e
Banner


Limanda 'özelleştirmeye evet tekelleşmeye hayır'

Fiyatlardaki yüzde 50 ile yüzde 140 arasında değişen artışların kabul edilemez olduğunu ifade eden Mersinli STK temsilcileri, 'tekelleşmeye'doğru gidildiği için limanın özelleştirilmesi sürecinde verdikleri desteği artık veremeyeceklerini dile getirdiler.





liman_gemi.jpgMersin Uluslararası Liman İşletmesi'nin (MIP) 1 Haziran 2010'dan geçerli olmak üzere uygulamaya koyduğu yeni liman hizmet tarifesi, kent sivil toplum örgütlerinden, oda ve borsalardan büyük tepki topladı. Konuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO)temsilcileri bu konuda geri adım atılmasını beklediklerini söyledi. Fiyatların yüzde 50 ile yüzde 140 arasında artış gösterdiğini kaydeden temsilciler, geri adım atılmaması halinde hukuki hakların aranması ya da limanın protesto edilerek yük verilmemesi, gemi yanaştırılmaması konusunda hemfikir. 'Ben yaptım oldu' dayatmasıyla fiyatlarda değişikliğe gidilemeyeceğini savunan temsilciler, zamanında özelleşmeye destek verdiklerini ancak tekelleşmeyi kabul edemeyeceklerini ifade etti.

Toplantıda yaptığı konuşmada, "MIP 11 Mayıs 2010'da 3 yıllık sürenin dolmasını fırsat bilerek yeni liman hizmet tarifelerini 'ben yaptım oldu' dayatmasıyla 1 Haziran itibariyle yürürlüğe koydu" diyen MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, "Tarifelerde yapılacak herhangi bir değişikliğin uluslar arası teamül gereği en az 3 ay önce kullanıcılara duyurulması gerek. Ancak hiç kimseye bilgi verilmeden TCDD'nin uyarılarını dikkate almadan yeni liman hizmet tarifelerini re'sen yürürlüğe koymuş olması Mersin Limanı kullanıcılarını ciddi sıkıntıya düşürdü" diye konuştu. Lokmanoğlu, "Bölge ve ülke limanları hizmet tarifeleri göz önüne alınmadan re'sen uygulamaya konulan yeni hizmet tarifeleri başta Mersin ekonomisi ve buna bağlı ülke ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Liman kullanıcıları telafisi imkansız zararlarla karşı karşıya bırakıldı" görüşünü dile getirdi.

 

"Bölge limanları tersine indirime gidiyor"

Dünyayı ve Türkiye'yi derinden etkileyen ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'deki ve bölgedeki diğer limanların fiyat indirimine gittiğine işaret eden Lokmanoğlu, şöyle devam etti: "MIP'nin tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. Gemi hatları ile armatör sözleşmeleri yıllık olarak yapılıyor. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda meydana gelecek karmaşa ve iş kaybının önüne geçilebilmesi, liman kullanıcıları ile 3. kişilerin telafisi imkânsız zararlara uğramasının önlenebilmesi için eski tarifenin uygulanması, MIP'den beklediğimiz bir lütuf değil; Mersin ve ülke ekonomimizin bugünü ve yarınları adına bir gereklilik ve sorumluluktur. MIP yetkilileri liman kullanıcılarının görüş ve önerilerini dikkate almalı. Bundan sonra hukuki haklarımızı araştıracağız ve gerekirse protesto edeceğiz. Gemi yanaştırmayıp, yüklerimizi vermeyeceğiz."

 

"Yatırımın geri dönüşünü 10 yıla indirme çabası"

Yapılanları yatırımın geri dönüşünü 25 yıldan 10 yıla indirme çabası olarak yorumlayan Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, "Limanın devralındığı dönemde 50 dolar olan bir işlem ilk yıl 85 dolara çıkarıldı. O dönemlerde özelleştirmeyi desteklemek adına ses çıkarmamamıza rağmen rakamın bugün 120 dolara yükselerek, yüzde 140 artırılmasını kabul edemeyiz. Mevcut artışlar ilk olarak ithalat ve ihracatçının cebinden çıkacaktır, ancak ikinci aşamada tüketicinin cebinden çıkmaya başlayacaktır. Liman artışları ister istemez ürün fiyatlarına yansıtılacak ve tüketici de zarar görecektir. Daha önce bu konu TCDD'nin elindeyken devlet bu tehlikenin farkına vararak, geri adım atmıştı ki o zamanlar yüzde 20 zam yapılması düşünülüyordu. Bu durum yalnızca Mersin ve Türkiye ekonomisinin değil MIP'nin de aleyhine olacak. Aksi halde yüklemeler başka illerden yapılmaya başlanacak" açıklamasında bulundu.

 

"KOBİ'lerin başka limana yönelme gücü yok"

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise, tüm oda ve borsalar olarak MIP'e bugüne kadar pek çok alanda destek verdiklerini, özelleştirmede yanlarında olduklarını, RO-RO taşıması için Ankara'ya gidip gerekli görüşmeleri yaptıklarını ancak bundan sonra destek verme ihtimallerinin kalmadığını söyledi. Aşut, "Artık dünyada pazarlar daralıyor ve yeni pazar arayışları var. Karların centlerle elde ediliyor. Dolar bazında yapılan zamlar çalışmaları imkânsız hale getirecektir. Hizmetin çok elzem olmadığı kalemlerde fiyatlarda büyük düşüşler var ancak ana hizmet kalemlerinde büyük artışlar görülüyor. Dolardaki artış zaten fiyatları otomatik olarak artışmış oldu, bir de bunun üzerine zam yapılması büyük sıkıntı oluşturdu. Özellikle cezalardaki artışları anlamlandıramadık. Yeterli hizmet alınamaması nedeniyle oluşan ardiye ücretlerindeki artıştan şikâyetçiyiz. Yaklaşık 20 gündür, Gaziantep, Maraş, Karaman, Konya gibi Mersin Limanı kullanıcılarından büyük baskı görüyoruz. Bu şartlar altında bölgedeki büyük fabrikalar belki başka limanlara yönelecektir ancak KOBİ'lerimizin bu gücü yok, sıkıntı yaşanacak" şeklinde konuştu.

 

"Liman işletmesi çıkmaz bir sokağa girdi"

MESİAD Başkanı Ali Doğan ise vaktinde özelleştirmeyi desteklediklerini ancak limanın zamanla tekel oluşturmaya başlaması nedeniyle tekelleşmeyi kabul edemeyeceklerini söyledi. "Liman işletmesi çıkmaz bir sokağa girdi" diyen Doğan, Mersin yükünün diğer limanlara kaymaması için ortak akılda birleşip yeni bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini ifade etti.

AKİB Genel Sekreter Vekili Zübeyde Oğuzcan ise 4 bin 800 üyeyi temsil ettiklerini belirterek, konuyu TİM ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da taşıdıklarını anlattı. Ücret tarifesinin bölgesel ve ulusal ölçekte değerlendirildiğinde kabul edilebilir olmadığını savunan Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Şimşek da "Ücret politikanızı en yakın liman olan Lazkiye Limanı ile rekabet edebilecek konuma getirmediğiniz takdirde bölgesel ve ulusal çıkarımız için sizlere karşı bu konuda her türlü mücadeleyi vereceğimizi bilmenizi isteriz" dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat