e
Banner


Lojistik Vizyon: PepsiCo lojistikte dijitalleşiyor
İrfan Tokpınar – PepsiCo Türkiye Lojistik Müdürü




Ä°rfan TokpınarPepsiCo olarak; Pozitif Tarım ve Pozitif Seçenekler ile birlikte Pozitif Değer Zinciri, sürdürülebilir bir yaşam için en iyi etkiyi yaratmak üzere odaklandığımız üç temel alandan birini oluşturuyor. Pozitif Değer Zinciri ile döngüsel ve kapsayıcı bir ekonomi oluşturmaya yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu stratejimiz doğrultusunda esnek ve çevik bir şekilde hareket ederek, işlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya devam ediyoruz. 
Bilindiği gibi pandemi sürecinin başlaması ile birlikte dünya çapında tedarik zincirlerinin kırılması, bir taraftan çoğu sektörde ciddi ürün bulunurluk krizlerine neden olurken diğer taraftan da dünya çapında tüm ürün ve hizmet maliyetlerinde yüksek enflasyonlara neden oldu. Bu dönemde PepsiCo lojistik yönetimi olarak tüm lojistik süreçlerimizi gözden geçirdik ve bir taraftan müşterilerimize hizmet vermeye devam ederken, diğer taraftan ileriye dönük aksiyon planlarımızı belirledik. 
 
EN ÖNEMLİ SORUN KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA
 
Birçok sektörü derinden sarsan pandemi süreci,  tüm tedarik zincirinin olmazsa olmazı taşımacılık sektörünü de çok derinden etkiledi. Bu sürecin ülkemizdeki karayolu taşımacılığına olan etkilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Kamyon, TIR ve dorse fiyatlarında döviz bazlı yüksek enflasyon
Araç üretim ve tedarik problemleri (çip vb hammadde kısıtlarının artması)
Araç bakım, onarım, sigorta, yedek parça, lastik ve benzeri malzemelerdeki yüksek enflasyon
Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış
Sabit rotaların bozulması ve boş kilometre oranının artması (rotalar arası gidiş-dönüş dengesindeki bozulma, verimlilik kaybı)
Şoför sayısının yetersiz olması ve gün geçtikçe bu sayının daha da azalma riski (e-ticaret taşımacılığındaki kar marjı ve normal taşımacılığa nazaran cazip olması )
Nakliye sektöründeki bir takım regülasyonların fiilen hayata geçmesi ve bu değişimin toplam nakliye kapasitesine olumsuz etkileri
Global krizden dolayı araç ve şoförlerin kar marjı yüksek olan işlere yönelmesi (yurtdışında çalışma, ihracat taşımaları vb…)
Müşterilerimize taahhüt ettiğimiz hizmeti verebilmek adına, buradaki problemleri çözüme kavuşturmak için PepsiCo lojistik ekibi olarak birçok aksiyon planını devreye aldık ve önümüzdeki dönemde nakliye stratejimizi de bu planları göz önüne alarak belirledik.
 
NAKLİYEDE DİJİTALLEŞMEYİ HIZLANDIRMAK İÇİN YATIRIMLAR YAPIYORUZ
 
Son yıllarda endüstri 4.0 uygulamalarındaki yayılım hızı, pandemi ile birlikte çok daha farklı bir ivme kazanmış durumda. Bu doğrultuda nakliye operasyonlarında da dijital dönüşüme konu başlığı olabilecek bazı uygulamaları hızlandırmanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda aşağıdaki konularda bir takım yatırım planlarını devreye almaya başlıyoruz: 
Nakliyede veriye dayalı yaklaşımların artırılması (data driven approach)
Büyük veriden (Big Data) anlamlı veriler elde etme
Kazaların azaltılması, sürücü davranışlarının dijital platformda raporlanması
Dijital platformlar arası entegrasyonların sağlanması ve sinerjinin artırılması
E2E (uçtan uca) nakliye performans görünürlüğünün sağlanması 
Otonom araçların devreye alınması için gerekli çalışmaların başlatılması
Nakliye operasyonları için bu ve benzeri platformların tüm şirketler tarafından sahiplenilmesi ve dijitalleşme alanına yapılacak olan yatırımlar, toplam nakliye ekosistemine ciddi faydalar yaratacak ve toplam teslimat sürelerini azaltırken, maliyetlerin de optimizasyonunu sağlayacaktır.
 
SERVİS VE MALİYETİ YÖNETEBİLMEK İÇİN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
 
Müşterilerimize verdiğimiz servisi ve bu servisin toplam maliyetini etkileyen en önemli faaliyetlerden biri olan lojistik operasyonlarında, gerçek zamanlı görünürlüğün (Real-Time Visibility) sağlanması günümüzün olmazsa olmazlarından. Teknolojinin gelişmesi ile beraber bu konuda da dijital uygulamalara yaptığımız yatırımlarla, gerçek zamanlı görünürlüğün sağlanmasının pozitif etkilerini görüyoruz. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz: 
Sipariş detayı ve görünürlüğü
Büyük ve anlamlı veriler oluşturma
Temel araç izleme faaliyetleri (tracing/tracking)
Mesajlaşma/Uyarılar
Tahmini varış zamanı (ETA)
Gösterge Tabloları (dashboards)
Sürücü performansı
Nakliyeci entegrasyonu
Bu tip platformların sayısının gün geçtikçe artması ile beraber, bir sonraki adımda bu platformlar üzerinden aşağıdaki yetkinliklerin de gelişeceğini şimdiden öngörebiliyoruz: 
Risk değerlendirmesi
Gelişmiş analitik uygulamalar (yapay zeka, makine öğrenmesi vb)
Dinamik randevu planlaması
Müşterilerimiz ile online işbirliği
Kapasite eşleştirme
Elektronik teslimat belgeleri (ePOD)
Navlun ödemelerinin dijital platformlarda yapılması
Telematik/sensör çözümleri
Yükleme/boşaltma çizelgeleme ve planlamaları (Dock Scheduling)
Gerek nakliyede gerekse mikro dağıtım  (last-mile delivery) operasyonlarında tüm süreçlerin görünür hale gelmesi, bir taraftan fırsatların belirlenmesini hızlandırırken, diğer taraftan da toplam maliyet yönetimine ciddi katkı sağlıyor. Bu yüzden hem tedarikçilerimizin hem de müşterilerimizin nakliye operasyonları ile yakın çalışarak, toplam faydayı artıracak projeleri de devreye almak için çalışmalarımıza yön veriyoruz.
Sonuç olarak, nakliye sektöründe hissedilen problemlerin çözümü için, sektörün önde gelen üreticilerinin, nakliye firmalarının ve perakendeci firmaların bir araya gelip ortak ve bütünleşik bir strateji oluşturması sektörün geleceği açısından elzem görünüyor. Bu platformların oluşması bir yandan nakliye ile ilgili temel sorunların çözümüne katkı sağlarken, diğer taraftan da nakliyede dijital ekosistemin oluşmasına da fayda sağlayacaktır.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat