Banner


IVECO’nun lojistik gündeminde otomasyon var
Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden İtalyan Iveco, Türkiye’ye yılda yaklaşık 6 bin ile 10 bin arasında araç gönderiyor. Nakliye, depolama, gümrükleme süreçlerinde dış kaynak kullanan marka, tedarik zinciri ve lojistikte dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı. Iveco Türkiye Ticari Planlama ve Lojistik Müdürü Duygu Dönmez, 2022 yılı için gündemlerinde tüm süreçlerin otomasyonun sağlanması olduğunu söyledi. 




IVECOIVECO hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 
 
Globalde 34.000 çalışanı ile beş kıtada, 100’e yakın çalışanı ile Türkiye’de faaliyet gösteren IVECO, hafif, orta sınıf ve ağır ticari araçların ve otobüslerin geliştirilmesi, üretimi, pazarlanması alanında uluslararası bir şirkettir. IVECO’nun 2.000'den fazla satış noktası ile 5.000'i aşkın servis noktası sunan global dağıtım ve hizmet ağı mevcuttur. Araçlar, dizel ve alternatif yakıtlar ile çalışan geniş kapsamlı motor çeşitleri üzerinde uygulanan en son mühendislik teknolojilerine sahiptir. Bunlar doğal gaz, biyolojik gaz, hybrid teknolojileri ve elektrikli motorları kapsamaktadır. IVECO araçlarında en gelişmiş teknolojileri kullanıyor; kazaları önlemek ve kişilerin güvenliğini sağlamak adına son nesil hidrolik direksiyon sistemlerinin bu teknolojilerde benimsenmesi üzerine çalışıyor.
IVECO çalışanlarına, çalışanlarının ailevi değerlerine önem veren bir şirkettir. Çalışan bağlılığında önemli yer tutan geri bildirim kültürü, performans yönetimi, liderlik rolü ve etkin karar verme süreçleri insan kaynaklarının temelini oluşturmaktadır. Global bir şirket olması çalışanlarına tüm dünyada faaliyet gösterdiği lokasyonlarda çalışma imkanı sunmaktadır.
 
Uçtan uca tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz? Pandemi bu süreci nasıl etkiledi? 
 
Günümüzün ekonomik koşullarında uçtan uca tedarik zinciri yönetiminde görünürlük kazanmak, operasyonel maliyetleri kontrol etmek çok önemli. Pandemi sürecinde global olarak tüm dünyada doğal kaynakların eksikliğinden ve pandemi sebepli karantinaların sebep olduğu eleman eksikliğinden dolayı üretimde bazı gecikmeler yaşandı. Yaşanan bu gecikmelerde müşterimizin ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek için lojistik süreçlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmek en önemli ilkelerimizden biriydi. En önemlisi ise yaşanan sorunlar hakkında müşterilerimizi önceden bilgilendirip, planlamalarımızı müşteri mağduriyetini en aza indirecek şekilde yapabilmemiz ve yaşanan bu pandemi sürecinde müşterimizin yanında olduğumuzu profesyonel satış ekiplerimiz vasıtasıyla hissettirebilmemizdi. 
 
TÜM SÜREÇLERİ İZLENEBİLİR KILACAK 
 
Tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinizi iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlar ve elde ettiğiniz kazanımlar neler? Dijitalleşme alanında ne tür adımlar attınız? 
 
IVECO dijitalleşmeye önem veren ve bu alana ciddi anlamda bir finansman bütçesi ayıran öncü firmalardandır. Pandemi döneminde online toplantıların yüz yüze yapılabilmesi dijitalleşmenin iletişim açısından olumlu katkılarından biridir. Seyahat masraflarının azalması artan rekabet ortamında maliyet avantajı sağlamıştır. Süreçlerin geliştirilmesi, ileriye yönelik projelerin planlanması, işlevselliğinin sağlanması ve optimum faydanın yaratılması açısından inovatif aksiyonlar almaktadır. Bu bağlamda süreçlerimizden birine örnek vermek gerekirse; dijitalleşme konusunda, araçlarımızın fabrika çıkışından nihai müşteriye ulaşana kadarki tüm aşamalarının izlenebileceği uydu takip yöntemi projemizi hayata geçirmek üzereyiz. Bu projede tüm lojistik dökümanlarının saklanması ve online booking konuları da projeye dahil edilmiştir. 
 
SEVKİYATLAR KARA VE DENİZYOLUYLA YAPILIYOR 
 
Yılda kaç araç sevkiyatı yapıyorsunuz? Bu sevkiyatlarda hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? 
 
Yıllık yaklaşık 6.000 ile 10.000 arasında araç getiriyoruz. Araçlarımızı fabrikalardan çıkış limanlarına kamyon taşıyıcı tırlar ile ve çıkış limanından Türkiye’ye araç gemileri ile getiriyoruz.
 
Lojistik süreçlerinizde hangi alanlarda dış kaynak kullanıyorsunuz? Hizmet alımlarınızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Bu alana dönük temel kriterleriniz neler? 
 
Dış nakliye, depolama, gümrükleme ve iç nakliye konularında dış kaynak kullanıyoruz. Tedarikçilerimizi global olarak düzenlediğimiz ihaleler ile 2 ya da 3 yıllık süre ile belirliyoruz. Söz konusu ihale standartlarında önem verdiğimiz belirleyici unsurlar arasında süre, maliyet avantajı, kullanılan teknolojinin firma ihtiyaçlarımızı karşılayabilirliği ve güvenilirliği yer almaktadır. 
 
Tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinize yönelik 2022 yılı için gündeminizde neler var? 
 
Bu süreçte en değerli unsur şüphesiz ki müşterilerin taleplerine hızlı cevap verebilmek, termin sürelerine ön görülen şekilde bağlı kalarak planlamanın sağlıklı yürüyebilmesidir. 2022 yılı için gündemimizde tüm bu süreçlerin otomasyonun sağlanması için çalışmalar yer almaktadır. Rekabet koşullarının artmasının yanı sıra maliyetlerdeki ani değişimlerden IVECO’yu tercih eden müşterilerimizin etkilenmesini asgariye indirmek için tedarik zinciri süreçlerindeki lojistik maliyetlerini minimum düzeye indirmek temel odak noktalarımızdan biri olmuştur.
 
‘DEMİRYOLU BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAMADI’ 
 
Yeşil lojistik ve sürdürülebilirlik alanında gündeminizde neler var? Demiryolu ve intermodal taşımacılık çözümlerine nasıl bakıyorsunuz? 
 
Karbon salınımı konusu şirketimizin en önem verdiği konuların başında geliyor. Verimli kullanmak suretiyle mümkün olan en az sevkiyat yaparak ve sürerek araç nakliyesi yapmayarak karbon salınımını en az seviyede tutmaya çalışıyoruz. Sonuçlar global olarak takip ediliyor ve raporlanıyor. Demiryolu taşımacılığına olumlu bakıyoruz ve zaman zaman denemelerimiz oldu. Fakat özellikle teslim süreleri ve maliyet anlamında beklentilerimizi karşılamadığı için henüz aktif olarak kullanmıyoruz. Fakat demiryolu lojistiği konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
 
Otomotiv sektörünün rekabet gücünde lojistik nasıl bir role sahip? Lojistik sektöründen ve şirketlerinden temel beklentileriniz neler? 
 
Rekabetin çok yoğun olduğu günümüz şartlarında müşteri memnuniyeti ve maliyetler çok önemli bir hal aldı. Araçları zamanında ve hızlı ama aynı zamanda uygun maliyetle satışa sunmak durumundayız. Özellikle ithal araç satışı yapan bizim gibi firmalarda ana maliyet kalemlerinden olan lojistik maliyetini ve yurt dışından getirildiği için müşterilerin beklentisine uygun teslim süresi yakalamak lojistiğin önemini ciddi anlamda artırıyor. Biz de hem uygun maliyetle ama aynı zamanda kaliteli ve hızlı bir şekilde araçları Türkiye’ye getirmek için lojistik tedarikçilerimiz ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz.
IVECO olarak müşteri odaklı yenilikçi çözümlerle yenilikleri keşfediyor ve gelişiyoruz. Karlı büyüme, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik için stratejik hedeflerimizi yeniden yapılandırıyoruz. IVECO bu hedefe ulaşmak için, şirketin açık ve işbirlikçi yenilik modelini genişletmeye ve iyileştirmeye devam ediyor. Bu da markanın fikirleri, uzmanlığı ve profesyonelliği paylaşmak için önemli ortaklarla çalıştığı anlamına geliyor.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat