e
Banner


Çağlayan: Şubatta ithalatta ezber bozacağız!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2011 yılı Aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin ihracat rakamlarını Ankara'da açıkladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 'Şubat ayında, ithalat konusunda da ezberleri bozacağız' dedi.





ekonomi_bakani1.jpgEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aralık ayı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracatın 11,9 milyar dolar olduğunu ve böylece 2012 yılı 11 aylık TÜİK ve Aralık ayı TİM verileri birlikte değerlendirildiğinde 2012 yılı ihracatının, 2011 yılına göre yüzde 12,6 artarak 151,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Sheraton Otel'de düzenlenen basın toplantısında, ihracat rakamlarını değerlendiren Çağlayan, Türkiye'nin, reel faizlerin negatife doğru gittiği, IMF'den borç alan değil borç veren bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

Önemli bir dönemden geçildiğini belirten Çağlayan, AB'nin, ABD'nin ve bir çok ülkenin bu konuda önemli çağrılar yaptıklarını, ''Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmamız kendi menfaatimizedir'' dediklerini ifade etti.

Türkiye'nin, dünya ekonomisine yön verecek önemli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Çağlayan, ekonomi büyüdükçe bu olumlu seyrin inşallah daha çok gelişeceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, 2012'nin, 2011'den daha sıkıntılı bir yıl olduğunu belirterek, Avro Bölgesi'nde hala krizin devam ettiği, ABD'de mali uçurumun hemen kenarından geçici bir şekilde dönüldüğü, Çin'in yeterince büyüyemediği ortamların ve bilhassa Ortadoğu'da ve Afrika'daki siyasi olumsuzlukların, 2012'ye damgasını vuran gelişmeler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de bu olumsuz gelişmelerden etkilendiğini ancak ekonomi alanında kaydedilen başarılarla tüm dünyadan ayrışan bir ülke olduğunu ifade etti.

Çağlayan, Türkiye ekonomisinin yılın 9 ayında yüzde 2,6 büyüdüğünü anımsatarak, ''Tabii büyüme rakamı, benim açımdan daha da büyüyebilecek bir rakam olarak değerlendirmekle birlikte, diğer ekonomilerle kıyasladığımızda Türkiye, bu konuda da önemli bir şekilde ayrıştı'' dedi.

Türkiye'nin, 2008 krizi haricinde 27 çeyrektir, 2008 krizinin ardından ise son 12 çeyrektir sürekli büyüdüğüne işaret eden Çağlayan, 2012'deki büyümeye ise en büyük katkıyı ihracatın verdiğini dile getirdi.

''Şubat ayında, ithalat konusunda da ezberleri bozacağız''

Geçmişte muhalefet etmek isteyenlerin, ''Sayın Bakan, yalnızca ihracattan bahsediyorsunuz, niye ithalattan bahsetmiyorsunuz?'' şeklinde görüş ifade ettiklerini hatırlatarak, ortada saklı gizli bir şeyin olmadığını, artık ihracatla ithalat rakamlarını birlikte değerlendirdiklerini bildirdi.

İthalat rakamlarının, Ocak ayının sonunda TÜİK tarafından netleştirileceğini anlatan Çağlayan, ''İnşallah Şubat ayında yapacağımız toplantıda ithalat konusunda da ezberleri bozacağız'' dedi.

Çağlayan, 2012'de 11 aylık ithalatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 gerileme gösterdiğini ve 216,7 milyar dolara düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Biliyorsunuz Orta Vadeli Program'da (OVP) tahminimiz 239,5 milyar dolardı. 31 Aralık günü verileri de Ocak sonunda açıklandığında, zannediyorum bunun altında bir ithalat rakamıyla karşılaşacağız. Cari açıkta henüz 10 aylık veriler açıklanmış durumda.

2011'in 10 ayında 65 milyar dolarlık bir cari açığımız varken, 2012'nin aynı döneminde bu rakam 41 milyar dolara düşmüştür. 23,8 milyar dolarlık azalma olmuştur. Burada asıl altını çizeceğim şey, cari açığın ilk 10 ayda yaklaşık yüzde 36,7 oranındaki düşüşün 18 milyar dolardan fazlasının mal ve hizmet ihracatı kaynaklı olduğudur.

Bu son derece önemlidir. Yani cari açığı biz ihracatla, ihracat yaparak, ihracatla büyüyerek azalttık. OVP hedefi 58,7 milyar dolardı. Şu an için öyle görünüyor ki bu rakam, yıl sonu itibariyle 50 milyar dolar seviyesinde olacak.''

''Hizmet ihracatı 2012 sonu itibariyle 41 milyar doları bulacaktır''

Hizmet ticaretinin her geçen yıl öneminin arttığını vurgulayan Çağlayan, 2012'nin 10 ayında hizmet ticaretindeki artışın yüzde 7 olduğunu ve 35,8 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki 2012 sonu itibariyle bu rakam 41 milyar doları bulacaktır. 2013 hedefimiz ise 45 milyar dolardır'' diye konuştu.

Aynı dönemde hizmet ithalatındaki gerilemenin ise yüzde 1,5 olduğunu belirten Çağlayan, yılın 10 ayında 19 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir hizmet ticareti yapısı olduğunu söyledi.

''Doğrudan uluslararası yatırımlar 2012 ilk 10 ayda 10,6 milyar dolar oldu''

Müteahhitlik sektörünün de Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirten Çağlayan, 237 milyar dolarlık taahhüt toplamına ulaşıldığını ifade etti.

Zafer Çağlayan, doğrudan yatırımlar konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, ''2012 yılında ilk 10 ayda ülkemize gelen doğrudan uluslararası yatırımlar 10,6 milyar dolar oldu'' dedi.

2012 ihracatı 151,9 milyar dolar

Geçen yılın ihracat rakamlarını da açıklayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Aralık ayı TİM verilerine göre ihracatımız 11,9 milyar dolar oldu ve böylece 2012 yılı 11 aylık TÜİK ve Aralık ayı TİM verilerini birlikte değerlendirdiğimizde 2012 yılı ihracatımız, 2011 yılına göre tam yüzde 12,6 artarak 151,9 milyar dolara ulaştı.

Hayırlı, uğurlu olsun. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Gerçekten övünç ve onur duyduğumuz bir rakamla karşı karşıyayız. Şimdi Aralık ayında, Ocak sonu itibariyle açıklanacak TÜİK verileriyle ümit ediyorum ki bu rakam Cumhuriyet tarihinde önemli bir seyirle, 153 milyar dolara doğru ilerleyecek.

Türkiye böylelikle yaklaşık 153 milyar dolar mal ihracatı ve 41 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla 194 milyar dolar ihracat geliri olan bir ülke olacaktır. Bu ihracatın gelişmesinde, bu rakamın artmasında öncelikle uygulamış olduğu önemli politikaları, bölgede ve tüm dünyada ihracat ordusunun başında biri olarak sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi iletiyorum.''

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''152 milyar dolarlık ihracatımızla, 237-238 milyar dolarlık ithalat ile ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 63,8 seviyesine çıkacak'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Aralık ayı ve 2012 yılının ihracat rakamları açıklandı.

Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye ihracatçılarının, ''kuru kavaktan düdük yapıldığını, tekeden süt çıkarıldığını'' gösterdiğini belirtti.

Çağlayan, en büyük ihracat pazarlarında, Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen Türk ihracatçılarının 243 gümrük bölgesine ihracat yaptığını belirterek, 152 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payı artırdığını bildirdi.

Geçen yıl dünya mal ticaretinin yaklaşık 18,3 trilyon dolara yükselmesinin beklendiğini dile getiren Çağlayan,Türkiye'nin 2012'de bu ihracat pastasından binde 8,2'sinin üzerinde pay aldığını belirtti.

Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükseldiğini ifade ederek, ''152 milyar dolarlık ihracatımızla, 237-238 milyar dolarlık ithalat ile ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 63,8 seviyesine çıkacak. OVP'de 2012 için belirlenen hedef yüzde 62,4'tü. Şimdi biz bunu aşıyoruz. Muhalefet yapmak isteyenlere de bunu belirtmek istiyorum'' diye konuştu.

Türkiye bu ihracat artış yüzdesiyle, yüzde 7 büyüyen Çin ve Meksika'dan, yüzde 4,7 büyüyen ABD'den ve yüzde 3,1 büyüyen Rusya'dan daha fazla büyüyen ihracat artışını yakaladığını belirten Çağlayan, Japonya , Almanya, Fransa ve Brezilya'nın 2012'yi ihracat düşüşüyle kapattığını söyledi.

 

İhracatın GSYH'ye oranının yüzde 19'a ulaşması bekleniyor

Bakan Çağlayan, ihracata dayalı üretimle Türkiye'nin büyük gelişme kaydettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''2002 yılında 36 milyar dolar olan mal ihracatımızın GSYH'ya oranı yüzde 15,2 idi. 2012 GSYH oranları henüz açıklanmadı. Ancak şu anda tahminlerimize göre, Türkiye, Cumhuriyet tarihinde önemli bir aşama kaydederek, ihracatı GSYH'nin yüzde 19'una ulaşan bir ülke oluyor. Hizmet ihracatını da buna eklersek, Türkiye mal ve hizmet ihracatının 2012 yılında GSYH'nin yüzde 24,1'ini ihracat yapan ülke konumuna gelmiştir. Bunlar son derece önemli gelişmelerdir.'

 

''İhracatın kilogram fiyatı 1,58 dolara geldi''

Geçen yıl ihracatın kilogram fiyatının 1,46 cent olduğunu dile getiren Çağlayan, 2012'de bu rakamın 1,58 dolara geldiğini vurguladı.

Çağlayan, bu rakamın yeterli olmadığını dile getirerek, ''500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için ihracat kilogram fiyatımızı 3 dolar mertebesine çıkarmamız gerekiyor'' dedi.

Teşvik sisteminin ''Ne olursan ol yatırım yap'' anlayışından çıktığını ve yüksek katma değer ve yüksek teknolojiyi olmazsa olmazı haline getiren bir yapıya döndüğünü ifade eden Çağlayan, enerji hariç ihracat kilogram fiyatlarını daha da yükselteceklerini bildirdi.

 

''Şırnak ihracatı 1 milyar doları aşan iller arasına girdi''

Bakan Çağlayan, 152 milyar dolarlık ihracatın düşen pariteye rağmen önemli bir rakam olduğuna dikkati çekerek, ''2012 yılının 11 ayında parite Türk ihracatının aleyhine çalıştı. Eğer parite 2011 yılındaki aynı değer olmuş olsaydı, ihracat 6,3 milyar dolar fazla olacaktı. Bugün belki de 160 milyar dolarlık ihracat rakamını sizlerle paylaşıyor olacaktım'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının 5 olduğunu vurgulayan Çağlayan, şu anda bu rakamın 16 olduğunu ve Şırnak'ın da ihracatı 1 milyar doları aşan iller arasına girdiğini belirtti.

Çağlayan, 9 sektörün 5 milyar doların üzerinde, 5 sektörün 10 milyar doların üzerinde, 22 sektörün 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, Türk ihracatçılarının 33 ülkeye de 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını dile getirdi.

Avro Bölgesi'nde ekonomiye kötüye gidişin biraz daha durduğunu belirten Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki, 2013 yılı Türk ihracatçısının önemli bir pazarı olan AB'den kopmamanın gereği olarak, o pazarları yine en sıkı en sağlam şekilde, tekrar Avrupa'ya ihracatın dönüşü olduğu bir yıl olacak. Bunu söylerken, diğer pazarlarımızdan hiç bir şekilde 1 cent dahi geri gitmeden bunu yapacağımızı paylaşmak istiyorum'' diye konuştu.

Çağlayan, son 3 yıldaki ihracat artışının en tetikleyici faktörünün yeni pazarlara giriş ve bölgesel farklılaştırma olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin 40 milyar dolar pazar çeşitliliği çerçevesinde ihracat artışı gerçekleştirdiğini bildirdi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat