e
Banner


Türkiye-İran gümrük idaresi toplantısı gerçekleşti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İran sınırındaki Van Kapıköy’de yapımı süren Türkiye’nin ilk tren x-ray sisteminin yıl sonunda faaliyete geçmesinin planlandığını bildirdi. 

 




turkiye_iran_gumruk.jpg

Türkiye – İran Gümrük İdaresi Başkanları 3. Toplantısı, İran’ın İsfahan kentinde gerçekleştirildi. Görüşmelerde Türk heyetine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İran heyetine ise İran Gümrük İdaresi Başkanı Abbas Memarinejad başkanlık etti.

Toplantıda, Türk ve İran tarafı, güvenli ve yüksek hacimli yük taşımacılığını teminen demiryolu taşımacılığını desteklemeyi kararlaştırdı. Gürbulak – Bazergan Kara Hudut Kapısı’ndaki üçüncü yolun kullanılmasıyla ilgili gerekli tüm önlemlerin alınması, petrol ürünlerinin İran’dan Türkiye’ye yönelik yasa dışı hareketi ve kaçakçılığının durdurulmasına ilişkin işbirliğinin devam etmesi de karara bağlandı.

Toplantıda ayrıca İran tarafı, Türk kamyonlarının standart depolarının Türk gümrüklerince mühürlenmesi halinde akaryakıt fiyat farkı tahsil edilmesi uygulamasına son vermeyi kabul etti. Türk kamyonlarının standart depolarının mühürlenmemesi halinde İran tarafı Türk kamyonlarından İran içerisinde katedecekleri mesafeye bağlı olarak akaryakıt fiyat farkı tahsil etmeye devam edebilecek. Türk tarafı da İran kamyonlarının ve otobüslerinin standart depolarının İran gümrüklerince mühürlenmesi halinde akaryakıt için ilave vergi alınması uygulamasından vazgeçmeyi kabul etti.

Gürbulak – Bazergan Kara Hudut Kapıları’nda ayrı yolcu giriş ve çıkış salonlarının 2012 yılı Kasım ayı bitiminden önce faaliyete geçmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda, kaçakçılıkla ve özellikle uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele konusunda işbirliği yapılması ve bu kapsamda veri paylaşımı ile ortak eğitim programlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Tarım ürünleri ithalat ve ihracatının kolaylaştırılmasına ilişkin olarak her türlü tedbirin alınması konusunda da mutabakata varıldı.

Bu arada, Türkiye-İran 4. Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı 2013 yılı Mayıs ayının ilk haftasında Türkiye’de yapılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, geçen yıl Aralık ayında başlattıkları Gümrük İdaresi Başkanları Toplantılarıyla iki ülke arasındaki gümrük konularında belirli bir anlayış birliğine ulaştıklarını ve ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Bundan sonra da özellikle iki ülke arasındaki birleşme noktaları olan hudut kapılarının modern, iyi hizmet veren ve halklara yakışan bir görünüme ve işleyişe sahip olması için çabalarını yoğunlaştıracaklarını ifade eden Altunyaldız, böylelikle iki ülke arasındaki ticarete de en ileri düzeyde katkı sağlayabileceklerini belirtti.

İki ülke arasındaki yük trafiğini kolaylaştırmak ve hızlandırmak, kara kapılarında yaşanan yığılmaları önlemek için demiryolu taşımacılığının desteklenmesi yönünde karar aldıklarını ifade eden Altunyaldız, ”Biz bu çerçevede, yük trenlerinin gümrük kontrollerini çok daha hızlı ve etkin yapabilmek için Kapıköy’de Türkiye’nin ilk tren x-ray sistemini inşa ediyoruz. İnşaat son aşamasına gelmiş olup, bu sene sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır” dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat