Banner


Muratbey Peynirleri 4 kıtaya güvenle ulaşıyor
35 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinde ürettiği 300’ün üzerinde ürün çeşidini Türkiye’de 30 bini aşkın satış noktasına ve dünya çapında 4 kıtaya ulaştıran Muratbey, Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’den peynir ihraç eden tek firma olarak 2019’da AB ülkelerinin hemen hemen tamamına ulaşmayı hedefliyor. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, özenle ürettikleri peynirleri sofralara en hızlı, güvenilir ve kaliteli şekilde ulaştırmak için profesyonel ve kurumsal hizmet tedarikçileriyle yol aldıklarını söylüyor. 
 




MuratbeyMuratbey’in başarı hikayesini anlatır mısınız? 
Muratbey’in ticaret hayatına başlangıcı 1952 yılına uzanıyor. 1965 yılında Eminönü’nde küçük bir peynirci dükkânıyla sektöre adım atmamızın ardından 1992 yılında ilk üretim tesisimizi açtık. 2004 yılında Uşak Organize Sanayi’nde son teknolojiye dayalı fabrikamızı devreye aldık.  300’ün üzerinde ürün çeşidimiz ile 35 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisimizde ürettiğimiz peynirlerimizi Türkiye’de 30 bini aşkın satış noktasına ve dünya çapında 4 kıtaya ulaştırıyoruz. Milli bir marka olarak, dünya markası olma yolunda hızla ilerliyoruz. Ülkemizin lezzetli peynirlerini dünyanın dört bir yanına, mümkün olan en uzak noktaya taşımayı hedefliyoruz. Sadece ülkemizde değil bütün dünyada sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamayı, peynirin sağlıklı bir atıştırmalık olabileceği algısını geliştirmeyi, daha fazla tüketiciyi inovatif ürünlerimizle ve güvenilir gıda ile buluşturmayı istiyoruz.
 
Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ve sektörüne öncülük eden ilk 500 büyük şirket içinde yer alıyoruz. Son yıllarda ihracat ağımızı genişletme çalışmalarımıza hız verdik ve inovatif ürünlerimizin getirdiği başarı ile ihracatın ciro içindeki payını son iki yılda yüzde 9’dan yüzde 18’e yükselttik.  Bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 20 büyüme sağladık. Avrupa’ya ihracat yasağının kaldırılmasının ardından gerekli izinleri alabilen sayılı markalar arasındayız ve tüm prosedürleri yerine getirerek Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’den peynir ihraç eden tek firmayız. Amerika, Orta Doğu, Güney Kore ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, KKTC ve Balkan ülkelerine ek olarak ihracat ağımıza Avrupa Birliği ülkelerini de ekledik. 2019’da da AB ülkelerinin hemen hemen tamamına ürünlerimizi ulaştırma hedefimiz var.
 
DIŞ KAYNAK KULLANIYOR 
Muratbey, lojistik operasyonlarını kendi bünyesinden mi sürdürüyor, çözüm ortaklarıyla mı yol alıyor? 
Muratbey olarak tüketici odaklılık ve müşteri memnuniyeti bizim için en kritik konular. Kalite olmazsa olmazımız zaten. Yüksek titizlikle ürettiğimiz peynirlerimizin sofralara lezzet ve sağlık katması için sevkiyat sürecimizde oldukça titiz davranıyoruz. Ürünlerimizi en hızlı şekilde ulaştırırken kaliteden asla ödün vermiyoruz. Bu sebeple lojistik, konunun uzmanlarıyla çalışmak üzere “outsource” yöntemini kullandığımız bir alan. Dış kaynak kullanıyor, alanında en iyi hizmet tedarikçileriyle çalışarak profesyonel bir yol izliyoruz.  Kendi merkezi deposu olan firmalara, ulusal zincirlerimize ve yurtdışına dağıtımlarımızı anlaşmalı olduğumuz lojistik firmamız yapıyor. Marmara bölgesinde ise merkezi deposu olmayan daha küçük çaplı işletmelere, İstanbul merkez depolarımızdan kendi özel soğutuculu araçlarımızla dağıtım yapıyoruz. Diğer bölgelerde ise ürünlerimizi bölge bayilerinin ana depolarına gönderiyoruz.  Bayilerimizle çalışırken önceliklerimiz arasında araç sayısı ve kalitesi, süt ve süt ürünleri sevkiyatına uygun alt yapıya sahip olmaları, eğitimli ekiplerinin olması gibi kriterler bulunuyor. Bölge içi dağıtımlarda bizim tüm bu standartlarımızı sağlayan özel soğutuculu araçları olan bayilerimiz aracılığıyla dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. 
İşin bir diğer boyutu da hammaddemiz olan sütün lojistiğidir. Geriye entegre lojistik sistemimiz de en hassasiyetle yönettiğimiz alanlardan biridir. Süt toplama noktasından sofraya, bizim işimizin sağlığı ve verimliliği soğuk zincirin korunmasına bağlıdır. Sütümüzü seçilmiş, denetlenen ve belli standartları sağlayan çiftlik ve kooperatiflerden temin ediyoruz. Sütlerin günlük olarak, belirlenen saatlerde özel soğutuculu tankerlerle en kısa zamanda üretim tesisine ulaşması gerekiyor. Süt aldığımız her bir çiftlik ve kooperatifin puanlama sistemi vardır. Puanlar düşmeye başladığında iyileştirme yapılması için üreticileri uyarırız. Birlikte sütün değerini artırmak için görüş alışverişinde bulunuruz ve danışmanlık yaparız. Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki Muratbey olarak ülkemizin en kaliteli sütü ile peynirlerimizi üretiyoruz.
Muratbey olarak tüketicimize ürünlerimizi en kaliteli şekilde ulaştırmak istediğimiz için çözüm ortaklarımızla yol alıyoruz. Lojistik süreçlerimizde işimizin büyük bir kısmını hizmet tedarikçileriyle çözüyoruz. Üretim tesisimizdeki depomuzdan lojistik firmasının deposuna ürünlerimiz sevk ediliyor. Tüketiciye uzanan yoldaki son adımda firma, dağıtımımızı ilgili yerlere yapıyor. Özetle çalıştığımız firmalardan hem depolama hem de dağıtım hizmeti alıyoruz.
 
Lojistik iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Peynirlerimizin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreçlerde Muratbey olarak kaliteye ve müşteri memnuniyetine maksimum önem veriyoruz. Lojistik firmamızı seçerken en önemli kriterimiz, ürünlerimizi zamanında ve şartnameye uygun sevk etmeleri. Bir diğer deyişle; soğuk zincir bozulmadan, ürünün kendisi gibi ambalajları da bozulmadan, zarar görmeden ve uygun süre zarfında teslim edilmesi en önemli kriterlerimiz. Maliyet gibi konular ise ikinci planda yer alıyor. Çünkü özenle ürettiğimiz peynirlerimizin hassasiyetinden dolayı bozulmadan tüketicimize ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla soğuk zinciri kırmadan, ideal ısının sürekliliğini garanti ederek ve hasarsız sevkiyat sağlayacak şekilde bütün süreci yöneten lojistik firması bizim için tercihtir. 
 
YILDA 30 BİN TON SEVKİYAT YAPIYOR  
Yıllık ne kadar tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor? 
Yıllık ortalama 30.000 tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Yüksek oranda yaptığımız sevkiyatlarda iş ortaklarımızın sorumluluğu, bizimle aynı bilinci taşıması ve işin kaliteli olması bizim için her şeyin ötesindedir. Taşıma rotası olarak yurt içinde sevkiyatlarımızda ağırlıklı olarak karayolunu tercih ediyoruz. Yurt dışı sevkiyatlarımızda ise ağırlıkla denizyolu ile ürünlerimizin gönderimini yapıyoruz. Özel soğutuculu konteynerlı gemiler kullanarak ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Nadiren ürünlerimizi karayoluyla da diğer ülkelere gönderiyoruz. Maliyetimizin içinde lojistiğin ortalama payı ise %4 seviyelerinde bulunuyor. 
 
Lojistik firmalarının gıda lojistiği alanındaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Süt ve süt ürünleri alanında hizmet veriyoruz ve dolayısıyla ürünlerimizin yüksek derece hassasiyetle sofralara ulaşması gerekiyor. Üretimden tüketime kadar olan tüm adımlarda, lojistik önemli rol oynuyor. Süt ve süt ürünleri kategorisinin lojistiğinde “soğuk zincirin kırılmaması” en önemli konudur. Aksi takdirde ürün sağlığı korunamaz. Üretim tesisinden depolama ve nakliye şartlarına, satış noktalarının depolarından, ürünlerin satışa sunulduğu dolapların ideal şartlarda olmasına ve ardından da tabii ki tüketim ortamında, mutfaklardaki şartlara kadar çok hassas olunmalı. Tüm bu süreçte +2/+4 derece soğukluğun sağlanması şarttır. Koku ve ışık da yine dikkat edilmesi gereken noktalardır. Türkiye’de uluslararası kalitede dünya çapında hizmet veren lojistik firmalarımız bulunuyor. Bu konuda Muratbey ailesi olarak şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Ülkemizin sayılı, sistem sahibi ve sorumluluk bilinciyle hareket eden firmalarıyla çalışıyoruz. Hizmet kalitesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu nedenle ürünlerimizi gönül rahatlığı ile lojistik firmalarımıza emanet edebiliyoruz.
 
Lojistik alanda yaşadığınız sorunlar neler? 
Türkiye’de kurumsal sistemli ve işini hakkıyla yapan yerli firmalarımızın bulunuyor olması bizler için çok değerli. Lojistik firmalarımız oldukça düzgün sistemleri ile hassasiyetle hizmet veriyor. Bu nedenle lojistik süreçlerle ilgili büyük sorunlar yaşamıyoruz. Minimum düzeyde, her sektörde olduğu gibi insan kaynaklı hatalar elbette ki zaman zaman olabiliyor. Bunlar da karşılıklı düzenli bilgi alışverişi ve personel eğitimiyle giderilebiliyor. 
 
Tüketicilerin peynir alırken nelere dikkat etmeleri gerekiyor?  
Peynir, +2 / + 4 C de, ışıksız ortamda saklanmalıdır. Satın alacağınız markette peynirlerin +2 / + 4 derecedeki buzdolaplarında olması gerekmektedir. Buzdolapları dışında sergilenen, bulundurulan ürünleri almamalısınız. Satış noktalarında ve evlerde +2 / + 4 C  (buzdolabı dereceleri ) haricindeki sıcaklıklarda tutulan peynir sağlığımız için korkunç riskler taşımaktadır. Bütün bunlarla beraber bir peynirin kokusu kendisini belli eder. Kötü kokan peynirler bayatlama belirtisi olabilir.  Eğer sağlık sorunlarınız varsa, peynirin tuz oranına da mutlaka dikkat etmeli, az tuzlu peynirleri tercih etmelisiniz. Süt ve süt ürünleri sektörünün en önemli sorunları arasında taklit ürün ve merdiven altı üretim bulunuyor. Sağlıksız koşullarda üretilen peynirler raflarda markalı üretimlerle yan yana satılıyor. Tüketicilerimizin bu noktada da bilinçli olması büyük önem taşıyor.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat