e
Banner


Plastikçilerden "gümrük vergisi" isyanı

Gelişme yolundaki ülkelerden GPPS ve HIPS ithalatına yüzde 3 gümrük vergisi konulması kararına ilişkin PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Aksoy, "Sektörün hammadde sıkıntısı artacak, rekabetçi üretim olanakları azalacak" dedi.





plasfed_logo.jpg

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Ekonomi Bakanlığı tarafından gelişme yolundaki ülkelerden GPPS (Genel Amaçlı Polistiren) ve HIPS (Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren) ithalatına yüzde 3 gümrük vergisi konulması kararıyla sektörün hammadde sıkıntısının artacağını, GPPS ve HIPS'in fiyatlarının yükseleceğini ve bu ürünleri kullanan sektörlerin iç ve dış pazarlarda rekabetçi üretim olanaklarının azalacağını belirtti.

Yapılan açıklamada, yerli üretimi yeterli olmadığı için ithal edilmek zorunda kalınan plastik hammaddelerine getirilen gümrük vergilerinin sektörün zararını büyüteceği ve AB menşeli üreticiler dışında kimseye iyilik sağlamayacağı kaydedildi.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, "Alınan kararla, sektörün hammadde sıkıntısı artacak, GPPS ve HIPS'in fiyatları yükselecek ve ürünleri kullanan sektörlerin iç ve dış pazarlarda rekabetçi üretim olanakları azalacak" dedi.

İhracatın gerilemesine, GPPS ve HIPS kullanan sektörlerde mamul ithalatının artışına neden olacak bu kararla dış ticaret açığının daha da büyüyeceğini belirten Aksoy, "GPPS ve HIPS ithalat maliyetinin artması nedeniyle bu mamulleri kullanan sektörlerin yarattıkları katma değer azalacak. Plastik sektörünün yanı sıra, plastik mamul kullanan diğer ihracatçı sektörlerin de olumsuz etkileneceği için ekonomimiz zarar görecek" değerlendirmesinde bulundu.

 

"Türkiye plastik sanayicilerinin yüzde 8-10 daha fazla parası, AB'li üreticilerin cebine gidecek"

2012 yılının eylül ayında AYPE (Alçak Yoğunluk Polietilen), YYPE (Yüksek Yoğunluk Polietilen) ve PP (Polipropilen) ürünlerinde gelişme yolundaki ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergisi oranlarının yüzde 3'ten yüzde 6,5'e çıkarıldığını ve sektöre 300 milyon doların üzerinde ek maliyet getirildiğini aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"Alınan bu karar, sektörümüz için kabullenilebilecek bir sonuç doğurmamaktadır. Gümrük Vergisi sonrası AB ülkelerindeki üreticilerin istediği gibi fiyatları artırabileceği bir ortam doğuyor. Fiyatlarını yüzde 8-10 aralığında artıracağını tahmin ediyoruz. Yani yüzde 3 Gümrük Vergisi ödemenin yanında, Türkiye plastik sanayicilerinin yüzde 8-10 daha fazla parası, AB'li üreticilerin cebine gidecek."

GPPS ve HIPS ürünlerinde yıllık 290 bin ton tüketime karşılık yerli üretimin toplam miktarı 40 bin ton dolayında olduğununu bilgisini veren Aksoy, "Kararın bir an önce geri alınmasını bekliyoruz. Çünkü, sektörümüze getirilen ek yük, 2013 için 400 milyon dolarlara doğru tırmanıyor. Bu maliyeti taşımamız mümkün değil, fiyat artışları kaçınılmaz. Böyle bir durumda ihracat hedeflerine doğru koşmamız mümkün değil" dedi.

 

Polistirende 2 bin 300 ton ihracata karşılık 244 bin ton düzeyinde ithalat var

PLASFED tarafından Ekonomi Bakanlığı için hazırlanan raporda, dünyada polistiren üreticilerinin sayısının azaldığı, fiyatların yükselme eğiliminde bulunduğu ve Türkiye'deki tek polistiren üreticisinin yıllık 40 bin ton dolayında üretim yaptığı, bu üretimin hemen hemen tamamının da yerli sanayiciler tarafından satın alındığı kaydedildi.

Türkiye'nin sadece 2 bin 300 ton polistiren ihracat yaptığı, buna karşılık 439 milyon dolar karşılığı 244 bin ton düzeyinde ithalat yaptığına işaret edilen raporda, Türkiye'de GPPS ve HIPS tüketiminin artmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda ayrıca GPPS'in yüzde 38 oranında inşaat, yüzde 33 oranında ambalaj (tek kullanımlık) ve yüzde 25 oranında beyaz/kahverengi eşya sektörlerinde kullanıldığı, HIPS'in ise yüzde 75 oranında beyaz/kahverengi eşya, yüzde 22 oranında tek kullanımlık ambalaj, yüzde 1 oranında da inşaat sektörü ürünlerinde kullanıldığı kaydedildi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat