e
Banner


Cibuti’den Peru’ya her kıtada: Standard
“14 bin km uzaklıktaki Peru’dan, Afrika’nın en küçük ülkelerinden biri olan Cibuti’ye kadar birçok yerde projeler gerçekleştirdik” diyen Standard Depo ve Raf Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Tülay Çetiner Güyük, geliştirdikleri müşteriye özel çözümlerle lojistik ve e-ticaret şirketlerinin ihtiyaçlarını kolaylıkla karşıladıklarını söylüyor. 




standardStandard Depo ve Raf Sistemleri hakkında bilgi vererek, özel geliştirdiğiniz ürünlerden söz eder misiniz?
1962 yılında kurulan Standard Depo ve Raf Sistemleri 54 yıldır müşterileri ile karşılıklı güvene dayalı ve uzun vadeli ilişkiler kurmuş olup geçmişten gelen bu başarılı yönetim sürecini 2007 yılında Fransız Averys Group’un öncü ve lider vasfını kaybetmeden hızla büyümeye devam etmektedir. 20.000 m2 kapalı alanında 150’den fazla çalışanı ve yıllık 45.000 ton çelik işleme kapasitesine sahip fabrikasında üretilen 17 farklı raf sistemiyle Türkiye pazarının %80’ine hizmet verirken, 70’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla global marketlerdeki talepleri de başarıyla karşılamaktadır. Standard Depo ve Raf Sistemleri, sahip olduğu uzmanlık Araştırma & Geliştirme bölümü ve iş hacmi ile raf sektörünün lider kuruluşlarından birisidir. Otomasyon sistemleri de üretip raf sistemleriyle entegre ederek pazardaki liderliğini güçlendirmektedir. Standard Depo ve Raf Sistemleri endüstriyel depolama sistemleri alanında ilkleri yapan ve bu sektörün ülkemizdeki gelişiminde öncü rolü üstlenmiş bir kuruluştur.
 
Yurtdışındaki yapılanmanız ve ihracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimizin dünya genelinde 23 bayisi bulunuyor. Çevre ülkeler içinde iş yapmadığımız ve bayimiz olmayan ülke yok. Dünyanın 76 ülkesinde çok başarılı projeler gerçekleştirdik.14 bin km uzaklıktaki Peru’dan Afrika’nın en küçük ülkelerinden biri olan Cibuti’de bile projelerimiz mevcut. Önümüzde dönemlerde hedeflerimiz arasında, yurtiçi ve çevre ülkeler başta olmak üzere, Ortadoğu, Asya, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika dahil gücümüzü büyütmek istediğimiz geniş bir coğrafya var.
 
Standard Depo ve Raf Sistemleri sektörde nasıl fark yaratıyor?
Türkiye’de depo ve raf sistemleri olarak, Avrupa F.E.M.(European Federation of Materials Handling), Amerika R.M.I (Rack Manufacturers Instute) ve Türk deprem yönetmeliklerini kullanmaktadır. Standard Depo ve Raf Sistemleri bu yönetmeliklerin öngördüğü testleri Avery’s Grubunun Fransa’daki Ar&Ge laboratuarında yaptırarak ürün ve proses uygunluğunu periyodik olarak doğruluyor. Standard Depo ve Raf Sistemleri bu test yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’deki tek firma özelliği ile sektörde farkını göstermektedir. Aynı zamanda Standard Depo ve Raf Sistemleri; depo raf sistemi ve otomasyonu aynı anda satan ve servisi veren Avrupa’daki tek şirkettir. Standard Depo ve Raf Sistemleri olarak tamamen müşteriye özel projeler geliştiriyoruz. Her firmanın ihtiyacının farklı farklı olmasından dolayı müşteri değiştikçe malzemeler de değişiyor. 
 
MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER 
 
Lojistik ve e – ticaret şirketlerine sunduğunuz özel çözümler var mı?
Depo yönetimi tüm lojistik faaliyetler içerisinde büyük bir paya sahiptir. Bu sürecin iyi yönetilmesi, amaca yönelik doğru raf sisteminin belirlenmesi lojistik maliyetinin dolayısıyla da ürün maliyetinin düşürülmesi adına büyük önem arz etmektedir. Standard Depo ve Raf Sistemleri, başarılı bir depo yönetimi hedefleyen lojistik şirketi müşterilerinin marka değerlerini artıran bir iş ortağı olmak için optimum çözümler sunmaya devam etmektedir. Bu konuda uzman çalışanlarımızla; depolanacak alanın fiziksel özellikleri, ürün tipi, depo giriş çıkış frekansları, ürün paketleme şekli ve ölçüleri, çalışma metodu, ortam sıcaklığı, istifleme makine özellikleri gibi parametreleri değerlendirerek, en uygun raf sistemlerini, benzer uygulama örnekleriyle birlikte müşterilerimizin değerlendirmesine sunuyoruz. 
Firmamız özellikle lojistik sektöründe paletli ürünlerin yanı sıra kutulu ve kolili ürünlerin stoklanmasında; raf sistemine eklenen platformlu ara katlar yardımıyla, ara katların altında ve üstünde maksimum alan kullanımı sağlayan; sipariş toplama süresini minimize eden ve modüler yapısıyla sistemin kolayca genişleyebilmesini sağlayan mezzanin (çok katlı) katlı raf sistemi çözümleriyle avantaj sağlamaktadır.
Her türlü ticari faaliyette olduğu gibi e-ticarette de şirketler geliştikçe ürün yelpazeleri de gelişiyor ve buna bağlı olarak stok miktarlarının oluştuğu parasal değer her geçen gün daha da büyüyor. Firmalar stok değerlendirmeleri yaparken yaygın iki yöntem olan FIFO ve FILO yöntemlerini tercih etmeye devam ediyor. Biz üründen ziyade çözüm ortaklığı vadediyoruz. Türkiye’deki lojistik ve depolama sektöründeki danışmanlık eksikliğinden dolayı, biz şirketler için danışman olarak görev yapıyoruz. Optimum ekonomik çözümleri sunulması, seçimlerin müşteri adına doğru yapılması, nitelikli ve doğru ürünler tavsiye edilmesi ve satış sonrası hizmet ile birlikte entegre bir çözüm sunuyoruz. Sipariş verilen projelerin istenilen zamanda, projeye uygun şekilde teslim edilmesi, müşteri memnuniyetini ortaya çıkarıyor. 
 
tulay_cetinerMüşteri portföyünüz ve referanslarınızdan söz eder misiniz? 
Lojistik,  e-ticaret, bankacılık, gıda şirketleri, fabrikalar ve ürün stoklama ihtiyacı olan tüm firmalar müşterilerimiz arasında yer almaktadır. Farklı ürün gruplarının yer aldığı depolama süreçlerinde Standard Depo ve Raf Sistemleri olarak ürüne özel çözümler ve hizmetlerle gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde sektörlerinin önde gelen kuruluşları olan Ekol, DHL, OMSAN, Horoz, Schenker Arkas, Hepsiburada, Limango, Trendyol, Markafoni vb. firmaların çözüm ortağı olmaktan gurur duymaktayız. Yurtdışında ise TAD Logistics/Dubai, NDF Logistics/Romanya, DAF/Irak ve G&A Group/Georgia çözüm ortağı olduğumuz firmalar arasında yer alıyor. 
 
 “CARRIER” İLE ÖNCÜLÜĞÜNÜ SÜRDÜRECEK 
2015 sizin için nasıl bir yıl oldu? 2016 yılına ilişkin hedefleriniz nelerdir?
 
Dolar kurundaki yükseliş, çalıştığımız bazı ülkelerdeki ekonomik ve siyasi dalgalanmalar her ne kadar etkilemiş olsa da Standard Depo ve Raf Sistemleri olarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da satış hedeflerini gerçekleştirdik. 2016’ya hızlı bir giriş yapmaya hazır durumdayız. Makine ve software alanındaki yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Kendi otomasyon bölümümüz tarafından üretilen “MEKIK” yurtiçinde ve yurtdışında yüksek verimlilik ile çalışmaya devam ederken, ilk defa WIN MATERIALS HANDLING fuarında görücüye çıkan “CARRIER” ile öncü olma kimliğimizi sürdüreceğiz. Biz yine her zamanki gibi rakiplerimizin “Vizyon” u olmaya devam edeceğiz.
             
YENİ YATIRIMLAR SEKTÖRÜ BÜYÜTECEK 
 
Endüstriyel depo ve raf sistemleri pazarının bugünkü büyüklüğü ve gelecek projeksiyonlarınız neler? 
Türkiye’de şu anda toplam ciro ve üretim konularında baz alabileceğimiz sağlıklı bir istatistik bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de üretim yapan firmaların iyi bir ihtimalle yaklaşık 150 milyon dolar ciro yaptığını söyleyebiliriz. 150 milyon doların önemli bir kısmını da sektördeki ilk 3-4 firma gerçekleştirmektedir. Sektörün projeksiyonları tamamıyla yeni yatırımlara dönüktür. Yeni fabrikalar kurulacak, lojistik merkezler ve depo yatırımları yapılacaktır. Bu fabrikaların üretimi artacak ki, yeni raf sistemleri geliştirilecektir. Gelişmiş ülkelerde mevcutların modernize edilmesiyle gelişim sağlanmaktadır. Türkiye gibi pazarlarda ise tamamen yeni projelere odaklanmak zorundayız. Yatırımların gücü Türkiye gibi ülkelerde daha da ön plana çıkmaktadır. 
 
Bu alanda hizmet alan şirketlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Milimetrik hesapların tutulduğu, çok düşük toleranslarla çalışılan mühendislik altyapısı, bilgi birikimi, tecrübe ve nitelikli iş gücü gerektiren bir sektörde çalışıyoruz. Mühendislik yaklaşımından uzak, bilgi birikimi olmayan, uluslararası yönetmeliklere uymayan, fason üretimle piyasada varlığını sürdüren, düşük kaliteli malzeme kullanan ve bunlara bağlı olarak da düşük fiyat politikası güden firmalarla çalışmak ilk etapta maliyet açısından uygun görünse de uzun vadede yaşanacak iş kazaları, sistemlerin bakım ve onarım giderleri, operasyonel duraksamalar ve verimsiz çalışma göz önünde bulundurulduğunda oldukça dezavantajlı bir durum ortaya çıkmaktadır.
 
 “İLK”LERDE İMZASI VAR! 
 
Türkiye’nin ilk SİLO AS/RS (Otomatik Depo) sistemini Arçelik için kurdu, 
Türkiye’nin ve dünyanın en uzun kanal derinliğine sahip ve 75 mekiğin çalıştığı Eti Mekik Raf projesi, 
Ülker için, iç sıcaklığın -28 derece olduğu ilk giydirme soğuk hava mekik raf sistemi, 
Dünyanın en büyük mekik raf sistemi olan 700 mekikli projeyi Dubai’de gerçekleştirdi, 
Azerbaycan, Ürdün, Libya gibi ülkelerde ilk giydirme ve mekik raf sistemlerini kurdu,
Estonya’nın en büyük lojistik dağıtım merkezi projesi, 
Yunanistan’da Leroy Merlin Yapı Marketleri, 
Kırgızistan’ın ilk mekik raf sistemi, 
Peru’da mekik raf sistemi,
Vietnam’da soğuk depo double deep uygulamaları, 
Yemen, Ukrayna, Irak ve Kazakistan’da Drive-in Raf Sistemi uygulamaları, 
Suudi Arabistan’da Mekikli Raf Sistemi. 
 
       
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat