e
Banner


Kosta Sandalcı’ya SEEFF’ten onur ödülü
SEEFF (Güneydoğu Avrupa Forwarderlar ve Lojistik Operatörleri) Kongresi 2-3 Haziran tarihlerinde Ukrayna’nın Odesa kentinde gerçekleşti. 1996 yılından bu yana düzenlenen SEEFF Kongresi'ne Güneydoğu Avrupalı sektör temsilcileri katılırken, UTİKAD’ı Yönetim Kurulu Eski Başkanı Kosta Sandalcı temsil etti.




kosta_sandalci_seeffKongre sonunda katılımcı ülkeler arasında lojistik alanında yeni işbirliklerinin önünü açacak bir bildirge imzalandı ve UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı Kosta Sandalcı ‘Onur Üyeliği’ ile ödüllendirildi.
Dünya ticaretini geliştirmeye yönelik serbest ticaret anlaşmaları, gümrük birlikleri ve kıtalararası ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmaları, ülkeler arasında mal ve hizmet akışını hızlandırıyor. Ticareti serbestleştiren anlaşmaların yanında lojistik sektöründeki hızı arttırmayı ve maliyeti düşürmeyi hedefleyen işbirlikleri de gelişmeye devam ediyor. Bu işbirliği platformlarından biri de 1996’dan bu yana düzenlenen SEEFF (Güneydoğu Avrupa Forwarderlar ve Lojistik Operatörleri) Kongresi. UTİKAD’ın 1998 ve 2011 yıllarında iki kez ev sahipliği yaptığı SEEFF Kongresi, bu yıl 2-3 Haziran tarihlerinde Ukrayna’nın Odessa kentinde gerçekleştirildi.
Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki lojistik firmalarının üst düzey yöneticilerinin ve kamu kurumları temsilcilerinin katıldığı kongrede, UTİKAD’ı Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve aynı zamanda FIATA Onur Üyesi olan Kosta Sandalcı temsil etti. Güneydoğu Avrupa’da sürdürülebilir taşımacılık sistemlerinin gelişimini desteklemek ve kongreye katılan ülkeler ile sektör paydaşları arasındaki işbirliği ortamlarının geliştirilmesini sağlamak hedefiyle iki yılda bir düzenlenen bu kongrede iki gündem maddesi ön plana çıktı.
İlk olarak Güneydoğu Avrupa’nın Avrupa-Asya hattındaki lojistik faaliyetlerde üstlendiği rol masaya yatırıldı. UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı Kosta Sandalcı,  Avrupa ile Çin arasındaki transit ticarette önemli rol oynayan intermodal hatların gelişimine yönelik stratejik ortaklıkların tartışıldığı ilk oturumda UTİKAD’ı temsilen yaptığı sunumda Türkiye’nin güzergahtaki yerinin önemine ve lojistik kabiliyetlerinin gelişimine yönelik bilgiler verdi. Hemen ardından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Kosta Sandalcı’nın yaptığı ikinci oturumda ise UTİKAD üyesi Çağ Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda DEİK Lojistik İş Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Soycan da Türkiye ile Avrupa arasındaki intermodal taşımacılıktaki gelişmeleri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Kongrenin diğer gündem maddesi ise başta gümrükler olmak üzere tüm lojistik faaliyetlerde teknolojinin yeri ve önemiydi. Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında özellikle gümrüklerde entegrasyonun sağlanması ve ‘tek pencere’ sistemine geçilmesi çalışmalarındaki gelişmeler değerlendirildi.
Ukrayna’nın ev sahipliğinde gerçekleşen kongreye Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Yunanistan, Makedonya ve Moldova temsilcileri katıldı. Kongrenin sonunda Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin ve gümrük sistemlerinde entegrasyonun önemini vurgulayan bir bildirge de imzalandı. Kongreye katılan ülkelerin ulaştırma bakanlıklarına da iletilecek olan bildirgede intermodal taşımacılığın cazibesini arttıracak yatırımların önemine  dikkat çekildi.
kosta_sandalci_seeff_1SANDALCI ‘ONUR ÜYESİ’
Kongrede UTİKAD’ı temsil eden Kosta Sandalcı,  uzun yıllardır sürdürdüğü Güneydoğu Avrupa Freight Forwarderlar ve Lojistik Operatörleri Dernekleri Koordinasyon Komitesi’ndeki çalışmaları ve bu platformun gelişmesindeki katkıları nedeniyle ödüllendirildi. Düzenlenen törenle Sandalcı’ya ‘Onur Üyeliği’ beratı ve ödülü verildi.
TÜRKİYE UKRAYNA KOMBİNE TAŞIMACILIK ANLAŞMASI İMZALANIYOR
Lojistik sektörünün temsilcilerini Ukrayna’da toplayan SEEFF Kongresi ile aynı dönemde Ukrayna ve Türkiye Ulaştırma Bakanlıkları heyetleri de Ukrayna’nın Odesa kentinde bir araya geldi. Mart ayında İstanbul’da toplanan iki ülke yetkilileri Ukrayna-Türkiye Kombine Taşımacılık Anlaşması için bir taslak oluşturmuştu. Anlaşma taslağını sektörün sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili kurumların görüşlerine sunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz hafta Ukraynalı mevkidaşları ile yeniden bir araya geldi. İki ülke yetkilileri tarafından son hali verilen anlaşma taslağıyla ilgili mutabakat zaptı imzalandı. İki ülke bakanlarının imzası ile yürürlüğe girecek olan Türkiye-Ukrayna Kombine Taşımacılık Anlaşması ile Samsun-Odesa arasında Viking Treni bağlantılı bir rota hayata geçmiş olacak. Türkiye’nin kuzey-güney akslarını geliştirmesi beklenen anlaşma sayesinde alternatif bir rota oluşacak.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat