e
Banner


Körfez Ulaştırma 30 bin tanker seferini karayolundan çekti
Tüpraş iştiraklerinden Körfez Ulaştırma A.Ş. filosunu ve taşıma kapasitesini artırarak, ülkenin demiryolu taşımacılığını geliştirme hedeflerine katkısını sürdürüyor. 2019’da yaptığı yatırımlarla Tüpraş’ın karayolu taşımalarını son 2 yılda %85 azaltan ve yılda 30 bin tanker seferini karayolundan çeken Şirket, önümüzdeki dönemde Tüpraş dışındaki müşteri sayısını artırmayı ve farklı sektörlere de hizmet vermeyi hedefliyor.




körfezYüzde yüz Tüpraş iştiraki olan Körfez Ulaştırma A.Ş. Demiryolu Tren İşletmecisi (DTİ) olarak, Aralık 2017’den bu yana hizmet veriyor. 2018 yılı boyunca TCDD’den kiraladığı 5 adet lokomotifle Kırıkkale-İzmit Rafinerileri arasında karşılıklı, günlük 1’er tren ile akaryakıt taşımacılığı yapan şirket, 2019 yılı Temmuz ayından itibaren ise 5 adet yeni dizel lokomotif satın aldı ve aynı hatta karşılıklı ikişer tren ile akaryakıt taşıması yapmaya başladı. Ayrıca 2019 yılında Kırıkkale-Batman ve Kırıkkale-Mersin hattında Körfez Ulaştırma treni ile seferler taşımalara eklendi. 
Körfez Ulaştırma, DTİ faaliyetlerinin yanı sıra TCDD lokomotifleriyle, Kırıkkale-İzmit ve Kırıkkale-Mersin-Batman hattındaki taşımaları da organizatörlük belgesi ve sıfatıyla yaptı. 2019 yılında 1,83 milyon ton ürün/ara ürün taşıyan Körfez Ulaştırma, bu miktarın yüzde 50’sini kendi trenleri ile gerçekleştirdi. Şirket, Kasım 2018 itibariyle organizatör olarak başladığı Kırıkkale-Mersin Opet Terminali arasında taşımalara ilave olarak Nisan 2019 itibariyle de İzmit-Güvercinlik (Marşandiz) arasında Tüpraş akaryakıt müşterilerine terminal teslim satışların nakliyelerine başladı.
 
KARAYOLU TAŞIMALARINI %85 AZALTTI
2019 yılındaki taşımalarda, Körfez Ulaştırma’nın özmalı olan 439 adet vagonun yanısıra, 26 adet Opet vagonu ve 100-250 adet arasında değişen sarnıçlı TCDD vagonu kullanıldı. Türkiye’deki ECM standartlarına göre hizmet veren en kapsamlı vagon bakım ve onarım atölyesi olan ve Kırıkkale Rafinerisi’nde yer alan atölyenin yüksek performansı, vagonların maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyor. Ayrıca, yine Kırıkkale Rafinerisi içinde, öz mal lokomotiflerin bakım faaliyetlerinin yürütülmesi için bir teknik bakım ekibi oluşturulurken, konudaki yatırımlar halen devam ediyor.
Körfez Ulaştırma’nın trenlerinde 2019 yılında, TCDD deneyimli ve Temmuz-Aralık 2018 döneminde eğitimlerini tamamlamış toplam 73 makinist görev yaptı.  Körfez Ulaştırma’nın gösterdiği performans ile Tüpraş’ın karayolu taşımaları, operatörlüğe başladığından bu güne yüzde 85 (~700 bin ton/yıl) azaltıldı. Bu şekilde, karayollarına göre %85 daha az karbon salınımı yapılmış olmasının yanı sıra, yılda yaklaşık 30 bin kara tankeri seferinin de karayollarından çekilmesi gibi toplumsal faydalar elde edildi. 
 
FİLOSUNU BÜYÜTMEYE DEVAM EDİYOR
2019 yılında filo yatırımlarını sürdüren şirket, bu kapsamda Temmuz ayında dual yakıtlı (dizel/elektrikli modlarında çalışabilen) 7 adet lokomotif için İsviçreli demiryolu araçları üreticisi Stadler ile anlaşma imzaladı. Stadler firmasının İspanya’daki fabrikasında üreterek Körfez Ulaştırma lokomotifleri 2021 yılında teslim alacak. İlave sarnıçlı ve platform vagon alımına yönelik çalışma yürüten şirket, bu yatırımda da sona yaklaştı. 
 
HİZMET AĞINI GENİŞLETECEK 
Körfez Ulaştırma, söz konusu lokomotif ve vagon yatırımlarını tamamlayarak, Tüpraş’ın yıllık 2 milyon ton mertebesindeki toplam rafineri ve terminaller arası taşımasının yanı sıra 3. şahıs taşımalarını da farklı rotalarda ve sektörlerde çeşitlendirerek demiryolu taşımalarını artırmayı, bu şekilde Türkiye’deki yük taşımacılığında demiryolu modu payının artırılmasına katkı vermeyi hedefliyor. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat