e
Banner


KARGOMsende e-ihracat hizmetine start verecek
Kargo sektöründe e-ticaret dağıtımlarına yeni bir soluk getiren KARGOMsende, tüm Türkiye’de 81 ilde, harita üzerinde canlı takip imkanının yanında, alıcılarına tahmini varış zamanı bildiren marka olarak dikkat çekiyor. 2023’te 10 bin adet teslimat noktası açmayı hedeflediklerini belirten KARGOMsende Genel Müdürü Cem Hakan Özyiğit, başlatacakları e-ihracat lojistiği hizmetiyle Türk markalarına yeni bir alternatif oluşturacaklarını söylüyor.  




KargomsendeKARGOMsende, “e-ticaretse o iş bizde” mottosuyla Kasım 2020’de kargo sektörüne iddialı bir giriş yaptı. Uçtan uca teknolojik altyapısı sayesinde tüm Türkiye’de 81 ilde, harita üzerinde canlı takip imkanının yanında, alıcılarına tahmini varış zamanı bildiren şirket, e-ihracat alanında tüm dünyaya “adrese teslim” dağıtım hizmet sunmaya hazırlanırken, yılı yüzde 200 büyümeyle kapatmayı hedefliyor. 
“Klasik kargoların 81 ili kapsayan erişim kapasitesini, yeni nesil kargoların ancak sınırlı bir coğrafyada sunabildiği ileri teknoloji odaklı ürünlerimizle harmanladığımız hizmetlerimiz ile sektörün önemli bir oyuncusu olmaktan dolayı çok mutluyuz” diyen KARGOMsende Genel Müdürü Cem Hakan Özyiğit, hem geleneksel hem de yeni nesil dağıtım şirketleri ile rekabet halinde olduklarını söylüyor. Özyiğit, “Bu rekabetin şirket olarak bizi ve sektörü pozitif anlamda geliştirdiğini düşünüyoruz. Hep daha yüksek bir performans ile teslimat için var gücümüzle çalışıyoruz…” diyor. 
 
“E-Ticaretse O İş Bizde” mottosuyla kargo sektöre giriş yapan KARGOMsende’nin kuruluş hikayesini kısaca aktarır mısınız? Şirket olarak kargo sektöründe nasıl bir fark yarattınız?
 
Kasım 2020’de sektöre giriş yapan markamız uçtan uca teknolojik altyapısı ve bugün Türkiye’nin 81 iline ulaşan geniş teslimat ağı ile yeni nesil bir dağıtım şirketidir. KARGOMsende olarak özellikle pandemi sonrası değişen alışveriş alışkanlıkları, artan/şekil değiştiren tüketici ihtiyaçlarına doğru ve eksiksiz bir şekilde cevap verebilmek için hem ürün özelliklerimizi hem de teknik altyapımızı 81 ile yüzde yüz performans hedefi ile hizmet edebilmek üzere kurguladık. Tabi ki bu noktada bağlı bulunduğumuz Turkuvaz Medya Grubu’nun yarım asrı aşan dağıtım tecrübesinin de bizim için büyük bir avantaj yarattığını ifade edebiliriz.
Gerek ürün özelliklerimiz gerekse teknoloji alanında yapmış olduğumuz yatırımların yanı sıra dağıtım performansımızın sektör ortalamasının oldukça üzerinde olması sebebiyle fark yarattık. Ayrıca Türkiye’nin 81 ilinde geniş teslimat ağımız ile sektörde benzerlerimizden ayrışıyoruz. Kuruluşumuzun 1. yılında sektörde oldukça kıymetli bir ödül olan 7. ACE Awards Ödülleri’nde kendi kategorimizde birinci olarak “Diamond” ödülüne hak kazandık. Bu noktada müşteri deneyimi konusunda proaktif bir yaklaşım benimsememizin önemli bir payı da var.
 
KargomsendeNe tür yatırımlar gerçekleştirdiniz? 
 
Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde olmanın bazı avantajlarını yaşıyoruz. Dağıtıma grup içinde yer alan kıymetli markalarımız ile başladık. 6 ay gibi kısa bir sürede Türkiye’nin en önemli firmaları ve 3. parti lojistik şirketlerinden biri ile çalışmaya başladık. Teslimat performansımızdaki başarının bu işbirliğinde önemli bir etkisi var. Yeni nesil dağıtım şirketi olarak şubesiz, 7/24 teslimat anlayışı ile sadece e-ticaret odaklı bir yapı üzerine markamızı tasarlamış olmamızın haklı geri dönüşleri bunlar.
Ayrıca last mile için ayrı bir organizasyon da kurduk. Bu noktada gerek araç filosu gerekse saha sorumlularının eğitimi anlamında performansı daha da iyileştirmek için önemli yatırımlarımız mevcut.
 
HEDEF 10 BİN ADET TESLİMAT NOKTASI 
 
Hangi dağıtım modelleriyle müşterilerinize hizmet sunuyorsunuz? Gündeminizde yeni projeler var mı? 
 
Şu an için ertesi gün teslimat modeli ile çalışıyoruz. Hedefimiz tüm Türkiye’ye yüzde 95 üzerinde zamanında teslimat gerçekleştirebilmek, 81 ile ortalama 1.3 günde güvenli, hasarsız ve eksiksiz teslimat yapabilmek. Eş zamanlı olarak, şubeden teslimat, mağazaya teslimat ve esnaf teslimat noktası konusunda altyapı çalışmalarına devam ediyoruz. Uzun vadeli olarak karbon ayak izini minimize edecek “esnaf iade ve teslimat noktaları”nın yaygınlaştırılması gibi önemli bir projemiz var. Mevcutta zaten medya grubumuz bünyesinde yer alan gazete dağıtımı yapan teslimat noktalarımızı “iade ve teslimat noktası” olması için çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılında toplamda 10 bin adet teslimat noktası açmayı hedefliyoruz.
 
Pandemi ve e-ticaretteki hızlı büyüme kargo sektörüne nasıl yansıdı? Siz bu dönemde nasıl pozisyon aldınız?
 
Sizin de belirttiğiniz gibi pandemi pek çok farklı sektör gibi e-ticareti de hem büyüttü hem de farklılaştırdı. Bu alana hizmet veren her şirket değişmek ve markasını/ürününü geliştirmek zorunda kaldı diyebiliriz. Marka olarak biz pandemi ile paralel olarak büyüyen bir firma olarak şanslıydık. Mevcut pek çok firma salgın sebebiyle değişen alışveriş alışkanlıkları ve artan tüketici beklentilerine göre operasyonel hazırlıklar ve değişimler yaparken biz KARGOMsende olarak bu değişimin içine doğduğumuz için hızlıca adapte olduk ve tüm süreçlerimizi bu yeni yapıya uygun geliştirdik. 
 
Müşteri portföyünüzden söz eder misiniz? 3PL hizmet sağlayıcılarla nasıl bir işbirliği içindesiniz? 
 
KARGOMsende olarak e-ticaret firmalarından yapılan alışverişlerin teslimatlarına odaklı iş stratejimiz ile çalışmaya devam ediyoruz. Hedefimiz odağımızı dağıtmadan mevcut ve potansiyel müşterilerimize en iyi şekilde hizmet verebilmek. Müşteri portföyümüzde Türkiye’nin önde gelen perakende firmaları var. Ayrıca bu markalara depolama/depo yönetimi, lojistik konusunda çözüm sunan 3. parti lojistik (3PL) hizmet sağlayıcı markaları da müşteri portföyümüze katmak istiyoruz. 
 
MÜŞTERİLER TÜM GÜN KARGO BEKLEMİYOR 
 
Dijitalleşme alanında ne tür adımlar attınız? Gündeminizde neler var? 
 
Markamızı anlatırken hep dijital bir dönüşüm vurgusu yapıyoruz. Bu sebeple yatırımlarımızın büyük çoğunluğu tüm Türkiye’de teslimat performansımızı yüzde yüze çıkarabilme hedefli teknolojik yatırımlar.
Bu noktada KONTROLbende olarak adlandırdığımız ürün özelliğimizden bahsedebiliriz. Bu uygulamamız ile paket teslimat için yola çıktığı andan itibaren tüm kontrolü alıcıya bırakıyoruz. Bu sayede alıcı, teslimat için kendisine iletilen tarihi ve teslimat adresini/kişisini değiştirebiliyor. Ayrıca alıcı, Türkiye’nin 81 ilinde, teslimat için yola çıkan aracı sayısal bir harita üzerinden canlı olarak da takip edebiliyor. Son olarak, alıcıya teslimat için 4 saatlik bir zaman aralığı veriyor ve tüm gün kargo beklemeye son veriyoruz.
Tam otomatik operasyon merkezimizdeki akıllı paletleme ve sorter (tasnifçi) sayesinde elleçlemeyi minimize ediyor, teslimat performansımızı tüm Türkiye’de ortalama 1.3 gün ve hasar-kayıp oranını yüzbinde 3 gibi sektör ortalamasının çok üzerinde bir başarı ile sağlamış oluyoruz. Dağıtım sorumlularımızın her birinde el terminalleri mevcut. Bu terminaller sayesinde dağıtım sorumlularımız hem dağıtım için akıllı rotalama yaparak zamandan ve yakıttan tasarruf edebiliyor hem de sistemde mevcut Bulut altyapısı sayesinde KVKK kurallarına uygun olarak alıcılarla maskeli bir arama ile iletişim kurabiliyor. Son olarak tüm iş süreçlerimizde (işe alım, dağıtım vs gibi) tamamen dijital bir sistem üzerinden ilerliyoruz ve kağıt kullanımını da minimize ediyoruz.  
 
2022 yılı için büyüme hedefiniz nedir? 
 
2022 yılında bir önceki seneye göre yüzde 200 büyüme hedefimiz var. KARGOMsende “müşterilerini dinleyen” ve “müşteri deneyimini iyileştirme” noktasında hep daha iyisini amaçlayan bir marka. Alıcılarımız gönderilerine “en kolay ve en hızlı şekilde nasıl ulaşabilirler”, “farklı teslimat alternatifleri olarak neler sunabiliriz”, “hizmet çeşitliliğimizi arttırmak için neler yapabiliriz” gibi konularda hem IT altyapımızda hem de operasyonel anlamda yatırımlarımızı önceliklendiriyoruz.
 
E-İHRACATTA ADRESE TESLİM HİZMETE VERECEK 
 
E-ihracat Türk markalarının dünyaya açılmasında yeni bir kapı oldu. Bu konuya ilişkin gündeminizde projeler var mı? 
 
Yurtdışında global bir dağıtım ağına sahip bir firma ile sadece Türkiye çıkışlı olmak üzere tüm dünyaya “adrese teslim” dağıtım sağlayacak bir anlaşma yaptık. Yazılım altyapısının tamamlanması sonrasında Haziran 2022’de bu servisimizi de devreye alacağız. Bu noktada hedefimiz e-ihracat yapan Türk markalarına yeni bir alternatif sunmak ve mevcut müşterilerimizde de hizmet bütünlüğünü sağlamak olacak.
 
Kargo sektöründe yaşanan sorunlar ve bunların çözümüne ilişkin önerileriniz neler? 
 
Genel olarak alıcıların yaşadığı sorunları teslimat performansı ile ilişkilendirebiliriz. Bunu zamanında kayıp-hasar / güvenli teslimat, iletişim hataları, değişen müşteri taleplerine firmaların hızlı bir şekilde cevap verememesi şeklinde detaylandırabiliriz. Bu konuların tamamına ilişkin pozitif ayrıştığımız ürün ve çözümlerimiz ile sektörde fark yaratıyoruz.
Tabi sektöründe bazı yapısal sorunları mevcut. Kalifiye personel eksikliğini en önemli sorun olarak dile getirebiliriz. Bu noktada bünyemizde bulunan Turkuvaz Akademi sayesinde dağıtıma çıkacak tüm personelimizi mutlaka eğitimden geçiriyor ve olası iletişim problemlerini engellemeye çalışıyoruz.
Artan maliyetler önemli bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmakta. Ancak sektörde oldukça rekabetçi fiyatlar sunuyoruz müşterilerimize. Bu noktada grup içindeki dağıtım tecrübemizin verdiği avantajdan bahsetmek mümkün. Bunun dışında elleçleme, sorter (tasnifçi) gibi teknik sorunları da yaptığımız teknolojik yatırımlar ile bertaraf ediyoruz.
 
‘REKABET HİZMETE KAYIYOR’ 
 
Kargo sektörünün alıcıların beklentileri sayesinde olumlu anlamda gelişip, değiştiğinin altını çizen KARGOMsende Genel Müdürü Cem Hakan Özyiğit, oluşan ihtiyacı karşılamak için hizmet veren firmaların hem operasyonel hem de teknolojik anlamda yatırımlar yapmak zorunda kaldığını söyledi. Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İlave olarak, yeni nesil kargo şirketleri doğuştan dijital şirketler ve sektörde uzun süredir yer alan geleneksel kargo şirketlerine de daha teknolojik olmaları gerektiğine yönelik bir baskı unsuru oluyorlar. Sonuç olarak sektör bütününe baktığımızda rekabet fiyattan çok hizmette rekabete doğru kayıyor. Hizmette rekabet de beraberinde daha iyi müşteri deneyiminin sunulması ve daha iyi bir teslimat performansı anlamına geliyor. Sektördeki tüm paydaşlar da bu durumdan olumlu anlamda etkilenecekler.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat