e
Banner


Rusya’ya ihracat hızlanacak

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kurulmasıyla yeni bir dönem başladı. Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, yıllık 35 milyar dolar civarında olan iş hacminin 3 yıl içerisinde 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.





rusya_ihracat.jpg

Türkiye’den Rusya’ya mal ihracatında gümrük hizmetleri, lojistik ve taşımacılık yapan Favor Trans Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nın (BGH) Türkiye’deki tek uygulayıcısı oldu. Şirket, Rusya’ya yapılacak ihraç ürünlerini, yetkili firma olarak, Rusya Federal Gümrük İdaresi adına Türkiye’de kontrol edecek. Bu sayede ihracat ürünleri Rusya’da yeni bir kontrole tabi tutulmadan gümrükten transit geçerken, beklemeden kaynaklı problemlerin ve kayıt dışı ticaretin önlenmesi amaçlanıyor.

 Türkiye ile Rusya arasında Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kurulmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ticarette yeni bir dönem başladı. Yıllık 35 milyar dolar civarında olan iş hacminin 3 yıl içerisinde 100 milyar dolara ulaştırılması hedeflenirken uygulamaya geçirilen BGH ile kayıt dışı ticaretin önlenmesi planlanıyor. Bavul ticareti diye de adlandırılan ve bir döneme damga vuran kayıt dışı ticaret, özellikle Rusya’nın büyük vergi kaybına sebep oluyordu. Mayıs ayı itibarıyla BGH’nın uygulayıcısı olduklarını belirten Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, ilk üç aylık zaman diliminde Rusya’ya 92 milyon dolarlık ihracat yaptırdıklarını kaydetti. Hedeflerinin sene sonuna kadar bu rakamı 150 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyleyen Dinçşahin, yeni gümrük uygulamasının ihracatçıya getirdiği kolaylıkları anlattı. BGH ile gümrüklerde malların beklemeden transit olarak geçiş yapacaklarını belirten Dinçşahin, “Geçmiş yıllarda ürünlerimizin 2-3 ay gümrüklerde beklediği oluyordu. Bu ürünler arasında sezonunu kaçıranlar tekstil ürünlerden tutun da kullanım süresini geçiren gıda ürünlerine kadar beklemesi risk oluşturan ürünler vardı. Bu süreçten sonra iki ülke bir gümrük hattı oluşturmaya karar vererek bu sistemi kurdu. BGH ile ön kabulü yapılmış bir ürünü gümrükte hiç beklemeden hemen ithalat vergisini yatırıp gümrükten geçiriyorsunuz. Burada sizin ürününüzü ithalatçıya veriş süresi çok kısalıyor. Ayrıca malın gümrükte bekleme ve geri dönme riski de minimize ediliyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatının 6-7 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Dinçşahin, kayıt dışı ticaretin sonlandırılması halinde bu rakamın 15-20 milyar dolar seviyelerine çıkacağını ifade etti. Rusya’da eskiden pazar ekonomisi olduğunu ve bu ülke ile yapılan ticarette kuralların gevşek olmasından dolayı kayıt dışılığın maalesef yadırganmadığını söyleyen Dinçşahin, “Rusya’ya yapılan ihracatın yarıya yakını kayıt dışı. Bu durum resmi makamlar ve ticaret odaları gibi birçok kurum tarafından biliniyor. BGH ise ihracatçıyı kurumsallık ve kayıtlı dış ticarete yöneltiyor. Bu hat üzerinden yapılan ticaret arttıkça bu kayıt dışılık da azalacaktır.” şeklinde konuştu. BGH ile ihracat yapan firmaların sürat ve rekabet gücü açısından avantajlı olacağına dikkat çeken Dinçşahin, ayrıca ürünlerin referans fiyat uygulamasından muaf tutulacağını, bu sayede ihratçıların sürdürülebilir ticaret yapabileceklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Sistem, Rusya adına kayıt dışı ithalatı ve vergi kaybını önlemek için uygulanıyor. 10 ülkede uygulanan BGH sisteminin, zamanla daha da yaygınlaştırılması bekleniyor. O nedenle ihracatçıların legal ve güvenli yolu tercih etmeleri gerekmektedir. Sistem ihracatçımıza da büyük kolaylık sağlamaktadır.” 65 çalışanıyla 2011 yılında faaliyete geçen Favor Trans, birçok ülkeye deniz, hava, kara ve demiryolu ile lojistik hizmeti veriyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat