e
Banner


İhracatın kimyası düzeldi

İhracat ekim ayında 11 milyar 784 milyon dolar oldu. Sürpriz yaparak her ay lider olan otomotiv ve tekstil sektörlerini geçen kimya ihracatçıları fuarlara yüklenerek 1.6 milyar doları yakaladı

 




ihracatin_kimyasi.jpg

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 0.21 düşüşle 11 milyar 784 milyon dolar oldu. İhracatta yeni bir trend oldukça ilgi çekti. Birinciliği kaptırmayan otomotiv ve tekstil sektörlerini kimya ihracatçıları geçti ve liderliğe oturdu. Bu yıl ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 655 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü gerçekleştirdi. Sektör yüzde 23.31 bir artış oranı yakaladı.

 

Fuarlar birincilik getirdi

Yükselişi SABAH'a değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Murat Akyüz, fuarlara ağırlık verdiklerini belirterek "Hızla yükselişte en önemli etken fuarlar. Bu yıl 17 fuar düzenledik. Ortalama 20 firma katıldı fuarlarımıza. Amerika'dan Ortadoğu'ya ve Asya'ya kadar birçok coğrafyayı gezdik. Pazar çeşitlendirmesi ile eskiden ilk üçte yer alan Avrupa ülkeleri de değişti. Artık kimya ihracatında ilk üç ülke Irak, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri" dedi.

 

545 milyar dolara ulaşırız

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıda yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi: "Örneğin tekstil sektörünün ihracatı 20 milyar dolar. Otomotivin 75, makinenin 100 milyar dolar. Bunların toplamını tek tek yaptığımızda 545 milyar dolar eder. Eğer gerekenler yapılırsa, 350 sayfalık ansiklopedi gibi bir çalışma olacak. Arkasında büyük bir emek var. Ama yıllık yüzde 12 ortalama, Türkiye'nin ihracatını artırması gerekiyor."

 

OVP hedefi aşılabilir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat performansından son derece memnun olduklarını ifade ederek, "Örneğin Brezilya'ya şimdiye kadarki en yüksek ihracat düzeyine ulaştık. Şimdi önümüzdeki yeni hedef ihracatın katma değerini artırmak" dedi. Çağlayan, ihracat rakamlarının kalan son 2 ayda bu performansını devam ettirmesi halinde Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 149.5 milyar dolarlık hedefin aşılacağını ifade etti.

(sabah)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat