e
Banner


Colin’s hızlı ve güçlü tedarik ağı modeliyle globalleşecek
38 ülkede 600 mağaza ile faaliyet gösteren Colin's'in hedefi hızlı perakende, hızlı moda ve güçlü bir lojistik ağla dünya markası olmak. İstanbul Hadımköy’de 38 bin m2’lik depo yatırımıyla tedarik zinciri sürecini ciddi anlamda hızlandırdıklarını belirten Colin's Uluslararası Lojistik Müdürü Gökcan Demir, nakliye organizasyonlarında dış kaynak kullanarak rekabet güçlerini artırdıklarını söylüyor.




colins_lojistikEroğlu Şirketler Grubu bünyesinde “Hazır giyim sektörünün çok ötesinde ürün ve hizmetleri ile insanları daha iyi hissettirme” misyonu ile 1983 yılında kurulan Colin’s, başta Rusya, Ukrayna, Almanya olmak üzere, aralarında Suudi Arabistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Estonya, Hırvatistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Slovakya ve Türkmenistan’ın da bulunduğu 38 ülkede 600 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Kadın ve erkekler için günlük giyim, moda ve aksesuardan oluşan geniş ürün yelpazesine sahip Colin’s, üretim yetkinliklerine ek olarak, bütün dünyada yüksek standartta kaynak sağlıyor. Türkiye’nin dünyada en büyük ve en beğenilen “hazır giyim” markası olmayı hedefleyen şirket, bu hedefi lojistik ve depolama alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla destekliyor. Colin's Uluslararası Lojistik Müdürü Gökcan Demir, tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönettiklerini ve bu alanda gerçekleştirdikleri yatırımları UTA Lojistik’e anlattı.

7 MİLYON EUROLUK DEPO YATIRIMI

Tedarik zinciri süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Bu süreci iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz depo yatırımından söz eder misiniz?

Colin’s yazılımı tamamen kendine ait olan Lojistik Takip Sistemi programı sayesinde ürün satın alma, kalite kontrol, lojistik, planlama, mali işler, gümrükleme ve ithalat süreçlerini tek bir portal üzerinde takip etmektedir. Bu program üreticiler, seçilmiş forwarderlar ve gümrük müşavirlik firmaları tarafından kullanılmakta olup manuel girişlerin azaltılması için EDI bağlantıları ile veri girişleri yapılarak tedarik zincirindeki hemen hemen tüm statüler takip edilebilmektedir. Tamamen kendi ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmış bu programın en büyük özelliği, her türlü değişikliğe ve gelişmeye açık olması ve mevcut ERP sistemimiz ve Depo Yönetim Sistemimiz (WMS) ile entegre olarak çalışmasıdır.

Colin’s olarak tekstil ve hazır giyim sektöründe ön önemli konunun hız olduğunu düşünüyoruz. Ürünlerin çok hızlı bir şekilde tedarik edilmesi, depolarda hızlı bir şekilde hazırlanması ve nihayetinde son kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırılması giderek küreselleşen bir yapıda tekstil ve hazır giyim firmaları için en büyük rekabet unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda Colin’s altyapısını güçlendirmek için 2014 yılı içerisinde 38 bin metrekarelik kendisine ait İstanbul Hadımköy deposunda 7 milyon euroluk bir yatırım kararı almıştır. Ayrıştırıcı sistemler (sorter), konveyör ve IT yazılımına yapılan bu yatırım ile Colin’s 2015 yılı itibari ile ihtiyaç duyulan yüksek hızlara cevap verebilecek düzeye gelmiştir.        

Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Tedarikçilerinizi belirlerken öncelikleriniz neler?

Colin’s deniz, hava ve karayolu ile gerçekleştirdiği nakliye organizasyonlarını lojistik iş ortağı olarak gördüğü forwarder firmaları ile sağlamakta ve tüm depolama ihtiyaçlarını da kendi bünyesinde geliştirmiş olduğu çözümlerle yapmaktadır. Colin’s tedarikçilerini belirlerken, tedarikçilerin operasyon kabiliyetleri, deneyimleri ve profesyonelliklerinin yanı sıra maliyet ve çözüm odaklı yaklaşımları dikkate alarak, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi teknolojilerine ve sistem altyapısına sahip, küresel altyapısı ve aynı hizmet kalitesini tüm ofislerinde sağlayabilen firmalar ile uzun süreli anlaşmalar yapmaktadır. Bu anlaşmalar yapılırken forwarder firmaları ile Colin’s hedefleri dikkate alınarak Hizmet Düzey Sözleşmeleri (SLA=Service Level Agreement) yapılmakta ve performanslar aylık bazda takip edilmekte ve gerekli aksiyonlar alınmaktadır.

Ürünlerimizin depolanması ve yurtiçi ve yurtdışı dağıtımı İstanbul Hadımköy merkezi konsolidasyon depomuzdan yapılmaktadır. Depomuzda kullandığımız Depo Yönetim Sistemi ile hem yurtiçi mağaza ve bayi siparişleri hem de yurtdışı siparişleri doğru ve en hızlı şekilde hazırlanmakta istenilen ürünleri, istenilen yerde ve istenilen zamanda sevkiyatlarını gerçekleştirmekteyiz. Lojistik iş ortaklarımızla her bir ülke için ayrı ayrı yaratılmış Colin’s Standart Operasyon Dökümanı’na (SOP) bağlı kalarak yurtdışındaki depolarda konsolidasyon faaliyetleri yürütülmekte, bizim adımıza ürün kabulü istenilen parametreler ve sistem kurallarımız çerçevesinde yapılmakta, barkod etiketleri okutularak ürün teslim alınmakta ve yükleme yapılmaktadır. Ayrıca lojistik iş ortaklarımız istediğimiz noktalarda ürünlerimiz için kalite kontrol faaliyetlerini de yürütmekte ve istenilmesi durumunda yurtdışı depolarımıza ürünleri nihai destinasyon bazında ayırarak zaman zaman direkt sevkiyatlar da organize etmektedir.

 

25 MİLYON ADET, 3130 TEU SİPARİŞ

Ürünlerinizin taşıma sürecinde yılda kaç tonluk bir çalışma gerçekleşiyor? Özellikle ihracatta hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz?

Yıllık olarak toplam siparişimiz 25 milyon adet, 3130 TEU’dur. Büyüme hedefleri ile sipariş miktarları da her yıl artmaktadır. İthalat için yüksek hacimli ülkelerden Bangladeş, Çin ve Mısır’dan haftada yaklaşık 30 konteyner sevk edilmekte, ihracat için de yurtdışı satış ağımızın olduğu en büyük ülkelere Rusya, Ukrayna ve Belarus’a ortalama 15 konteyner + 6 tır yükleme yapılmaktadır. Yoğun ürün hareketi ve çok farklı destinasyonlar olması yüzünden taşıma modlarını çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak bakıldığında sırasıyla denizyolu, karayolu ve havayolu taşıma modlarını kullanıyoruz.

Türk lojistik sektörünün tekstil lojistiği konusundaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hizmet aldığınız firmalardan beklentileriniz neler?

Son zamanlarda yapılan yatırımlarla birlikte tekstil lojistiği Türkiye’de yükseliş gösteren bir sektör haline gelmiş, eğitime verilen önem ve istihdam gibi faktörler de bu yükselişe ivme kazandırmıştır. Colin’s için en önemli konu istenilen ürünlerin doğru yerde ve istenilen terminlerde sevk edilmesidir. Ve tabi ki, burada en büyük odağımız maliyetin yanı sıra kalite ve sürekliliktir. Lojistik partnerlerimizden, servis kalitesinin sürekliğinin sağlanmasını, rekabet koşulları gereği en uygun fiyat taleplerimizin karşılanması ve ihtiyaçlarımıza uygun çözümleri bize sunmalarını beklemekteyiz.  

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat