e
Banner


Giritli Global bayrağını Amerika ve Çin’de dalgalandıracak
Giritli Global, gemi acenteliği, konteyner alım-satım ve ağırlıklı denizyolu taşımacılığı olmak üzere forwarding hizmetleri pazarında hızlı bir şekilde büyüyen genç ve dinamik bir şirket. Denizdeki krizi konteyner yatırımıyla aştıklarını ve olası risklere karşı 3 ayrı eylem planı oluşturduklarını belirten Giritli Global Kurucu Ortağı Göksel Giritlioğlu, bu yılı yüzde 30 iş hacmi artışıyla tamamlamayı, üç yıl içinde Amerika ve Çin’de ofis açmayı hedeflediklerini açıkladı.




Giritli GlobalGiritli Global ne zaman kuruldu? Lojistik hizmetlerde hangi alanlara yoğunlaşıyor? 
 
2020 yılının Kasım ayında faaliyete başlamış bir şirket olarak, genç ve dinamik ekibimiz ile sektörün yeni oyuncusu olma yolunda ilerliyoruz. Firmamızın ana iştigal alanı gemi acenteliği ve freight forwarding hizmetleri olmakla birlikte, ayrıca konteyner alım-satımı, gemi kiralama alanlarında da hizmetler sunuyoruz. Freight forwarding hizmetlerimizin ortalama yüzde 75’e yakınını denizyolu taşımacılığı oluşturmakta. Forwarding hizmetlerimizi İstanbul ve İzmir şubelerimiz üzerinden yönetiyoruz. Global ve Türk armatörler ile olan kuvvetli ilişkilerimiz sayesinde tüm hizmet alanlarımızda müşterilerimizin tüm taleplerine cevap verebilmekteyiz. 
Denizyolu taşımacılığında ana iş kollarımızdan biri olarak da kendimize ait acentelik ofislerimiz ile pek çok konteyner hattına acentelik hizmeti sağlamaktayız. Güçlü olduğumuz destinasyonlarda bulunan acentelerimiz bugün bölgelerindeki en büyük ve en eski acenteler olup, bu sayede bize lojistik süreçlerimizde artı değer katmaktadır.
 
‘KUZEY AFRİKA’DA CİDDİ BİR VOLÜM YAKALADIK’
 
Ağırlıklı olarak hangi hatlarda, hangi sektörlere hizmet sunuyorsunuz? 2022 yılı için büyüme planınız nedir?
 
Denizyolu taşımacılığında ağırlıklı olarak konteynerize olan yüklemeler yapıyoruz. Konteynerize yüklemelerde müşterilerimize full konteyner taşımacılığı ve parsiyel taşımacılık çözümleri sunmaktayız. Kuvvetli olduğumuz bölgeler Kuzey Afrika, Orta Doğu, Batı Afrika’dır. Bu bölgelerde maksimum bir haftalık transit sürelerle ilerlemekteyiz. Son zamanlarda paydaşlarımıza Uzakdoğu ithalatlarında kuvvetli acentelik işbirlikleri ile rekabetçi navlunlar sunmaya başladık. Hacmimizin büyük kısmını ağırlıklı olarak inşaat ve beyaz eşya sektörü yükleri oluşturmakla birlikte tekstilden kimyaya kadar çeşitli sektörlerle çalışmalarımız sürmektedir.
Özellikle Libya pazarında ciddi bir market hacmini elleçlediğimizi belirtebiliriz. Bunun yanı sıra Tunus, İsrail, Mısır, Cezayir bölgelerinde yüksek volümler ile ilerliyoruz. 2022 yılını, ikinci çeyreğini geride bıraktığımız istatistiklerimize dayanarak yüzde 30 hacim artışı ile kapatacağımızı öngörmekteyiz.
 
‘KRİZİ KONTEYNER YATIRIMIYLA AŞTIK’ 
 
Bu dönemde denizyolu taşımacılığında patlak veren navlun ve ekipman krizini nasıl yönettiniz? Nasıl bir yol haritası belirlediniz? 
 
Denizyolu taşımacılığında yaşanan ekipman bulamama problemlerini, krizin ilk hissedilmeye başlandığı zamanlarda konteyner yatırımı yaparak müşterilerimize bu süreçte büyük ölçüde çözüm sağlayabildik. Kuvvetli olduğumuz bölgelerde NVOCC ağımız ile de ithalat & ihracat müşterilerimize kendi konteynerlerimiz ile hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Navlun krizi için ise, Giritli Global olarak en önem verdiğimiz konu armatörlerle ilişkilerimiz. Bu sayede ve kriz öncesinden elimizde olan kontratlarımızla müşterilerimizin yükselen navlun fiyatlarını en az ölçüde hissetmelerini sağlamayı başardığımıza inanıyoruz.
Devam etmesi beklenen krize yönelik konteyner yatırımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda özellikle denizaşırı bölgelerde yine bir veya iki aktarma liman uğraklı destinasyonlarda bulunan bölge müşterilerimiz için tüm taşıma modlarını acentelerimiz ile değerlendiriyoruz. Olası olumsuz süreçlerde müşterilerimize avantaj sağlayacak yol haritalarımızı şimdiden belirlemiş durumdayız. 
 
5. OFİSİNİ MERSİN’DE AÇACAK 
 
Orta ve uzun vadeli büyüme planlarınız neler? 
 
Öncelikle genç ve dinamik bir ekibe sahibiz ve bunun gücünü hissediyoruz. Türkiye’de şu anda 4 ofisle hizmet sunuyoruz. 2022 yılı içerisinde 5. ofisimizi Mersin bölgesinde aktif hale getireceğiz. Üç yıl içinde Amerika ve Çin’de ofis açmanın planlarımız içerisinde olduğunu da söyleyebilirim. 
 
‘ÜÇ AYRI EYLEM PLANI OLUŞTURDUK’
 
Pandemi sonrası ortaya çıkan fırsatlar ve riskler neler? 
 
Pandemi sırasında yaşanan sıkışmalar, sonrasında hepimize ciddi bir hacimle geri dönüş sağladı.  Döviz artışları sebebiyle de ihracatçılarımızın ihracat sayılarında ciddi bir artış gözlemlendi. Paydaşlarımızın lojistik süreçlerini yönetmemizle bizler açısından bu süreç krizlerin fırsatlarından yararlanma dönemi oldu diyebiliriz.
Pandemi sonrası ve Karadeniz’de üzülerek belirtmek isterim ki, yaşanan savaş nedeni ile neredeyse herkes aslında odak noktasının bir kısmını Karadeniz’e çevirdi. Bu bölge önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte tüm sektörler için ciddi bir pazar olacaktır.
Biz iki kuşaktır denizcilik sektörü içerisinde faaliyet göstermekteyiz. 2008 krizinde de görüldüğü gibi bu yükselişlerin ardından ciddi düşüşler sektör geçmişinde hep izlenmiştir. Yatırımlarımızı ve süreçlerimizi, bu durumu aklımızdan çıkarmadan ve ileriye yönelik potansiyel tüm senaryoları göz önünde tutmaya çalışarak oluşturduğumuz planlarla yönetiyoruz. Mevcutta 3 ayrı eylem planımız var diyebiliriz. Umarım ki, o günler tekrarlanmaz diye de eklemek isterim.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat