e


Alışan Lojistik dijital ve yeşil dönüşüm vizyonuyla sektör dinamiklerine yön veriyor
Ar-Ge merkezlerinde gerçekleştirdiği yatırımlar ve bulut teknolojisine geçiş için başlattığı projeyle dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandıran Alışan Lojistik, sürdürülebilirlik alanında ciddi adımlar atıyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, 2022 yılı için yeni proje ve yatırımlarla 2021’de yakaladıkları yüzde 45’i aşan büyüme trendinin daha fazlasını hedeflediklerini söyledi.  




alıÅ�anPandemi lojistik sektöründe neleri değiştirdi?
 
Koronavirüs sonrasında özellikle e-ticarette mecburi değişiklikler görüldü. Bunun bir sonucu olarak da yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündeme geldi. “Tam zamanında” ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizliklere karşı envanterlerini yeniden ayarlama ve daha fazla stok tutma eğilimindeler. Stok politikaları, AR-GE çalışmaları, yapay zeka ve ileri teknolojiler lojistiğin geleceğini değiştirmeye başladı. Biz de Alışan Lojistik olarak bu çerçevede yatırımlarımıza devam ettik, edeceğiz. Müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım tekniklerine, teknoloji ve dijitalizasyon anlamında, yatırım yaparak projeler geliştiriyoruz. 
 
Dijitalleşme lojistik sektöründe ne tür fırsatlar yarattı? Alışan Lojistik bu alanda ne tür adımlar attı? 
 
Dijital dönüşüm artık bütün sektörler için vazgeçilmez bir kavram. Lojistik de dijitalleşmenin oldukça hızlı yaşandığı sektörlerden biridir. Lojistik ve taşımacılıktaki dijital dönüşüm, sektördeki firmaların yeni teknolojilerden yararlanmasına ve sürekli genişleyen bir pazarda daha rekabetçi bir hale gelmesine yardımcı olur. Dijital teknolojilerin yüksek oranda benimsenmesi, nakliye ve lojistik şirketlerinin yanı sıra tedarik zincirlerinin güçlü bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Alışan olarak, bu yıl da  dijitalleşme ve otomasyon yatırımlarımıza daha fazla ağırlık verdik. Microsoft ile yaptığımız son çalışmalar ile bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladık. Süreci bu yıl içinde tamamlamayı öngörüyoruz. 
 
Yeşil Mutabakat lojistik sektörünü hangi dönüşümlere zorluyor? Alışan Lojistik bu alanda ne tür yatırımla yapıyor? 
 
Kimya sektöründeki uzmanlığımız nedeni ile bu konu bizim için çok hassas bir konu. O nedenle, öncelikle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörünün kimya sektörü olduğuna ve bu sektörün 2023 hedefinin ise 50 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekmek isterim. Tehlikeli madde taşımacılığında beklenen kaliteyi sağlayabilmek için taşıyıcıların, belirlenmiş kanun ve yönetmeliklerden yola çıkılarak başta çevre ve insan sağlığını göz önünde bulundurmak üzere müşteri tatminini hedeflemelidirler. Bu bağlamda sektörü incelediğimizde verilen hizmetin periyodik kontroller ve aynı zamanda testlerle birlikte güvenilirliği denetim altında tutulmalıdır. Güvenliği sağlamanın ve sektör kalitesini arttırmanın bir başka yolu ise eğitimli insan faktörüdür. Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemesi” kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Kurumsal vatandaşlık çerçevesinde de büyük markalar bu düzenlemeleri yapan lojistik şirketlerini tercih edecektir. Alışan olarak bu konu bizim için çok hassas. Atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekteyiz.  Bunun yanısıra geçen yıl siparişlerini verdiğimiz 70 adet son model karbon emisyonu düşük euro 6 motor çekici tipi aracı da filomuza kattık. 
2010 yılından günümüze kadarki süreçte müşterilerimize hizmet sunarken; çevresel koşullara en uygun lojistik uygulamalarını hem kendi bünyemizde hem de tedarik zincirindeki iş ortaklarımızla hayata geçirmeye özen gösterdik. Kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında hizmete biz açtık. Eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunduk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü desteğiyle kurulan ‘Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ tarafından “Çevreci Tesis Ödülü”ne layık görüldük.
Ayrıca, uzun süredir bu konuyla ilgili lobi çalışmalarının yoğun şekilde içindeyiz. Örneğin; KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız.
 
KATMA DEĞERLİ HİZMETLERE YATIRIM ARTTI 
 
2022 yılı için büyüme ve yatırım planlarınız neler?
 
2021 yılını yüzde 45’i aşan bir büyüme ile bir milyar TL seviyelerinde kapattık. Bu büyüme trendinin daha fazlasını ise 2022 yılı için hedefledik. Ülkemize ve sektörümüze olan güvenimiz doğrultusunda da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Proje ve yatırımlarımızı belirli başlıklarda toplamış bulunuyoruz. Tüm birimlerimizle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İnsan Kaynakları organizasyonumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin arttırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimizin, Yeşil Mutabakatına (Green Deal) tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. Ayrıca, dijital dönüşüm ve teknolojinin etkin kullanımı konusunda Ar-Ge Merkezlerimiz bahsettiğim gibi, sürekli yeni projeler geliştiriyor.
Alışan Lojistik olarak, biliyorsunuz bizi farklı kılan, kurulduğumuz günden bu yana, 37 yıldır, birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız ve altyapımız bulunmaktadır. Yatırımlarımız da hep bu alana yoğunlaşmaktadır. Ayrıca son zamanlarda tedarik zincirinin önemli bir parçası olan Katma Değerli Hizmetler (VAS) alanında da çok farklı yatırımlar yapıyoruz. 
Yıla çekici filomuzu yenileyerek girdik. Ayrıca treyler ve swapbody filomuz da yeniliyor ve sayılarını arttırıyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat