Banner


Batu, pandemi karşısında elini alternatif çözümlerle güçlendirdi
Pandemi döneminde karayolundaki zorlukları intermodal ve minivan hizmetiyle aşan Batu International Logistics, konteyner krizine karşı demiryoluyla alternatif yarattı. E-ihracat lojistiği hizmetini devreye alan şirket, yatırımda ve büyümede hedeflerini de belirledi. Batu International Logistics Genel Müdürü Efe Göktuna, fuar lojistiği, ekspres taşımacılık ve intermodal operasyonlarını büyüteceklerini, kara, hava ve deniz taşımacılığında servis verdikleri coğrafyayı genişleteceklerini, yeni depo ve ofis yatırımı ile beraber, ulusal dağıtım kanallarını geliştireceklerini aktardı. 




BatuBatu International Logistics, pandemi döneminde nasıl pozisyon aldınız?
 
Batu International Logistics olarak başta Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında olmak üzere dünyanın birçok noktasına taşıma hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Özellikle pandeminin Avrupa’da ve Türkiye’de ilk ortaya çıkışıyla birlikte lojistikte ciddi bir karmaşa meydana geldi. Birçok ülke salgının yayılımını ve virüsün kendi ülkelerine girişini engelleyebilmek ya da geciktirebilmek adına sınır kapılarını kapattılar. Yapılan taşımaların sayıca azalması ve sürücülere uygulanan karantina süreçleri uluslararası karayolu taşımacılığındaki transit süreleri olumsuz etkiledi. Aynı şekilde hava taşımacılığı ve denizyolu sevkiyatlarının da bu süreçten olumsuz etkilendiğini görebiliyoruz. 
Daha sonra kontroller yaz aylarına doğru tekrar gevşetilse de özellikle yeni virüs varyantlarının ortaya çıkmasıyla birlikte ülkeler yeniden kapanmalara başladı. Bu durumun temel sonucu ise karayolu taşımalarının aksaması ve yavaşlaması oldu. Sınır kapılarında bekleyen araçlar nedeniyle teslimatlarda gecikmeler yaşandı. Aynı zamanda daha önce stok tutmayan üretici firmalar, pandeminin ileride neye dönüşeceğini öngöremediği için konteyner gibi ekipmanların bulunmasında sorunlar yaşanmaya başladı. 
Süreç boyunca en büyük avantajımız her taşıma modunda uzman ekibimiz ve iş ortaklarımız ile süreci profesyonel yönetmemiz oldu. Bu dönemde karayolu ile yaptığımız birçok taşımamızı mümkün mertebe intermodal taşımalara yönlendirdik. Tüm dünyada konteyner problemi nedeniyle denizyolu navlun fiyatlarının arttığını biliyoruz. Biz grup şirketlerimiz ve güçlü altyapımız sayesinde dünya genelinde yaşanan sorunlara rağmen müşterilerimize rekabetçi fiyatlar sunmaya devam ettik. 
Bununla birlikte 1.300 kilograma kadar olan tüm yükleri (ADR özellikli yükler dahil) minivan araçlar ile 24-48-72 saat aralıklarında hedefe ulaştırdık. Ayrıca, Türkiye ve Almanya’daki depolama alanlarımızla müşterilerimizin stoklarını doğru yönetmelerini sağladık. 
 
DEMİRYOLU İLE ALTERNATİF YARATTI 
 
Konteyner krizini nasıl yönettiniz?
 
Tüm dünyada konteyner dolaşımı ciddi anlamda aksamış durumda. Pandemi nedeniyle boş konteynerlerin geri dönmesi ve limanlardan dolu ayrılması süreci çok geciktiği için teslimatlar çok zaman alıyor. Batu International Logistics olarak, armatörlerle kapasite anlaşmaları gerçekleştirdik. Bunun haricinde, alternatif taşıma modelleri üzerine yoğunlaştık. Örneğin; Çin’den denizyolu navlununa yakın ve çok daha rekabetçi transit süreler içeren kapıdan kapıda demiryolu taşımacılık hizmetimizi devreye soktuk. 
 
Bu dönemde ne tür yatırımlar gerçekleştirdiniz? Yatırım ajandanızda neler var?
 
Proje taşımacılığı ve butik taşıma çözümlerimizin yanı sıra hizmet verdiğimiz coğrafyanın geliştirilmesi 2020 yılı boyunca ajandamızda yoğunlaştığımız alanlar oldu. Pandeminin engel olduğu fuar organizasyonları, fuar lojistiği konusundaki yatırımımızı ötelememize neden oldu. Önümüzdeki günlerde fuar lojistiği, ekspres taşımacılık çözümlerimizi ve intermodal operasyonlarımızı büyütmek, geliştirmek, kara, hava ve deniz taşımacılığında servis verdiğimiz coğrafyayı daha da genişletme hedeflerimizi hayata geçiriyor olacağız. Uzun vadede yurt içi ve yurt dışında yeni depo ve ofis yatırımlarımız ile beraber, ulusal dağıtım kanallarımızı geliştirmek gündem maddelerimiz arasında olacak.
 
2020 yılını nasıl kapattınız? 2021 yılına ilişkin hedefleriniz neler? 
 
2020 yılında pandemi koşullarına rağmen yeni müşteriler kazandık, onlara Batu International Logistics farkını en iyi şekilde sunduk. Büyüme hedeflerimizi güncel gelişmelere göre sürekli olarak revize ediyoruz. 2020 yılı öngörülemeyen durumlara ilişkin çok iyi bir örnek oldu. Bu nedenle sektörü ve gelişmeleri yakından takip ederek hizmetlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Bu da bizi başarıya ve istediğimiz büyüme hedefine taşıyacaktır.
 
E-İHRACAT LOJİSTİĞİ HİZMETİNE BAŞLADI 
 
E-ticaret ve E-ihracat alanında ne tür adımlar attınız?
 
Pandemi sürecinde e-ticaret kullanım oranlarının artması lojistik sektörünün çalışma prensiplerini daha da dakik ve planlı bir hale getirdi. Aynı zamanda teknoloji entegrasyonlarının sürekli olarak güncel kalmasını zorunlu kıldı. Pandemiyle birlikte hiç e-ticaret alışverişi yapmayan birçok insan da bu durumu deneyimledi. Dolayısıyla lojistik sektörü hem e-ticaret hem de e-ihracattaki tedarik akışını sağlamak adına bu süreçte üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdi.
Batu International Logistics olarak sektörü yakından ilgilendiren bu tür gelişmeleri sürekli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda e-ihracat ya da mikro ihracat yapan şirketlere özel çözümler sunmaya başladık. Haziran 2020 tarihinden itibaren başladığımız ETGB hizmetimiz yoğun talepler almaya devam ediyor.
 
Yeni ekonomi oluşurken lojistik sektörünün nasıl konumlanması gerekiyor? Batu International Logistics, bu sürece nasıl hazırlanıyor?
 
Lojistik sektörü pandemi öncesinde de çok önemli bir konumdayken, pandemi süreciyle birlikte tamamen hayatımızın içine girdi. Ehemmiyetini bir kez daha gösterdi. Bir hizmet veya ürünü bir noktadan başka bir noktaya ulaştırmak, katma değer yaratmak ve tedarik akışının devamını sağlamanın yanı sıra, e-ticaret çözümleri üretebilmek ve B2C çözümlere odaklanmak oldukça önemli. 
Önümüzdeki süreçte lojistik sektöründe hız kavramı ve hızlı çözüm öne çıkacak. Aynı zamanda depolama kavramı da daha fazla önem kazanacak. Biz, her şarta hazırlıklı olmak adına tüm projeksiyonlarımızı detaylı bir şekilde yapıyoruz. 
 
DİJİTALLEŞME YATIRIMLARININ MEYVELERİNİ TOPLUYOR 
 
Dijitalleşmenin lojistik sektörü başta olmak üzere birçok iş kolunun en önemli gündemi haline geldiğini belirten Batu International Logistics Genel Müdürü Efe Göktuna, “Pandemi süreci birçok şirketin dijitalleşmeye olan bakış açısını kökten değiştirdi. Önceleri dijitalleşmeye, örneğin uzaktan çalışmaya çekimser bakılırken, artık birçok firma farklı iş modelleri üzerinde çalışıyor. Pandeminin ilk gününde evden çalışma düzenine geçen ilk şirketlerden biri olarak, hibrit çalışma düzeninin de ilk destekçilerinden olduk. Hatta, önümüzdeki günlerde de, bu çalışma modelini daha da etkin bir şekilde kullanmayı düşünüyoruz. Batu International Logistics olarak yıllar içerisinde yaptığımız dijitalleşme yatırımlarının karşılığını bu süreçte tam anlamıyla almaya başladık. Depolarımızdaki entegrasyondan ofislerimiz ve sahada kullandığımız ekipmanlarla ilgili yazılımlar sayesinde iş akışımız hiçbir zaman kesintiye uğramadı. CRM çözümleri, IOD/POD, ERP tabanlı filo ve tedarikçi yönetimi ve EDI gibi sistem altyapımızla kusursuz hizmet sağlıyoruz” dedi. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat