e
Banner


Ege'den yapılan ihracat 11,5 milyar dolar oldu

Egeli ihracatçılar, dört aylık kötü gidişe Kasım ayında 'dur' dedi. Son 4 aydır gerileyen ihracat rakamları, 2012 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19'luk artışla 1 milyar 61 milyon 887 bin dolara çıktı.





ege_ihracat.jpg

Ocak-Kasım döneminde, 10 milyar 523 milyon dolarlık ihracata imza atan Egeli ihracatçılar, son bir yıllık dönemde ise 11 milyar 551 milyon dolara ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye'nin 2013 yılında sıcak para cenneti haline gelmesini istemediklerini belirterek, büyümenin motorunun ihracat olması gerektiğini vurguladı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren 12 ihracatçı birliğinden 9'u, Kasım ayında, 2011 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarını geçerken, 3'ü geçen geride kaldı. Ege İhracatçı Birlikleri'nin Kasım ayında yaptığı 1 milyar 61 milyon 887 bin dolarlık ihracatın 598 milyon 952 bin dolarlık kısmını sanayi ürünleri ihracatı oluştururken, Ege Bölgesi'nin güçlü olduğu tarım ürünleri ihracatı 376 milyon 195 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. Doğaltaş sektörünün sürüklediği madencilik ihracatı ise 86 milyon 739 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

 

Demir çelik sektörü 1 ay arayla liderliği geri aldı

Ege Bölgesi'nin ihracatta lider sektörü olan demir-çelik sektörü, Ekim ayında kuru meyve sektörüne kaptırdığı liderliği Kasım ayında geri aldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 145 milyon 178 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birlik oldu. İki aydır ihracatını arttıran Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 yılı Kasım ayında yüzde 42'lik ihracat artışına imza attı ve 114 milyon 276 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşarak en fazla ihracat yapan ikinci sektör koltuğunu geri aldı. Bu artışta, Avrupa Birliği'nin taleplerini Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydırması etkili oldu.

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta yoğun bir dönem yaşayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2011 yılı Kasım ayına göre ihracatta yüzde 21'lik artış yakaladı ve 109 milyon 234 bin dolarlık ihracata imza atarak üçüncü sektör oldu. İhracatı son aylarda sürekli gerileyen Ege Maden İhracatçıları Birliği de, Kasım ayında kötü gidişe dur dedi. Ege Bölgesi'nin önemli ihraç ürünlerinden olan maden ve doğaltaş sektörü Kasım ayında ihracatta yüzde 16'lık artışla 86 milyon 739 bin dolara çıktı ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracat yapan dördüncü sektör oldu.

Başarılı bir yıl geçiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de, Kasım ayında ihracatını yüzde 30 arttırarak 77 milyon 748 bin dolara ulaştı ve en fazla ihracat yapan beşinci sektör oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise, yüzde 52'lik ihracat artışıyla 60 milyon 212 bin dolarlık dışsatım gerçekleştirdi. İhracatın yıldız sektörlerinden olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yüzde 24'lük ihracat artış rakamıyla 54 milyon 707 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. 2012 yılında ihracatını istikrarlı bir şekilde artıran Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 48'lik ihracat artışıyla 41 milyon 540 bin dolara ulaştı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 1'lik düşüşle, 23 milyon 786 bin dolarlık döviz girdisi sağlarken, 2012 yılı Kasım ayında ihracatında yüzde 33 düşüş yaşayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 18 milyon 103 bin dolarlık ihracat rakamında tutundu. Sezona yeni başlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise Ekim ayındaki yüzde 40'lık ihracat artışından sonra Kasım ayında da yüzde 60 ihracat artışına imza atarak 13 milyon 111 bin dolarlık ihracat rakamına çıktı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, yüzde 31'lik ihracat artışını yakaladı ve 10 milyon 513 bin dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdı.

 

"2013 Yılı kolay geçmeyecek"

İhracat rakamlarını değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi'nin ihracat performansının Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz ve yakın coğrafyadaki siyasi kriz nedeniyle dört aylık bir düşüş trendi yaşadığını belirterek Kasım ayında yüzde 19'luk ihracat artışından mutlu olduklarını söyledi. 2013 yılında Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki belirsizliklerin ortadan kalkmasını beklediklerini ifade eden Türkmenoğlu, "Gelişen ekonomilerdeki durgunluğa karşın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin 2013 yılında daha fazla büyümesini bekliyoruz. Gelişmekte olan ülkelere yoğunlaşarak 2013 yılında Türkiye'nin 158 milyar dolar ihracat hedefine kolaylıkla ulaşacağına inanıyorum. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2013 yılı ihracat hedefimiz ise 12,5 milyar dolar." şeklinde konuştu.

Kasım ayında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu, ‘Yatırım Yapılabilir Ülke' konumuna yükselttiğini hatırlatan Türkmenoğlu, 2013 yılında diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da benzer not artışları beklediklerini, bu not artışları sonrasında Türkiye'de Türk Lirası'nın aşırı değerlenme riskinin iyi yönetilmesini istedi. Türkiye'yi sıcak para cenneti yapacak yanlışa düşülmemesi gerektiğinin altını çizen Türkmenoğlu, büyümenin motorunun ihracat olmasının sağlıklı ekonomi için gerekli olduğunu sözlerine ekledi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat