e


İstanbul Yeni Havalimanı hava kargoda çarpan etkisi yaratacak
2017’de Türkiye’nin hava kargoda %21,6 oranında bir artışla dünya artış ortalaması olan %7.9’un çok üzerinde büyüme başarısı gösterdiğini vurgulayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, yeni havalimanı ile İstanbul’un hava ulaşımında dünyanın en önemli transit merkezlerinden biri haline geleceğini, Türkiye’nin de dünya hava kargo pazarından aldığı payın artacağını söyledi. 




funda_ocak_dhmiDünya hava kargo sektörü nasıl bir büyüklüğe ulaştı? Türkiye bu pastadan nasıl bir pay alıyor? 
Hava kargo küresel ticaretin % 35’den fazlasını temsil etmektedir. Yolcu ve kargo taşımacılığı yapan havayollarını bütünleştirdiğimizde, kargo hava yolu gelirlerinin %9’unu oluşturmaktır. 2017 yılı için hava kargo gelirleri toplamda 5.5 trilyon dolar değerine ulaştı. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından 711 havalimanından elde edilen verilerle açıklanan 2017 rakamlarına göre, dünya çapında yaklaşık 101 milyon ton kargo taşındı. Ülkemizde ise 2017 itibariyle toplam 1.256.212 ton kargo trafiği gerçekleşti. Hava kargo taşımacılığımız, 2016 yılına kıyasla %21,6 oranında bir artışla birlikte dünya artış ortalaması olan %7.9’un çok üzerinde büyüme başarısı gösterdi. 2017 yılı itibariyle dünya genelinde 17. ve Avrupa içerisinde de 6. sırada en çok kargo taşımacılığı yapan ülke konumunda bulunmaktayız.
 
EN ÇOK TAŞIMA AVRUPA’YA YAPILDI 
Yapılan taşımaların iç ve dış hatlara göre dağılımı, öne çıkan destinasyonlar hakkında bilgi verir misiniz? 2018 yılına ilişkin beklentileriniz neler? 
Türkiye havalimanlarında toplam yüklenip boşaltılan 1.256.212 ton kargonun %94’ü (1.180.929 ton) dış hatlarda, %6’sı (75.282 ton) iç hatlarda gerçekleşti. Tüm kargo hareketlerinin %90’ını gerçekleştiren İstanbul Atatürk Havalimanı’nın % 97,4’ünü ise dış hat kargo trafiği oluşturdu. 2017’de 2016’ya göre en çok hava kargo taşıması yapılan kıta ve ülke değişmedi. Avrupa kıtası ve bu kıtada Almanya en çok kargo taşımacılığı yapılan bölge ve ülke oldu. İkinci sırada, Asya kıtası yer aldı. Bu kıtada bir önceki sene Çin ilk sırada Kırgızistan ikinci sırada yer alıyorken bu sene Kırgızistan, Çin’i geride bıraktı. 2016 yılına göre üçüncü sırada da bir değişiklik yaşanmadı. Ortadoğu ve Birleşik Arap Emirlikleri en çok karşılıklı kargo trafiği yaşanan bölge ve ülke oldu. 2016’da Kuzey Amerika’nın ardından gelen Afrika kıtası bu sene artış göstererek dördüncü sıraya yerleşti. Bu kıtada 2016 yılında en çok taşımacılık gerçekleştirilen ülke Kenya iken bu sene Mısır oldu. Beşinci sırada Kuzey Amerika kıtası ve burada Amerika, altıncı sırada 2016’da Güney Amerika’dan sonra gelen Rusya yer aldı. Yedinci sırada Güney Amerika yer aldı ve bu kıtada geçtiğimiz sen ile aynı şekilde en çok Brezilya ile hava kargo trafiği gerçekleştirildi. 2018 için beklentiler dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz için de pozitif yöndedir. Kargo gelirlerinin dünya genelinde 6.2 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Havalimanlarımızdaki kargo hareketinin da bu sene için dünyada beklenen %4,5’lik büyümenin üstüne çıkması beklenmektedir. 
 
Türkiye havalimanları Avrupa havalimanlarına göre nasıl bir performans sergiledi? 3. Havalimanı projesi bu performansı nasıl etkileyecek? 
Havalimanlarımızın kargo sektöründeki büyüme hızı yolcu trafiğindeki artışa paralel biçimde oldukça pozitif ve ortalamaların üzerinde seyretmektedir. ACI raporuna göre Avrupa’da ortalama büyüme %8.7 olurken İstanbul Atatürk Havalimanı geçen yıla göre .9’luk bir büyüme başarısı gösterdi. Avrupa’da en çok yük trafiği gerçekleştiren ilk 15 havalimanı baz alındığında en hızlı büyümeyi gerçekleştiren havalimanı oldu ve Avrupa’da Leipzig Halle Havalimanı’nın hemen ardından 6. sırada yer aldı.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda potansiyel kargo talebine özellikle transfer kargo yönünden kapasitenin yeterli olmaması nedeniyle yeterince cevap verilememektedir. Mevcut havalimanının yıllık kargo kapasitesi 1.2 milyon ton iken İstanbul Yeni Havalimanı ile bu kapasitenin 5.5 milyona kadar çıkması beklenilmektedir. Avrupa’da en çok kargo trafiği gerçekleşen havalimanı olan Frankfurt Havalimanı’nda 2017 yılında 2.1 milyon tonluk kargo işlemi yapılmıştır. Dünyada en çok kargo trafiğinin gerçekleştiği havalimanı olan Hong-Kong Havalimanı’nda ise geçtiğimiz yıl 4.9 milyon ton kargo trafiği gerçekleşmiştir. Bütün bu veriler göz önüne alındığında yeni havalimanı için düşünülen kapasite bu alandaki hızlı artışa yanıt verebilecek ve sahip olduğu potansiyel gücü tam anlamıyla kullanabilecektir.
 
42 PROJEYE 1 MİLYAR 256 MİLYON TL YATIRIM 
Havalimanlarına yönelik gerçekleştirilen yatırımlardan söz eder misiniz? 
2017 yılı içinde; Van Ferit Melen Havalimanı Terminal Binası; Sinop Havalimanı Terminal Binası; Çanakkale Havalimanı Terminal Binası tamamlanarak hizmete girdi. 2018 yılında ana faaliyetlerimizi gereğince sürdürebilmek yönünde 42 adet proje için toplam 1.256.000.000 TL bütçe hedeflenmiştir. 2018 yılı içinde Balıkesir Merkez Havalimanı Terminal Binası, Muş Havalimanı Terminal Binası; Kahramanmaraş Havalimanı Terminal Binası yapımları tamamlanacak, Tokat Yeni Havalimanı, Çukurova Havalimanı Üst Yapı Tesisleri, Gaziantep Havalimanı Terminal Binası, Samsun Havalimanı Terminal Binası, Kapadokya Havalimanı Terminal Binası projelerinin ihalelerine çıkılarak yapımına başlanması planlanmaktadır.  Ayrıca KÖİ kapsamında; 2018 yılı içerisinde İstanbul Yeni Havalimanı’nın 1. Fazı ile Muğla Dalaman Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali ve Mütemmimleri işleri tamamlanacak, İzmir Çeşme Alaçatı Havalimanı projesi hayata geçirilecektir.
 
Türkiye’nin hava kargo özelinde mevcut konumu güçlendirmek üzere ne tür hedefler belirlendi? Bu anlamda önümüzdeki sürece ilişkin öngörüleriniz neler? 
Hava kargo taşımacılığında, uçak ve yolcu talebinde ulaşılan büyüklüklere henüz erişilmemiş olmakla birlikte hava kargo potansiyelimizi etkin kullanmamıza imkân verecek altyapıyı İstanbul Yeni Havalimanı’nda sağlayacağımızı umuyoruz. İstanbul, Yeni Havalimanı ile dünyanın hava ulaşımında en önemli transit merkezlerinden biri haline gelecektir. Yeni havalimanı hizmete girdikten sonra uçak ve yolcu trafiklerinin ciddi ölçüde artacağı kesindir. Şu an itibariyle Avrupa’da transit merkezi olan Heathrow ve Frankfurt gibi büyük havalimanları kısıtlı kapasiteleri ile hizmet vermektedir. Kapasite arttırma çözümlerinin de oldukça maliyetli olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda özellikle transit noktası olarak İstanbul’un tercih edilmesi diğer aktarma merkezlerine göre bulunduğu coğrafya nedeniyle havayolu taşıyıcılarına yakıt tüketiminde daha ekonomik uçma imkânı sağlamasıdır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte sadece Türkiye’nin havacılık sektöründe değil, dünya havacılık tarihinde de yeni bir sayfa açılacaktır. İstanbul Yeni Havalimanı’nda erişilecek olan kargo kapasitesi ile e-ticaret ürünleri ve ilaç gibi zaman ve sıcaklığa duyarlı ürünlere de yönelik çeşitli hizmet imkânları oluşacaktır. Diğer taraftan ülkemizden şimdiden dünyanın 307 noktasına direkt erişimin mümkün olması ve erişimin daha da artacak olması nedeniyle kargo pazarındaki payımız artacaktır.
 
AVANTAJLARI TALEBİ ARTTIRIYOR 
Diğer taşıma modlarına kıyasladığınızda hava kargonun avantajları neler? 
Diğer taşıma modları ile karşılaştırdığımızda hava kargonun en önemli avantajının hız olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ısıya karşı hassasiyeti yüksek olan, hızlı bozulan, acil ulaştırılması gereken ürünlerin taşınması söz konusu olduğunda tek alternatif havayolu taşımacılığıdır. Diğer bir önemli avantajı da; karayolu taşımacılığında sıklıkla karşılaşılan trafik sıkışıklığı, planlanmayan yol çalışmaları, trafik kazaları ve diğer potansiyel riskler olmadığı için havayolu taşıyıcılarının kalkış ve varış programına önemli ölçüde uyum sağlayabilmeleridir. Kargonun güvenliği söz konusu olduğunda yine alternatifleri ile kıyaslandığında karşılaşılan risklerin ve tehlikeli durumların daha az ve oldukça nadir görülmesinden dolayı havayolu taşımacılığı ön plana çıkmaktadır. Havayolu şirketlerinin günümüzde bağlantı sayılarının artmasıyla birlikte gönderilerin, havayolu ağları ile hemen hemen dünyanın her noktasına rahatlıkla ulaştırılabilmesi mümkündür. Kısaca özetlemek gerekirse havayolu taşımacılığı, hızlı olması, güvenli olması, dakikliği, daha fazla noktaya ulaşılabilmesi, daha çeşitli ürün gönderilebilmesi özellikleri ile alternatifleri arasında öne çıkmaktadır ve her geçen yıl daha fazla miktarda kargo gönderimi sağlanmaktadır.
 
“2018 için beklentiler dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz için de pozitif yöndedir. Kargo gelirlerinin dünya genelinde 6.2 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Havalimanlarımızdaki kargo hareketinin da bu sene için dünyada beklenen %4,5’lik büyümenin üstüne çıkması beklenmektedir.” 
 
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat