri ile Avrupa ve Almanya rotalarımızı daha da güçlendirerek bu bölgelere taşımacılık yapan paydaşlarımıza değer sunmayı sürdüreceğiz. Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’da kurduğumuz güçlü bağlantılar sayesinde bu bölgelerde de pürüzsüz bir taşımacılık deneyimi sunmayı hedefliyoruz. Deniz yolunda ise, özellikle Avrupa, Çin ve Kuzey Afrika’da, kapı teslimatı olarak da ABD’de son derece iddialıyız. 
 
Özellikle hangi sektörlere hizmet sunuyorsunuz? Bugün itibarıyla kaç firmaya hizmet sağlıyorsunuz? 2022 yılı için bu alanda hedefiniz nedir?
 
Hubtic olarak demir çelikten tekstile, sağlık ekipmanından kimyevi madde taşımalarına kadar geniş bir skalada sorunsuz, şeffaf ve yüksek kalitede taşımacılık hizmeti sunuyoruz. Günümüz itibarıyla düzenli olarak hizmet verdiğimiz yerli ve yabancı şirketlerin sayısı 100’e yaklaşmış durumda. Yıl sonuna kadar müşteri sayımızı 200’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken hizmet kalitemizden ödün vermeyecek, gelişime açık gördüğümüz her alanı iyileştirmeye devam edeceğiz. Müşterilerimize sunduğumuz özel yük taşıma hizmetlerini de çeşitlendireceğiz. Son olarak müşterilerimizin tüm lojistik ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamak, yani one-stop shop olmak için önümüzdeki yıllarda tüm taşıma modellerini kapsamayı planlıyoruz. 
 
TÜRKİYE’DEKİ 2023 CİRO HEDEFİ 20 MİLYON EURO 
 
Türkiye pazarına yönelik hedeflerinizi ve büyüme planlarınızı öğrenebilir miyiz? 
 
Türkiye’den ithalatta kimyevi madde, oto yedek parça ve bitmiş ürünler; ihracatta ise tekstil, bakır, alüminyum ve oto yedek parça pazarları şirket olarak odaklandığımız alanlar. Yıl sonuna kadar ekibimizi 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye ciromuzu ise bu yıl sonunda 10 milyon Euro seviyesinin üzerinde kapatmayı planlıyoruz. 2023 yılında ise Türkiye’de 20 milyon Euroluk ciro hedefimiz var. 
 
‘START-UP OLMAK DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETMEK AMACINDAYIZ’ 
 
Türkiye’deki start-up pazarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hubtic’in kurucusu ve CEO’su Abdullah Cansu, şunları aktarıyor: “Türkiye oldukça hareketli bir start-up ekosistemine sahip. Son 10 yılda bu alanda büyük bir aşama katedildiğini görüyoruz. Girişimlerin sayısı çoğu sektörde katlanarak artıyor. Bizim alanımızda karşılaşılan en büyük sorun ise sektör tecrübesi eksikliği. Yazılım ekibi ile sektör tecrübesi olan isimleri buluşturmak ve sektörün yaşadığı zorluklara nokta atışı yapacak çözümler geliştirmek gerekiyor. Bu yüzden Hubtic olarak bir start-up kuralım mantığıyla değil, sektörü yavaşlatan ve gelişiminin önünde engel teşkil eden, daha önce de sıraladığım sorunlara çözüm olmak amacıyla yola çıktık. Müşterilerimize tamamen ücretsiz olarak sunduğumuz teknolojimiz ve anında fiyatlama, araç optimizasyonu, yük ve evrakların online takibi gibi özelliklerimiz sayesinde lojistik operasyonlarına şeffaflık, hız ve verimlilik kazandırıyoruz. Genç ve dinamik bir ekip olmamızın yanı sıra sektörde uzun yıllar deneyim edinmiş isimlerle çalışıyoruz. Yaptığımız geliştirmelerin her adımında bu tecrübelerden faydalanıyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat