e
Banner


Lojistik sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 9,1
WiLAT Türkiye, "Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Lojistik sektöründe kadın işgücü oranının yüzde 9,1 gibi çok düşük bir seviyede olduğunu belirten WiLAT Global Başkan Yardımcısı ve WiLAT Türkiye kurucu Başkanı Berna AKYILDIZ, "Bu demek oluyor ki sektör, bu önemli değişim ve dönüşüm sürecinde kadın iş gücünden ve katkılarından yeterince faydalanamamaktadır" dedi. 




wilatBirleşik Krallık merkezli CILT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı olan Ve Türkiye’de lojistik ve taşımacılık sektöründe cinsiyet eşitliği için çalışan ilk kuruluş olan WiLAT (Women in Logistics and Transport) Türkiye, taşımacılık ve lojistik sektöründe tüm seviyelerdeki yetkinlik ve kadın sayılarının neden düşük olduğuna dair araştırma sonuçlarını 7 Mart’ta gerçekleştirdiği basın toplantısı ile duyurdu.
 
Basın toplantısının modoratörlüğünü WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Dalga, Gazeteci Hakan Güldağ yaptı. Açılışta WiLAT Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ve toplantıya uzaktan bağlantı ile katıldı. 
 
Hakan GÜLDAĞ ve Özlem DALGA moderatörlüğünde gerçekleşen basın toplantısına, WiLAT Dostu ve WiLAT Onur kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem ALKİN uzaktan bağlantı ile katılarak WiLAT’ın sektör için önemini ve 103 yıllık bu kurumun ülkemize kazandırılmasının çok değerli olduğunu dile getirdi. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener, WiLAT bireysel ve kurumsal üyelerinin de katılım sağladığı toplantıda WiLAT Global Başkan Yardımcısı ve WiLAT Türkiye kurucu Başkanı Berna AKYILDIZ şöyle konuştu:
 
‘‘Bugün burada siz değerli dostlarımız ve değerli üyelerimiz ile birlikte olmaktan ve sizlere araştırmamızı sunmaktan ötürü çok mutluyuz.
 
Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde tüm dünyada taşımacılık ve lojistik sektörü, sağlık sektöründen sonra en önemli sektör haline geldi. Pandemi süresince tüketici alışkanlıkları tamamen değişti, lojistik ve taşımacılık günlük yaşantımıza tamamen girdi. E-Ticaret ve online alışverişin giderek yoğunlaşması, kağıtsız ve temassız süreçler ile sektör tüm dünyada büyük bir hızla dijitalleşmekte ve değişmektedir.
 
Taşımacılık ve lojistik aynı zamanda tüm sektörlerin kesişen noktası ve önemli bir unsurudur. Pandemi süresince değişen dünya ticaretinde artan maliyetlerden ötürü lojistik, ticareti belirleyici faktör haline gelmiştir.
 
Sektör, böylesine büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinde olmasına rağmen halen erkek egemen algısından kurtulamamış, kadın işgücü yüzde 9,1 gibi çok düşük bir seviyede seyretmektedir. Bu demek oluyor ki sektör, bu önemli değişim ve dönüşüm sürecinde kadın iş gücünden ve katkılarından yeterince faydalanamamaktadır.
 
Oysa kadınlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişim ve dönüşümün öncüleridir.
 
Biz, WiLAT Türkiye olarak bu araştırma sonuçlarına göre konuları ele alacağız. Kadınların bu sektörde daha çok yer almalarına, var olanların tutunmalarına ve güçlenmelerine yönelik projelerimizle ilgili çalışmalarımızı büyük bir özveri ile sürdürüyoruz. Sektörün tüm katmanlarındaki kadın çalışan sayısının azlığından yola çıkarak başlattığımız mentorlük projelerinde ana hedefimiz, sektöre nitelikli genç kadın lojistikçiler kazandırmaktır.’’
 
CiLT, UND ve UTİKAD gibi sektörel paydaşların destekleri ile yapılan araştırmada ortaya çıkan çarpıcı başlıklar şu şekildedir: 
 
-Lojistik ve Taşımacılık sektörü için en kritik üç beceri analitik düşünme, zaman yönetimi ve müşteri ilişkileri olarak belirlenmiştir.
-Dijitalleşmeye uyum sağlamada en büyük zorluk, yeni teknolojilere karşı işgücünün direnç göstermesi olarak belirlenmiştir
-Sektörde en sık karşılaşılan beceri eksikleri arasında yabancı dil, zamanlama becerisi ve uzmanlık alanındaki yetersizlikler yer almaktadır.
-Sektördeki firmalar beceri açığını kapatmak için üniversiteler veya meslek okullarıyla ortaklık sağlamaktansa, kendileri eğitim vermeyi tercih etmektedir.
-Sektördeki liderlik rollerindeki cinsiyet eşitsizliğinin en önemli nedeni, endüstrinin erkek egemen olması ve rol model kadınların az olmasıdır. İkinci planda kalan nedenler arasında erkek liderlerin yine erkek yetenekleri tercih etmesi ve kadınların doğum nedeniyle ilk yıllarda işten ayrılması yer almaktadır.
-Cinsiyet eşitliği öne çıkan bir organizasyonun en önemli özellikleri arasında cinsiyet eşitliğinin iş stratejisinin temel bir parçası olması, kadınlar ve erkeklerin eşit ücret alması, anne çalışanlara esnek çalışma programı uygulanması yer almaktadır. 
 
Toplantı sonrasında WİLAT Türkiye tarafından kadın dostu ödülleri plaketleri verildi. UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener'e plaketi Berna Akyıldız ve Özlem Dalga tarafından takdim edildi. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy kadın dostu plaketini Berna Akyıldız'ın elinden aldı. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat