e
Banner


Denizyolu dış ticaretteki payını 5’e katladı
Çıkarılan 354 adet mevzuatla, yapılan 41 adet uluslararası sözleşme, 62 adet denizcilik anlaşması ve 10 adet kardeş liman anlaşmasıyla Türk denizcilik sektörünün uluslararası arenada rekabete hazır hale getirildiğini vurgulayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizyolunun parasal değer olarak dış ticaret içerisinde aldığı payın 2003’e göre neredeyse 5 kat arttığını 57 milyar dolar olan rakamın 228 milyar dolara yükseldiğini aktardı.




ahmet_arslan_bakanUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Tolantısı'na katıldı. Bakan Arslan burada yaptığı konuşmada, denizcilik sektörüne ilişkin son 16 yılda atılan adımları anlattı. 
Bakan Arslan, Türkiye'nin toplam dış ticareti içerisindeki denizyolunun parasal değer olarak payının 2003’e göre neredeyse 5 kat arttığını 57 milyar dolar olan rakamın 228 milyar dolara yükseldiğini aktardı. Türk denizcilik sektörünün uluslararası arenada rekabete hazır hale getirildiğini vurgulayan Bakan Arslan, bu amaçla 354 adet mevzuatın hayata geçirildiğini, 41 adet uluslararası sözleşme, 62 adet denizcilik anlaşması ve 10 adet kardeş liman anlaşması yapıldığını, denizlere anlık izleme sistemi kurulduğunu, bürokrasinin azaltıldığını, hizmetlerin çoğunun e-devlet'e taşındığını söyledi. Tersaneciliğin geliştirildiğini aktaran Arslan, "Geçen yıl yürürlüğe koyduğumuz düzenleme ile denizlerimizde bulunan yaklaşık 6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesini öngörüyorduk. Bunların 5 bin 762'si Türk bayrağına geçmiş bulunuyor” dedi. ÖTV'siz yakıt uygulaması ile kabotaj yolcu ve yük taşımacılığında sektöre yaklaşık 6 milyar 570 milyon TL’ye yakın destek verildiğini belirten Bakan Arslan, Türkiye'nin beyaz bayrak ülkesi konumuna yükseldiğini bildirdi. Gemi adamı sayısının 110 binin üzerine çıktığını aktaran Bakan Arslan, gezinti ve tenezzüh gemilerine yönelik yeni düzenlemelerin de yakında hayata geçeceğini, sektörün beklentilerini bildiklerini vurguladı.
 
SEKTÖRE ÖNEMLİ DESTEKLER SUNULDU 
Bakan Arslan, tüm dünyayı etkileyen siyasi ve ekonomik krizin deniz taşımacılığı ve gemi sanayisi üzerindeki etkilerini azaltmak için sektöre önemli destekler sağladıklarını söyledi. Türk Eximbank ile gemi ihraç projelerine destek sunulduğunu, tersanelerin Hazine’ye ödedikleri kiraları sıfırladıklarını anlatan Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzde yüz kefalet imkanıyla beraber tersanelerin hazineye ödediği kiraların sıfırlanıp, cironun binde biri olması önemliydi. Yine tersane tekniği imar ve çekek yerlerinin kira veya irtibat hakkı sürelerinin 49 yıla çıkarılması gerçekten önemliydi. Çünkü bu sektöre ciddi anlamda nefes aldırdı. Fahiş kira bedelleri alınmamasıyla yaklaşık 2 milyar dolarlık bir nefes aldırdığı gibi sürenin 49 yıla çıkması da kredibilite arttırdı. İrtifak hakkı kurulan alanların teminat olarak gösterilmesinin önünün açılması ve bu sayede tersanelerin kredibilitesinin artması da yaklaşık 6 milyar Türk Liralık bir katkı anlamına geliyor. Yine yarım kalan gemi yatırımları içinde tebligat garanti fonunun devreye sokularak kefalet sağlanması da önemliydi. Şu ana kadar firmaların talep ettiği tutar yaklaşık 272 milyon lirayı buldu.”
 
DENİZ TİCARET FİLOSU YENİLENECEK 
Bakan Arslan, yük taşıma gemilerinde oluşan koster filosunun gençleştirilmesi konusuna da değindi. Mevcut koster filosunun %68'inin 20 yaşın üzerinde olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, “Koster filomuzun yenilenmesi amacıyla 2009 yılından bu yana çalışmalar yürütülüyor. Ancak finansman konusunda birçok sıkıntı yaşandı. Hükümet olarak bu konuda elimizi taşın altına koyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bakanlığımız öncülüğünde, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarla birlikte vergisel destek ve istisnalar, direkt finansman desteği ve hurda desteği gibi çeşitli destekleri sağlayacak yeni bir yapı kuruyoruz. Bu yapı ile ilgili son aşamaya geldik ve yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Bu yeni yapı sayesinde ülkemiz koster filosunu gençleştirmekle kalmayacağız, ilave 30 bin kişilik istihdamın da önünü açacağız. Bunu da çok önemsiyoruz. Ayrıca Türk sahipli yabancı bayraklı birçok geminin de Türk bayrağına geçmesine vesile olacağız" diye konuştu. Yenikapı'da 6 geminin yanaşabileceği bir kruvaziyer limanı yapacaklarını dile getiren Bakan Arslan, yakın zamanda ihalesi yapılacak bu limanın İstanbul'a ciddi bir katkı sağlayacağını vurguladı.
 
ÜCRETLER YENİDEN BELİRLENMELİ 
Denizcilikten sorumlu bakanlık olarak bir irade ortaya koyarken, paydaşların fikirlerine, deneyimlerine ve önerilerine kulak verdiklerini dile getiren Bakan Arslan, uygulanabilir kararlar alma konusunda paylaşımın, istişarenin önemine değindi. Bakan Arslan, Türkiye'nin son dönemde denizcilikte sağladığı başarının altında istişarenin, sektörle birlikte hareket edilmesinin yattığını aktardı. Gemi acenteleri ve dengesiz ücretler hakkında konuşan Bakan Arslan, "Bin 300 tane gemi acentesi var ve bu sayıya bağlı olarak da bu ücretler kendi içinde bir haksız rekabetin olmasından dolayı sektöre zarar veriyor. Bin 300’ü 2 bin 400’e çıkarmak önemli değil. Daha dengeli ve daha sağlıklı bir yapı kurmalıyız. Nitekim Gümrük Bakanlığı'nın ve TOBB’un tarifeleri belirlediğini biliyoruz ancak Lojistik Koordinasyon Kurulu ve bakanlık olarak bu konuyu gündeme getirdik. Ücretlerin yeniden belirlenmesi, Avrupa'ya uygun hale getirilmesi ve sektördeki bu haksız rekabetin giderilmesine ilişkin bir çalışma yapmak üzere yol alıyoruz" diye konuştu.
 
“TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran ise önümüzdeki dönemde öncelik verecekleri konunun Türk sahipli gemi filosunun arttırılması olduğunu söyledi. Denizcilik sektöründe yaşanan sermaye sıkıntısına da değinen Kıran, “Günümüzde önemli bir gerçek var, bu da sermaye. Sermaye biliyorsunuz ki ürkek ve konforu seviyor. En ufak bir sıkıntıyı gördüğü zaman başka limanlara gidiyor ve oralara sığınıyor. İçinde bulunduğumuz dünyanın rekabet şartları içerisinde, armatörlerde buna çok aykırı hareket edemiyor. İşte burada devletler işin içine giriyor. Devletler yapabildiği kadar yatırımcısını, armatörünü desteklemeye çalışıyor. Biz yeni dönemde sizlerin de destekleriyle Türk bayraklı, Türk sahipli gemileri daha ileri taşımak için çalışacağız” diye konuştu.
 
SERBEST REKABET ORTAMI SAĞLANMALI 
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener de yaptığı konuşmada Türkiye'nin transit taşımacılıkta merkez olmasını istediklerini bu konuda ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğine ihtiyaçları duyduklarını vurguladı. “Sistem içerisinde evrak kontrollerinin yeterli olacağına inanıyoruz” diyen Eldener ekledi: “Gümrüklere gelen paketler evrak kontrollerinin dışında, fiziksel kontrole tabii tutuluyor bu da gecikmeye neden oluyor. Fiziksel kontrollerin çok gerekli olmadığına inanıyoruz. Bu noktada desteğe ihtiyacımız var.” Yeni havalimanını heyecanla beklediklerini, bunun lojistik sektöründe rekabet ortamını artıracağını vurgulayan Eldener diğer yandan lojistik sektöründe serbest rekabet ortamına ihtiyaç duyduklarını aktardı. Eldener sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamanda sektör tarafından benimsenecek bir taşıma işleri yönetmeliğiyle karşı karşıya kalacağız. Karayolları yönetmeliğinde bakanlığın ihtiyaç halinde fiyatlar müdahale edebileceği bir madde var. Biz sektör olarak serbest rekabetten yanayız. Serbest rekabet ortamında bu konunun değerlendirilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Gerek ithalatçıları gerek ihracatçıları bilinçlendirmeye ihtiyacımız var. Bu şekilde serbest rekabet ortamı uygulanabilir tavan veya taban fiyat uygulamasına gerek kalmaz.”
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat