e
Banner


Bakan Ahmet Arslan: 2017 taşımacılıktan lojistiğe geçiş yılı olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2017 yılında tamamlanacak olan Lojistik Master Planı çalışmasıyla bütün ulaştırma koridorlarında taşımacılıktan lojistiğe geçileceğini söyledi.

zirve_banner

 

 

 





ahmet_arslanUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakanlığının 2016 faaliyetlerini değerlendirdi, 2017 hedeflerini açıkladı. Bakan Arslan, Türkiye'nin kalkınmasının, büyümesinin, ülkenin 2023, 2053, 2071 hedeflerine yürümesinin olmazsa olmazının, ulaşımı, erişimi kolaylaştırmak, ulaştırma altyapı projelerinden taviz vermeden kalkınmayı sağlamak olduğunu ifade etti. AK Parti Hükümetleri olarak 14 yılda ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanına 319 milyar 800 milyon TL yatırım yaptıklarını bildiren Arslan, “2016'da da yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Bakanlık olarak 26,5 milyar TL’lik yatırım yaptık. 2017 yılı için ödeneğimiz 25 milyar 600 milyon TL’dir. Bunun çok üzerine çıkacağımız herkesin malumu" dedi. Bakan Arslan, bütün ulaştırma projelerini, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin farkında olarak ve bunun hakkını vererek planladıklarını söyledi. Hazırladıkları Ulaştırma Ana Planı’nın 2017 yılında tamamlanacağının bilgisini veren Bakan Arslan, “Bundan sonraki çalışmalarımızı gerek bu ana plan, gerek kalkınma planları çerçevesinde yürütüyor olacağız” dedi. Lojistik Master Planı çalışmasını da bitirmek üzere olduklarını belirten Bakan Arslan, bu çalışmanın tamamlanmasıyla, bütün ulaştırma koridorlarında taşımacılıktan lojistiğe geçileceğini söyledi.

DEMİRYOLUNDA SERBESTLEŞME DÖNEMİ BAŞLADI
Ulaştırma modlarına ilişkin yapılan yatırımları tek tek değerlendiren Bakan Arslan, demiryolu sektörüne 2016 yılında 6 milyar 900 milyon TL yatırım yapıldığını aktardı. Bu yıl demiryolu sektörüne 2016’da harcanan paranın üzerinde bir harcama yapılacağını vurgulayan Bakan Arslan, “Toplam demiryolu uzunluğu bugün itibarıyla 12 bin 532 kilometreye erişmiş durumda. Bu sene 884 kilometre yeni sinyalli hat yaparak, bu hat uzunluğunu 5 bin 462 kilometreye çıkardık. Elektrikli hat uzunluğumuzu da 496 kilometre yeni hat yaparak 4 bin 350 kilometreye çıkardık. 10 bin kilometreye yakın demiryolu hattını tamamen yeniledik" şeklinde konuştu. Arslan, lojistik merkez sayısını 7'ye çıkardıklarını, 5 lojistik merkezde ise inşa çalışmasının devam ettiğini belirtti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni 2017 yılının ilk yarısında hizmete alacaklarını anlatan Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakü-Tiflis-Kars Türkiye'nin çok önemsediği bir proje. Bu projede %85 seviyelerine gelmiş durumdayız. Anadolu ve Avrupa yakasındaki banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi ve Marmaray ile entegrasyonu çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca, İstanbul'da Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı ve Sabiha Gökçen-Kaynarca hatlarında da çalışmalarımız sürüyor. Demiryolu sektöründe 2016'da yaptığımız bence en önemli iş, demiryollarının altyapısının ve taşımacılığın birbirinden ayrılması, sektörün havacılıkta olduğu gibi serbestleştirilmesi oldu. Rekabetin oluşturulması ve büyümenin önünün açılması adına yapılması gereken bütün düzenlemeler yapıldı. Serbest piyasa şartlarında rekabet edilen, yeni taşımacıların da bu sektörde aktör olabileceği dönem başlatılmıştır. Ben bunu çok önemsiyorum.”

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR 16,8 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLADI
2016 yılında karayoluna 18 milyar 300 milyon TL yatırım yapıldığını vurgulayan Bakan Arslan, “2003 yılında 6 bin 100 km olan bölünmüş yol uzunluğunu 25 bin 197 km’ye çıkardık. 2016'da 917 km bölünmüş yol bitirdik. Bölünmüş yollar sayesinde bir yılda yakıt, zaman ve dolaylı etkileri anlamında sağladığımız tasarruf 16,8 milyar TL’dir. Neredeyse yaptığımız yatırım kadar bir tasarruf sağlamış durumdayız. Bölünmüş yolların şu anki mevcut ağımıza oranı %37. Ancak trafik hareketliliğini düşündüğümüzde bölünmüş yollar toplam trafiğin %80'ini oluşturuyor. Kaza yerinde ölüm oranına bakıldığında, artan trafik hareketliliği ve araç sayısı da dikkate alındığında %62 azalma sağlandı. 100 milyon taşıt/kilometre başına 5,72 olan ölüm oranı 2,17'ye düşmüş durumda. Elbette ki, hedeflerimiz bunu daha da aşağıya çekmek. Ayrıca bu yıl 2 bin 86 km sıcak asfalt, 10 bin 159 km de sathi kaplama yaptık” dedi.

Yaklaşık 3,5 milyar dolara mal olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve onun bağlantı yolları da dahil 215 kilometrelik otoyolu hizmete sunduklarını anımsatan Arslan, İstanbul-İzmir otoyolunun çok önemli bir parçası olan Osmangazi Köprüsü ve 58,5 kilometre otoyolu da bu sene hizmete açtıklarını dile getirdi. Bakan Arslan, "Orhangazi'yi Bursa'ya, İzmir'i de Kemalpaşa ayrımına bağlayacak toplam 46 kilometrelik otoyol çalışmalarını da bitirdik. İnşallah Ocak ayında bunu da hizmete sokmuş olacağız. Avrasya Tüneli'ni de 20 Aralık'ta hizmete soktuk. Bu da 2016'da bitirilen önemli projelerden biri" dedi. Bakan Ahmet Arslan, Osman Gazi Köprüsü'nde geçiş ücretlerinde indirim yapıldığını açıkladı. Arslan, “Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık 89 TL olan geçiş ücretini %25 indirimle 65,65 TL’ye düşürdük" dedi. Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücretinin ise 11.95 TL olduğunu ifade etti.

KUZEY MARMARA OTOLUYU 3 YILDA TAMAMLANACAK
Arslan, karayolu sektöründe 346 kilometre tünel uzunluğuna ulaşıldığını ifade etti. 2016'da 82 kilometre uzunluğunda 28 tünel bitirdiklerini, 307 kilometrelik 92 adet tünelin çalışmasının ise sürdüğünü anlatan Arslan, bunlardan en önemlilerinden birinin kısa bir süre önce açılan Ilgaz Tüneli olduğuna dikkati çekti. Arslan, bu tünelin 11 kilometrelik uzunluğuyla şu an Türkiye'de hizmette olan en uzun tünel olduğunu vurguladı. Arslan, Ovit Tüneli'ni de gelecek yılın sonunda bitirip, hizmete sunacaklarını bildirdi. Türkiye'deki köprü uzunluğunu 520 kilometreye çıkardıklarını dile getiren Arslan, 2016'da 55 kilometre köprü yaptıklarını, 65 kilometre uzunluğunda 431 köprüde de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Arslan, 2017 yılında 130 kilometresi otoyol olmak üzere 840 kilometre bölünmüş yol, 860 kilometre tek yol, 12 bin 250 kilometre sathi kaplama bakım onarım, 57 kilometre köprü yapacaklarını, 41 tünelin hizmete gireceğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu'nda devam eden çalışmaların 3 yılda tamamlanacağını dile getiren Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak'ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart'ta temelinin atılacağını söyledi.

Karayolu güzergahlarında ağaçlandırma yaptıklarına işaret eden Arslan, "14 yılda yaptığımız ağaçlandırma 36 milyon adet. Sadece 2016'da 3 milyon 100 bin ağaç diktik" dedi. Karayolunda 35 milyon aracın denetlendiğini belirten Arslan, denetim istasyonu sayısını 96'ya çıkardıklarını, bundan sonra denetimleri daha da artıracaklarını bildirdi.

HAVACILIK SEKTÖRÜ 5-6 KAT BÜYÜDÜ
Havacılık sektörünün son 14 yılda neredeyse 5-6 kat büyüdüğünü vurgulayan Arslan, 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler hariç havayolu sektörüne 654 milyon TL yatırım yapıldığını açıkladı. Arslan, Sinop, Çanakkale ve Van havalimanlarında yeni terminal binası çalışmalarına başladıklarını, bunların bitmek üzere olduğunu, Karaman ve Yozgat havalimanlarının etüt proje aşamasında bulunduğunu, Rize-Artvin bölgesel havalimanında 5 grubun ön yeterlilik aldığını ve Ocak ayı içinde mali tekliflerin alınacağını, önümüzdeki yıl işe başlanılacağını söyledi. İstanbul Yeni Havalimanı’nda çalışmaların %42 seviyesine geldiğini anlatan Arslan, “2018'in ilk çeyreğinde birinci fazın açılması için 23 bin kişi olan çalışan sayısı 30 bin kişiye çıkarılarak havalimanındaki inşaat tüm hızıyla devam edecek” dedi.

 

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE BÜYÜK KATKI VERİYORUZ

2016 yılında denizcilik sektörüne 174 milyon TL yatırım yapıldığı bilgisini paylaşan Bakan Arslan, yatırımların büyük oranda özel işletmeler tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Bakan Arslan, “İhmal ettiğimizi zannetmeyin, tam tersine denizcilik sektörüne büyük katkı veriyoruz” dedi. Denizcilik sektöründe gri listeye düşme yönünde bir tehlikenin olduğuna dikkat çeken Bakan Arslan şunları ekledi: “Sektörle birlikte son 6 ayda olağanüstü tedbirler aldık. Beyaz listede devam ettiğimizi bugün itibariyle müjde olarak vermek istiyorum.” Bakan Arslan, bu yıl kıyılarda toplam 1 milyon metreküp deniz dibi taraması yapıldığını belirterek, Ankara Gölbaşındaki Mogan Gölü’nün dibinin taranmasına ilişkin bir projenin başlatıldığını da sözlerine ekledi. Arslan, Mogan Gölü projesinin Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük projesi durumunda olduğunu vurguladı.

 

ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK YENİ PLANINA KAVUŞUYOR

Bakan Arslan, bütün ulaştırma projelerini, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin farkında olarak ve bunun hakkını vererek planladıklarını söyledi. Hazırladıkları Ulaştırma Ana Planı’nın 2017 yılında tamamlanacağının bilgisini veren Bakan Arslan, “Bundan sonraki çalışmalarımızı gerek bu ana plan, gerek kalkınma planları çerçevesinde yürütüyor olacağız” dedi. Lojistik Master Planı çalışmasını da bitirmek üzere olduklarını belirten Bakan Arslan, bu çalışmanın tamamlanmasıyla, bütün ulaştırma koridorlarında taşımacılıktan lojistiğe geçmiş olacaklarını söyledi.

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat