e
Banner


Hayati Yazıcı’dan 'gözünün yaşına bakmam' uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012 yılı içerisinde Türkiye sınırlarından 11 milyon araç, 90 milyon kişinin giriş ve çıkış yaptığını söyledi. Yazıcı "rüşvet verenin de, alanın da, bu tür işlere göz yumanın da gözünün yaşına asla bakmayız" dedi.





hayati_yazıcıGümrük ve Ticaret Bakanlığı B grubu kadroları için yapılan sınavı kazanan adayların atama yapılacakları yerlerin tespitine ilişkin kura çekimi, TOBB İkiz Kuleler konferans salonunda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Ataması yapılacak personele başarı dileyerek konuşmasına başlayan Yazıcı, iş hayatına atılmanın yaşamda yeni bir sayfa açılması anlamına geldiğini ifade etti. Yeni personelin enerji dolu olduğunu dile getiren Yazıcı, bakanlığın yeni çalışanlarından bu enerjilerini, gidecekleri illere de taşımalarını istedi.

Gümrüklerde Türkiye'nin tüm ithalat ve ihracat işlemlerinin yapıldığına dikkati çeken Yazıcı, toplam 135 sınır kapısında 147 gümrük müdürlüğü bulunduğunu kaydetti.

Yazıcı, ''Geçtiğimiz yıl içerisinde, 2012 yılı içerisinde sınırlarımızdan 11 milyon araç, 90 milyon kişi giriş ve çıkış yapmış. Bunların işlemlerini gümrük kapılarında çalışan sizler ve sizden önce görev almış arkadaşlarımız gerçekleştiriyor. Bu kadar büyük parasal sorumluluk doğuran iş ve işlemleri gümrükler yürütmektedir'' diye konuştu.

''İş ve işlem sürelerini kısaltın''

Ataması yapılan personele ticaret erbabının işlemlerini kolaylaştırmaları, vatandaşı dinleyerek sorunlarını kanun, mevzuat ve etik kurallara uygun olarak çözmeleri tavsiyesinde bulunan Yazıcı, bunun için de alanla ilgili mevzuat değişikliklerini takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gümrüklerde iş ve işlem sürelerini daha da kısaltmaya, ticaret erbabımızın işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bütün bunları söylerken hedefimiz, Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke konumuna getirmek. Dolayısıyla formaliteleri asgariye indirmek zorundayız. Ama elbette ki ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek yetmez. Bunun diğer ayağı, Türkiye'yi ticaretin en güvenilir yapıldığı ülke haline getirmek. En kolay ve en güvenilir ticaret. Bunun için gümrüklerde iş ve işlemleri kısaltmak için çalışıyoruz. Çünkü ticaret erbabı için gümrüklerde beklemekle geçen her süre maliyeti artırıcı bir etkendir, para, zaman kaybıdır.''

 

''Önce görev ve sorumluluklarınızı, sonra yetkilerinizi hatırlayın''

Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, hükümetin 2023 yılı hedeflerinden 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bağlamında ''anahtar'' bakanlıklardan biri olduğunu söyledi.

Özellikle kaçakçılıkla mücadelenin büyük önem taşıdığına işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Kaçakçılık, etik kural ihlal edenlerin devre dışı bırakıldığı bir ortam ticarete güven sağlar. Bu konuda tavizsiz bir duruş sergileyeceksiniz. Sizler bu ülkedeki yetimin, öksüzün, garip gurebanın hakkı olan vergiyi toplayan kişilersiniz, aynı zamanda yasa dışı ticareti de engelleyecek olan kişilersiniz. İş hayatınızda farklı tekliflerle karşılaşmanız mümkündür. Sakın ha bunlara meyletmeyin. Vicdanınız, topluma, millete olan sorumluluğunuz o teklifler karşısında dumura uğramasın. Vicdanınızı asla kirletmeyin. Unutmayın ki en büyük zenginliğiniz vicdanınızın temiz kalışıdır, bunu mutlaka koruyun. Çok açık biçimde ifade ediyorum; rüşvet verenin de, alanın da, bu tür işlere göz yumanın da gözünün yaşına asla bakmayız. Bu alanda toleransımız sıfır.''

Ataması yapılacak personelden rüşvet ve yasa dışı ticaret konusunda dikkatli olmalarını isteyen Yazıcı, herhangi bir sorun olduğunda hem çalışma arkadaşlarına hem de kendisine ulaşılabileceğini belirtti.

Bazı kamu görevlilerinin atamaları yapılır yapılmaz geri dönmenin çarelerini aramaya başladıklarını ifade eden Yazıcı, bu personelin geri dönmek için sarf ettikleri enerjiyi iş için sarf etmelerinin, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin köklü devlet gelenekleri gibi bazı kötü geleneklerin de oluştuğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Bazı devlet görevlilerinin etliye sütlüye dokunmadan görev dönemlerini tamamlamayı adeta başarı addettiklerini'' kaydetti. Bugünün Türkiye'sinde bu yaklaşımın aşılması ve cesaretle her sorunun üzerine gidilmesi gerektiğinin altını çizen Yazıcı, ''Lütfen önce yetkilerinizi değil, görev ve sorumluluklarınızı hatırlayın'' diye konuştu.

 

''Habur çok güzel bir yer''

Yazıcı, gümrüklerde görev yapan personelin yurtdışından gelenlerin Türkiye hakkında ilk intibaların oluşmasında etkili olduğunu vurgulayarak, bu nedenle 2012 yılında taşra teşkilatında görev yapan personel için üniforma hazırlandığını belirtti.

2008 yılından bu yana taşra teşkilatına yönelik atamaların elektronik ortamda yapıldığın anlatan Yazıcı, ''(O şehir çıktı, bu şehir çıkmadı) asla demeyiniz. Vatan Türkiye'dir ve bu toprakların hepsi kutsaldır'' dedi.

Bu yıl toplam 1457 kişinin atamasının yapılacağını kaydeden Yazıcı, bunlardan 61'inin eş ve sağlık durumları nedeniyle belirli illere yerleştirildiğini bildirdi.

Atamaların 60 ile yapılacağını belirten Bakan Yazıcı'nın, Habur Sınır Kapısı'nda 165 kişinin görev alacağını anlattı. Salondakilerin sesli olarak yorumda bulunması üzerine Bakan Yazıcı'nın ''Habur çok güzel bir yer'' sözleri gülüşmelere yol açtı. Yazıcı, gelecek ay Habur'a gideceğini ve bazı açılışları gerçekleştireceğini dile getirdi.

Daha sonra kura çekimini gerçekleştirmek için tuşa basan Yazıcı, ataması yapılanlardan salonda olanları yanına çağırarak kutladı. Habur'a atanan Özge Nom ile anne ve babasını da kutlayan Yazıcı'nın, duygularını sorması üzerine Nom, ''Şaşkınım'' dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat