e
Banner


PepsiCo karbon emisyonuyla mücadelenin merkezine lojistiği koydu
Sürdürülebilir tarım konusunda hayata geçirdiği projelerle sektörüne öncülük etmeye devam eden PepsiCo Türkiye, kurduğu depolama sistemi ve nakliye mesafelerini kısaltarak karbon salınım miktarını %24 oranında azalttı. PepsiCo Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Tolgay Nur, hem lojistik hem de tarım alanında hayata geçirecekleri yeni projelerle 2017 yılı sonuna kadar karbon ayak izlerini %50 azaltmayı hedeflediklerini söylüyor. 




tolgay_nur_pepsicoHer biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 ayrı markasıyla global yiyecek ve içecek sektörünün lider kuruluşlarından PepsiCo, Türkiye atıştırmalık pazarında Kocaeli Suadiye ve Mersin Tarsus’ta 2 fabrikasıyla üretim yapan PepsiCo Yiyecek Türkiye, içecek pazarında ise Adana, İzmir ve Çorlu’da yer alan 3 fabrika ve 9 depoyla hizmet veren PepsiCo İçecek Türkiye ile tüketicisine ulaşıyor. Hem lezzetli hem de yararlı gıda ve içeceklerden oluşan bir portföy sunarak insanları daha sağlıklı yaşamaya teşvik etmeyi taahhüt eden PepsiCo, tarladan sofraya tüm süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket ediyor. Kurduğu depolama sistemi ve nakliye mesafelerini kısaltarak doğaya salınan karbon miktarını bugüne kadar %24 oranında azaltan şirket, 2017’ye kadar bunu iki katına çıkarmayı hedefliyor. PepsiCo Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Tolgay Nur, bunu nasıl başaracaklarını UTA Lojistik’e anlattı. 
 
NAKLİYE MESAFELERİNİ KISALTTI 
PepsiCo Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirlik ilkesiyle yürüttüğü çalışmaları öğrenebilir miyiz? 
“Çevresel sürdürülebilirlik” çalışmaları çerçevesinde odak alanlarımızı; su, enerji ve atıklar olarak sıralayabiliriz. Çevresel sürdürülebilirlik ilkesiyle fabrikalarımızda akıllı geri dönüşüm sağlıyoruz. Üretim tesislerimizde elektriğimizi de suyumuzu da kendimiz üreterek, doğayı koruma altına alıyoruz. Arıtma tesislerinde oluşan biyogazı elektrik enerjisine dönüştürüyor, katı organik atıkları da organik gübre ve enerji olarak kullanabiliyoruz. 
Son 3 yılda birim kilogram üretim başına, enerji tüketimini , su tüketimini ise azalttık. Yine son 3 yılda 10 milyon dolarlık yatırımla doğal kaynakların kullanımını %20 daha az kullanmayı hedeflemekteyiz. Ürün dağıtımında da kullanılan kolileri geri topluyoruz. Böylece her yıl 68 bin ağacın kesilmesini engelliyoruz. Kurduğumuz depolama sistemi ve nakliye mesafesinin kısaltılması sonucunda bu süreçte doğaya salınan karbon miktarını %24 oranında azalttık.
Tarsus Fabrikası’nda güneş enerjisinden elde edilen su buharı Doritos üretiminde kullanılıyor. Güneşten elde edilen enerjiyle bir yılda 1 milyon 300 bin kWh enerji tasarrufu (yaklaşık 500 ailenin bir senelik ihtiyacına eşdeğer) sağlanıyor. PepsiCo Yiyecek Türkiye’nin fabrikalarındaki atık su arıtma tesislerinden aldığı verim ise %90’ın üzerinde. PepsiCo Yiyecek Türkiye, sürdürülebilir tarım planlarında da önemli bir yer tutan su kullanımı alanında, daha az su ile daha verimli sulama gerçekleştiren damla sulama, mini yağmurlama ve pivot sulama sistemlerini kullanılıyor. 
 
Çevresel sürdürülebilirlik ilkelerini tedarik zinciri sürecinize nasıl yansıtıyorsunuz? Bu anlamda elde ettiğiniz kazanımlar neler? 
PepsiCo Türkiye, karbon ayak izini 2011’de, 2010’a göre 4,765 ton CO2'lik bir değerle azaltmıştır. Bu başarının ardında, Suadiye'deki yeni depo yatırımı sayesinde nakliye mesafelerinin ve depolama kayıplarının azaltılması, tarla verimlerindeki artış yatmaktadır. PepsiCo Türkiye, Türk çiftçisiyle beraber çalışmaya devam ederek su ve karbon ayak izini 2012 yılında da 2010’a göre, sırasıyla %34 ve %24 oranlarında azaltmıştır. 2017 sonuna kadar nakliye mesafelerini kısaltıp, yeni depo projeleriyle dünyada ilk olan kendi atığımızdan ürettiğimiz organo-mineral gübre “Naturalis” ile ve tarlada teknoloji kullanımını artırarak karbon ayak izimizi %50 azaltmayı hedeflemekteyiz.
Yakıt tasarrufu ve karbon ayak izi bakımından çevre maliyetlerimizi azaltan bir başka konu olan otomatlar. Türkiye’deki bütün otomat makinelerini merkezden denetliyoruz. Böylece her seferinde otomat makinelerini kontrol etmek üzere kamyon göndermek yerine stokları online olarak takip ediyor, stokun ne zaman yenileneceği, her bir makinenin içerisine nelerin konacağına merkezden karar verebiliyoruz. Bu da otomatik makine işletmecilerinin lojistik ve çevresel maliyetlerini azaltmakta, fiyat değişimlerinin kontrollü ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamakta. 
 
ÇEVRE STRATEJİSİNİ PARTNERLERİNE TAŞIYOR 
Yeşil lojistik uygulamaları partner seçimlerinizi etkiliyor mu? 
Tedarikçiler artık servis ve maliyetin yanı sıra çevreye etki alanında da birbirleriyle rekabet etmek zorunda. Lojistik partnerlerimizi seçerken kriterlerimizden biri kullanılan filonun teknik özelliklerinin çevre etkisini en aza indirecek şekilde olması. Nakliye KPI’larımızı boşa gidilen km’yi ortadan kaldırmaya odaklayarak gereksiz CO2 emisyonunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
PepsiCo filosunda kullanacağı araçlar için CO2 emisyonu düşük motorlu araçları seçiyor. Sektörde yeşil enerji ile çalışan araç üreticileri ile çalışıp, ihtiyacımız olan tipte araç üretim planlarını takip ediyoruz. Lojistik partnerlerimizi seçerken sürdürülebilirlik ajandamız hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda kullanılan yeşil teknoloji uygulamalarını ve depolarımızdaki “en iyi uygulamaları” onlarla paylaşıyoruz. 
 
Çevreci yol haritanızda hangi başlıklar yer alıyor? 
Fayda gözeten performans vizyonumuz çerçevesinde ele aldığımız “Çevresel Sürdürülebilirlik” başlığı altında iyi bir dünya vatandaşı olmak, yeniliklerle toprağın, enerjinin, suyun ve ambalajların faaliyetlerimizde daha verimli kullanılmasını sağlayarak yeryüzünün doğal kaynaklarını korumayı taahhüt ediyoruz. PepsiCo Türkiye olarak, su tasarrufu, atık su dönüşümü, enerji tasarrufu, enerji üretimi ve alternatif enerji kaynakları kullanımı konularında yaptığımız yatırımlar sonucunda, bağlı bulunduğumuz bölgenin en az su ve enerji tüketen fabrikalarına sahibiz. 
 
 
RAKAMLARLA PEPSICO 
Her biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 ayrı markası bulunuyor,  
Yıllık net satış geliri 65 milyar doları aşıyor,
Quaker, Tropicana, Gatorade, Frito-Lay ve Pepsi-Cola ana şirketleriyle yiyecek ve içecek üretiyor,  
Türkiye, atıştırmalık pazarında 1993’ten bu yana PepsiCo Yiyecek Türkiye ile, içecek pazarında ise 2002’den beri PepsiCo İçecek Türkiye ile tüketicisine ulaşıyor,  
Kocaeli Suadiye ve Mersin Tarsus’taki 2 fabrikasında üretim yapan PepsiCo Yiyecek Türkiye, Doritos, Lay’s, Cheetos, Ruffles ve Çerezza markalarıyla pazar lideri konumunda. Frito Lay’nin ürün portföyünde kek, kurabiye ve kraker markası Ala Turca ve şeker markası Rocco da bulunuyor, 
Adana, İzmir ve Çorlu’da yer alan 3 fabrika ve 9 depoyla hizmet veren PepsiCo İçecek Türkiye ise, Pepsi, Pepsi Light, Pepsi Max, Pepsi Twist, Fruko, Yedigün, 7Up, Tropicana ve Lipton Ice Tea markalarını tüketicilerine sunuyor.
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat