e
Banner


Gaziantep ihracatta 6 milyar $’a koşuyor

Sanayileşme atılımıyla en çok ihracat yapan 5’inci il olan Gaziantep, yıl sonunda 6 milyar dolar ihracat hedefliyor. İlin 2023 ihracat hedefi ise 30 milyar dolar





gaziantep_sanayi1.jpg

Her yıl Türkiye ekonomisinin iki katı büyüyen Gaziantep, 2012 yılında 6 milyar dolarlık ihracat rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Ocak-Ekim döneminde ihracatını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.4 oranında artırarak, 4 milyar 781 milyon dolara çıkaran şehir, en çok ihracat yapan beşinci il ünvanını daha üst sıralara taşımayı hedefliyor. Halen 172 ülkeye ihracat yapan şehrin 2023 hedefi ise ihracatta 30 milyar dolar rakamını yakalamak.

Girişimcilik ruhu, sektörel çeşitlilik ve Ortadoğu pazarlarına yakınlık avantajlarıyla kriz dönemlerinde bile büyümeye devam eden Gaziantep, 700 fabrikada, 100 bin kişilik istihdamla üretim yapıyor.

 

‘Geleceğe yatırım’

Milliyet gazetesi, “Türkiye’ye Yatırım, Geleceğe Yatırım” toplantılarının 9’uncusunu Gaziantep’te düzenleyecek. 17 Kasım’da düzenlenecek toplantıda Gaziantepliler ekonomik başarılarının formülünü anlatacak.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Milliyet’in Gaziantep ile buluşması, geleceği geliştirecek önemli bir toplantı olacak. Ortak vizyonu geliştirme açısından çok önemli bir buluşma olacak” dedi.

 

‘Üretim üssü oldu’

Mehmet Aslan / GTO Başkanı

“Gaziantep birçok sektörde Türkiye’nin üretim üssü. Tekstil, gıda, kimya ve makine sektörlerinde iyi durumdayız. Sürekli olarak sektörleri çeşitlendiriyoruz. Makine halısında dünyanın en fazla üretim yapan kentiyiz. Müteşebbis ruhu, üretim kapasitesi ve ticari altyapısı ile Türkiye’ye model bir şehiriz. Ulaşım açısından da otoyollarla çevriliyiz. İran ve Irak’a otoban çalışmaları devam ediyor. Ortadoğu ile ilişkilerimiz çok iyi. Bölgemizdeki komşu ülkelerle tarihten gelen ilişkilerimiz var.”

 

‘Başarının anahtarı ortak akılla yönetim’

Nejat Koçer / Gaziantep Milletvekili

“Gaziantep sanayi ve istihdam potansiyeli çok yüksek olan bir şehir. Şehir son 10 yılda büyümede ve ihracatta Türkiye ortalamasının 2 katı başarı elde etti. Gaziantep’in örnek şehir olmasında, sanayi ve ticaret odalarınca ortaya konan projeler meyvesini veriyor. 2012’de de Suriye’yle yaşananlara rağmen istihdamda ve yeni işyeri açılmasında Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı elde edildi. 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Gaziantep olarak başarımızın anahtarı ortak akılla yönetiliyor olmamız.”

 

‘Türkiye’nin yatırım merkezi olacağız’

Cahit Nakıboğlu / GOSB Başkanı

“Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 4 bölgede 700 fabrika üretim yapıyor. 5’inci bölgenin de faaliyete geçmesiyle dev bir sanayi şehri olacağız. Gaziantep pek çok sektörde sadece bölgenin değil Türkiye’nin öncü kentlerinden biri. Organize sanayi bölgesi bir cazibe merkezi. Birçok sektörde dünya ve Türkiye lideri firma Gaziantep Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteriyor. 5’inci OS’nin de faaliyete geçmesiyle bölgemiz 35 milyon metrekarelik bir büyüklüğe erişecek. Üretim ve ihracatla Türkiye’nin yatırım merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”

 

‘İstihdam hedefi 350 bin’

Adil Konukoğlu / GSO Yönetim Kurulu Başkanı

“Gaziantep sanayisi güçlü bir altyapıya sahip. İlk başta şehir girişimci ruha sahip. Sektörel çeşitlilik, yüksek ihracat potansiyeli, büyük sanayi altyapısı, tüm kurumların ortak akılla hareket etmesi, ticaret ağı, istihdama açık sanayi altyapısı Gaziantep sanayisinin diğer güçlü yönleri. Bu güçle, 2023 yılında Gaziantep sanayisi 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, bütün ülkelere ihracat gerçekleştirmeyi, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde ülkemize model olmayı hedefliyor.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat