e
Banner


Kadınlar için lojistik kaçırılmayacak bir sektör
Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, lojistik sektöründe etkili kadın yöneticilerden biri. Aileden lojistikçi olan Alışan, 26 yıldır sektöre hizmet ediyor. İşini sahiplenen kadınlar için lojistik sektöründe yer almanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirten Alışan, “Kadınlar, güçlü önsezileri, sorumluluk duyguları, kolay iletişim kurmaları ve sabırlarıyla iş dünyasında avantaj sağlıyor” dedi. 




AlıÅ�anEğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz? 
Lise eğitimimi Saint Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında bir süre ABD’de bulunarak eğitimime devam ettim. İş yaşamına, reklam dünyasında adım attım. Yönetici tecrübesi yaşadıktan sonra ajanstan ayrıldım. 1996 yılından bu yana aile şirketimiz olan Alışan Lojistik A.Ş.’de çalışmaktayım. 2000’li yılların başından bu yana Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı olarak yürüttüğüm görevimin yanı sıra UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) ve ECTA (Avrupa Kimyasal Taşıma Derneği) Yönetim Kurulu Üyeliği, DEİK Lojistik İş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerini de üstlenmiş durumdayım. Ayrıca, KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği) Yönetim Kurulu’nun da kurucu Başkanlığı görevini çok uzun süre sürdürdükten sonra yakın zamanda bir çalışma arkadaşıma devrettim.
 
AİLEDEN LOJİSTİKÇİ 
 
Kariyer planınız neydi? Lojistiği neden seçtiniz?
 
Ben aslında bir lojistikçi çocuğu olarak zaten bu sektörün içine doğdum. Şu an Yönetim Kurulu üyesi olan ve şirketimizde aktif şekilde rol alan kız kardeşim Yonca Alışan da öyle. Kariyer planımı pazarlama üstüne yoğunlaştırmaktı hayalim, o nedenle de ilk olarak reklam ajansına adım attım. Sonrasında ise, aile şirketimiz olan Alışan Lojistik’te her kademede görev alarak bugünlere geldim. 
 
Başarılı bir yönetici olmanın yolu nelerden geçiyor? Kadınlar iş dünyasına neler katıyor?
 
Lojistik, iş dünyasındaki en dinamik sektörlerden biridir. Belirli kuralları olan, yaşayan, canlı bir sektördür. Bu durumda ciddi takip, koordinasyon ve organizasyon gerektirir. Sektörün içinde büyümüş biri olarak, sektör bilgisi ile bu becerileri harmanlayan bir yönetici olduğumu düşünüyorum. Ayrıca, dünya ekonomisini çok iyi takip eder, çok okurum. Çok çalışmaya ve etik anlayışa inanırım. Büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu sektörde başarının yolunun, uyum ve iş arkadaşları ile doğru iletişimden geçtiğini düşünüyorum. İşini sahiplenebilecek olan kadınlar için bu sektörde yer almanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğu kanaatindeyim. Kadınlar, güçlü önsezileri, sorumluluk duyguları, kolay iletişim kurmaları ve sabırlarıyla iş dünyasında avantaj sağlıyor. 
 
Kadının iş dünyasındaki konumunun güçlendirilmesi için neler öneriyorsunuz?
 
Boston Consulting Group’un 2019 yılında gerçekleştirdiği araştırma, dünyadaki kadın ve erkek girişimci oranının eşitlenmesinin, küresel gayri safi milli hasılanın yüzde 3-6 arası oranda yani 2.5-5 trilyon dolar artmasına neden olacağını gösteriyor. Kadın girişimcileri desteklemek ve onların liderlik ettiği işletmelerin başarısını artırmak için, krediye (finansal sermaye) erişimin iyileştirilmesi veya kadınların yeni beceriler (insan sermayesi) geliştirmelerine yardımcı olmak için eğitim sağlanması gerekliliği de araştırmanın ortaya koyduğu diğer sonuçlar arasında. Buradan da anlaşılacağı üzere, ekonominin bizler gibi büyük oyuncularına da çok iş düşüyor. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde aile-iş dengesini yaratacakları imkânı yaratmak yapabileceklerimizin sadece birkaçı.
 
KADIN ÇALIŞAN ORANINI %20 ARTIRACAK 
 
Alışan Lojistik’in toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? Gündeminizde neler var?
 
Lojistik sektöründe erkek egemen imaj son yıllarda kadın yöneticilerin çoğalmasıyla değişim göstermeye başladı. Kadınların her sektörde olduğu gibi burada da önemli başarılara imza attıklarını gözlemliyoruz. Kadınların daha ayrıntıcı, titiz ve sabırlı olmaları işe farklı bir yaklaşım kazandırıyor. “Women Owned Company” (Kadınların Sahip Olduğu İşletmeler) global sertifikası sahibi şirketimizin içinde kadın çalışan oranına bakarsak, 2020 yılında %23 artmıştır; 2021 hedefimiz ise %20’dir. Yönetim Kurulumuzun ise %75’ini kadınlar oluşturuyor. Sektörde kadın olmak güç, ama bizlerin isteyip de başaramayacağı hiçbir şey yok. Örneğin Lojistik Sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Ayrıca, kadının eğitimini de destekleyen projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye aralıksız devam ediyoruz. 
Daima vurgulamaya çalıştığım gibi, Alışan olarak kadın istihdamına büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede son olarak, Birleşmiş Milletler’in küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olduk.  Ayrıca Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun da ilk üyelerindeniz. 
Alışan Grup olarak ayrıca, kadının eğitimini sonsuz destekliyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile Doğu’daki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz. Ayrıca son olarak, ülkemizde uluslararası alanda en çok kupa kazanmış takım olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün sponsoru olarak sporda da kadını desteklemeye başladık. 
Şirkete yönelik hedefleriniz neler?
 
1985 yılında kurulan Alışan Lojistik, bugün 500 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelinde 32 farklı lokasyonda çalışan bin 500’den fazla çalışanı ile Entegre Lojistik hizmeti sunan bir markadır. Bizi farklı kılan ve bu yıl da Fortune 500 şirketleri arasında yer almamızı sağlayan, özellikle FMCG ve kimya sektörlerine hizmet sunmamız. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız, süregelen yatırımlarımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunmaktadır. Rakamsal hedeflerimize gelince; 2019 yılını, hedefimize ulaşarak, 726 milyon TL ile kapatmıştık. 2020’yi de bütün olumsuz şartlara rağmen makul bir büyüme ile kapattık. 2021 yılına da, yaklaşık seviyelerinde bir büyüme hedefi ile girdik. Hedeflerimize ve projelerimize gelince; bu yıl da intermodal taşımaya ve operasyonlarımızda katma değerli hizmetlere odaklanmaya devam edeceğiz. Ayrıca, teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modelleri tasarlamak; müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım tekniklerini hayata geçirmek de yürüyen projelerimiz arasında.  
 
“GELENEKSEL KODLAMANIN DIŞINA ÇIKMALIYIZ”
 
1992 yılında lojistik sektöründe kadın sayısı yok denecek kadar azken bu sektöre adım attığını belirten Damla Alışan, 26 yıldır sektöre hizmet ettiğini belirtti. “Sektöre girdiğimde ‘bu iş erkek işidir,  kamyoncu mu olacaksın’ şeklinde reaksiyonlar almıştım” diyen Alışan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada şunu unutmamak gerekir bence; kadın erkek ayrımı yapmak yerine; işini iyi yapanla yapmayan, yetkin olanla olmayan şeklinde bir ayrım yapılmasının sektör için daha doğru olduğu görüşündeyim. Lojistik sektörü erkek sektörü diye alışılagelmiş, bize de böyle kodlanmış. Öncelikle bunun dışına çıkmamız gerekiyor. Lojistik tamamen bir planlama ve organizasyon işidir. Şu anda insansız depoları yönetiyoruz, araçlar otonom olma yolunda ilerliyor. Kendi içimizdeki bariyerleri kırmamız gerekiyor. Lojistik çok stratejik bir sektör, sadece TIR ve nakliye işi olarak bakmamak gerekiyor. Kişi, kendine uygun alanı bulduğu zaman çok başarılı olacaktır.”



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat