e
Banner


CEO’LARDAN 3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM SÖZÜ
Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin CEO’ları 2014 ajandalarını açıkladı. Sabancı Holding 2 milyar dolar, Doğuş Holding 600 milyon dolar, Borusan Holding 400 milyon dolar yatırım yapacak. Doğan Holding ise medya için başlattığı dönüşüm projesini tamamlayacak. 




ceolar_ekonomi_2014Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan ve Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club toplantısında 2014 yılına ilişkin ajandalarını açıkladı. 2014’te yeni yatırım hamlesine içinde olacaklarını açıklayan CEO’lar cari açıktan dert yandı. Açığın daralması adına tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini vurgulayan CEO’lar ayrıca 2014’te seçim ekonomisi uygulanmayacağı, ekonomik ve siyasi istikrarın korunacağı görüşünde. 
 
BORUSAN’DAN 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
 
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, 2013'ün ekonomik açıdan 5 yıl sonra bile hatırlanmayacağını söyledi. Uğur, “Bu yıl ekonomi dışındaki olaylarla hatırlanacak. Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımasının ötesinde Türkiye'de 10 yıl sonraki önemli anlardan birisi olarak hatırlanacağına eminim” dedi. 
2014’ün 2013'ten daha zor bir yıl olacağını belirten Uğur, “Avrupa'da bir hareket var, ama Türk iş adamları tedirgin bir Avrupa ile karşılaşacak” dedi. Uğur, gelecek yıl parasal daralmanın fiilen başlıyor olmasının ikinci bir psikolojik dalgalanma yaratabileceğine dikkat çekerek, "2014’te unutulmaya hazır ekonomik bir yıl olacaktır. Kriz olmayacak ancak büyük gelişmeler de yaşanmayacak. Krizin olmadığı yıllarda biz ne yapmalıyız ki, kendi performansımız piyasanın sunduğundan daha iyi olsun? Bizim bütün derdimiz bu" dedi.
Borusan Holding olarak 2013’te bir önceki yılın durgunluğunu aştıklarını belirten Uğur şunları aktardı: “Borusan olarak 2012 bizim için iyi bir yıl değildi. Büyüyemediğimiz, alışık olmadığımız bir yıldı. 2013’te onu atlattığımızı görüyorum. 2013 sonunda bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 6-7 civarında büyüyeceğiz. Ciromuz bu yıl 4.4 milyar dolar olacak. Ama bizim için ciromuzdan çok ne kadar yatırım yaptığımız önemli. Çünkü akıllı yatırımlarla geleceğinizi garanti altına alırsınız. 2013 sonu itibariyle yatırımlarımızın toplam tutarı 330 milyon dolar olacak. 2014 yatırımları 400 milyon doların altında olmayacak.”
 
DOĞAN’DA DÖNÜŞÜM PROJESİ SÜRECEK
 
Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ise, 2013'ün tüm dünya ile birlikte Türkiye açısından da bol çelişkili, inişli çıkışlı bir yıl olduğunu söyledi. Üzdiyen, "2013 politik açıdan hatırlanabilir bir yıl olacak ama ekonomik açıdan hatırlanmayacak " dedi. Türkiye'nin büyüme rakamlarına da değinen Üzdiyen, “Özellikle 4’ün altındaki büyümeler bir kaç yıl üst üste oluyorsa sorun teşkil eder. Bir yılı tolere edebilirsiniz ama bir kaç yıl üst üste dördün altında olan büyümeler Türkiye için ciddi anlamda sıkıntı. Bunu geçmişe baktığımız zaman görebiliriz. Ancak Avrupa'ya baktığımız zaman daha iyi durumda olduğumuzu itiraf etmeliyiz” diye konuştu. 2014 yılının Mart ayında yapılacak seçimlere  yönelik maratonun şimdiden başladığına işaret eden Üzdiyen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümetin ‘seçim ekonomisi uygulamayacağız' yönünde bir deklarasyonu var. En son Ali Babacan'ın Orta Vadeli Program'la ilgili açıklamalarında bunun yansımalarını gördük. Hükümet ve ekonomi yönetimi büyüme ve bütçe açığı ile ilgili revizyonlarını aşağı doğru yaparken enflasyonu yukarı doğru yaptı. Ben bunu seçim ekonomisinin olmayacağı şeklinde yorumluyorum, temennimiz de odur."
Grup olarak 2013 yılının yönetimsel anlamda kendilerine yaradığını ifade eden Üzdiyen, “Biz hedeflerimizi yakaladık, üzerine doğru da gittik. Ama yeni yatırım ve yeni projelerle ilgili hedeflerimiz vardı. 2013’te yapamadıklarımızı 2014’te yapacağız" dedi. 2014 yılında, Doğan Grubu'nun özellikle, içinde ağırlıkla bulunduğu medya için başlattığı dönüşüm projesini sürdüreceğine vurgu yapan Üzdiyen, yakın zamanda herkesin bu dönüşümü fark edeceğini sözlerine ekledi. 
 
 DOĞUŞ YATIRIMDA TURİZME VE HİZMETE YOĞUNLAŞACAK 
 
Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan da, dünyada paranın gelecek yıl gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru kaymasının beklendiğini söyledi. Lirayı aşırı oynamalardan korumak gerektiğini vurgulayan Akhan, “Elbette, dünyada likidite daralacaktır. Bu daralma Türkiye’yi menfi etkileyebilir ama lirada aşırı oynama olmayacaktır. Lirada değer kaybının miktarı gerek bizim tahminlerimiz gerek Orta Vadeli Program’da hükümetin tahminlerine uyumlu, enflasyona uyumlu olacak. Yani aşırı kur riskine maruz kalmayacağız" dedi. Üreticinin OVP’ye önemle eğilmesi temennisinde bulunan Akhan,“OVP’de 2014 için ipuçları var. Burada önemli olan cari açığın daralması, tasarrufların artırılması. İç talebe dayanan OVP, ithalatta bir artışa, ihracatta belli bir baskılamaya neden olabilir. Tabii tasarruf oranlarının artırılmasının ilk sinyallerini tüketici kredilerine ve de kredi kartı kullanımına getirilecek kısıtlamalarda görmeye başlıyoruz. İlerleyen dilimlerde göreceğiz” diye konuştu. 
Doğuş Holding'in 2013 yılında büyümeye devam ettiğini anlatan Akhan şunları aktardı: “Gerek içinde bulunduğumuz faaliyet alanlarımızda gerekse yeni faaliyet alanlarımızda yaptığımız yatırımlarla organik bir biçimde devam ettirdik. Bu anlamda da 2013 yılını bir önceki yıla göre lira bazında yaklaşık civarında bir büyüme oranıyla kapatacağız. EBİTDA bazında %26 oranında bir büyüme gerçekleştiriyor olacağız. Doğuş Holding son 10 yıl içinde yaklaşık 4,5 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. 2013 yılındaki yatırım tutarımız yaklaşık 800 milyon dolardı. Gelecek yıla baktığımızda da grup olarak başlattığımız yatırım hamlelerini devam ettirdiğimiz görülecek. Bütçeler netleşmedi ama sanıyorum önümüzdeki yıl 600 milyon dolarlık bir yeni yatırımımız olacak. Yatırımlarımız esas olarak turizm ve hizmetler alanında olacak. Marinacılık alanında yurtiçi ve yurtdışı yatırımlar gündemde. Golf ve tenis akademisi kuracağız. Sağlık alanında yatırımlar olabilir.” 
 
SABANCI ENERJİDE BÜYÜYOR 
 
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ise 2013'ü iki bölümde ele almak gerektiğini belirterek, "Yılın ilk 6 ayı çok iyi geçti diyebiliriz. FED'in açıklamalarının ardından ortam gelişmekte olan ülkeler için oldukça karamsarlaştı. Daralmadan en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye olabilir. Çünkü Türkiye'nin büyümesi dış borca bağlı. Tasarruflarımız az" dedi.  Kurtul, Türkiye'nin yüzde 5'in üstünde büyümesinin arzu edildiğini dile getirerek, "Bu potansiyel de var aslında ülkemizde. Ancak yapısal sorunlarımız var. Türkiye'nin hızlı büyümesi için her yıl yatırımlarına devam etmesi lazım. Milli gelirin %22'si oranında yatırım yapıyoruz ancak tasarruf oranımız , 5. Aradaki fark nedeniyle borçlanmak zorundayız. Bu da bizim dış borcumuzu yükseltiyor" diye konuştu. Tasarruf oranlarının artırılması adına dış kaynağın gerekli olduğunu vurgulayan Kurtul, ilave olarak Türkiye’nin büyüme hedeflerini yakalamada güçlük çekebileceğini kaydetti. Politik istikrarı koruyarak 2014'ün geçirilmesini beklediğini vurgulayan Kurtul, 2013 ve 2014 için büyüme beklentilerinin yaklaşık %3,5 olduğunu, gelecek yıl için de yüzde 7,5 gibi bir enflasyon tahmin ettiklerini belirtti. 
Sabancı Holding olarak 2013'ün kendileri için iyi bir yıl olduğunu anlatan Kurtul, buna rağmen karlılıkta hala istenilen seviyeye ulaşamadıklarını söyledi. Kurtul, performansı küçük işlerden çıkmak ve sermayelerini karlılığı daha yüksek işlere aktarmak istediklerini belirterek şunları aktardı: "Bu anlamda 2013'te Carrefour' da yönetim kontrolünü aldık. İkinci olarak fazla büyüme potansiyeli göremediğimiz için DiaSA'dan çıktık. Belki en önemlisini enerji alanında yaptık. Bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptık. 2014’te de 2 milyar dolarlık yatırım planımız bulunuyor. 2013'te Enerjisa iki dağıtım bölgesini bünyesine kattı. AYEDAŞ ve Toroslar, holding için enerji de önemli bir atılım oldu. Pazar payımız yüzde 20'yi geçiyor. Portföyümüzde Akbank'ın ağırlığı %50'nin üzerinde. Enerji -15 civarında. Bunu %20 seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Halka açılma konusunda AvivaSA ve Enerjisa ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat