Lojistik, teknoloji ile hız kazanıyor
Bilgi teknolojilerindeki gelişim, diğer birçok sektöre göre değerlendirildiğinde, lojistik sektöründe çok daha yoğun olduğu görülüyor.
Malların hareketinin planlamasında, evrakların hazırlanmasında, sevkıyat, teslimat, mal bedellerin tahsili, iade mallar gibi lojistikle ilgili bütün lojistik süreçlerde bilgi teknolojilerinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Ürünlerin, doğru zamanda, doğru yerde, doğru bilgi ile sunulması, nitelikli bilgi transferi sağlayan bilgi teknolojileri sayesinde gerçekleştiriliyor.Lojistik süreçlerde taşıma operasyonlarından, siparişin alınmasına, sevkiyat bilgilerine, teslimat yerleri, dönüş yükü gibi filo yönetiminin temelini oluşturan bilgi teknolojilerine dayalı alt yapısına kadar tüm süreçler, bilgi teknolojileriyle yönetilebiliyor.Bilgi teknolojilerine sahip işletmelerin operasyon maliyetleri düşüyor, nitelikli işletmecilikle standardize edilmiş süreç yapılarıyla müşteri memnuniyeti yükselirken, daha rekabetçi yapı oluşturulabiliyor.
Günümüzde bütünleşmiş sistemlerle alıcının sipariş vermesinden itibaren, üretimle ilgili lojistik, finansal planlama, depo yönetimi, stok kontrolü, taşımacıların sevkiyat planlaması gibi süreçlerin tamamı, birlikte, birbirleriyle etkileşimli gerçek zamanlı hizmet üretecek duruma dönüşmüş durumda. Lojistik süreçler içinde üzerinde önemle durulması gereken süreçlerin biri de depolama ve ambalajlama. Ambarların teknolojik gelişmelerle ürün kabulünden, stok yönetimine, raf sistemlerinden yükleme–boşaltmaya kadar uzanan tüm süreçler, bilgi sistemleri aracılığıyla yönetiliyor.
Uçtan uca çözüm platformları önem kazanıyor
Oracle Türkiye ve Orta Asya CRM Çözümleri Satış Müdürü Funda Karakaşoğlu Vural’a göre de lojistik sektöründe son dönemde teknoloji kullanımın öne çıktığı alanlar; satış gücü otomasyonu, kampanya yönetimi, sadakat programı yönetimi, çağrı merkezleri hizmetleri ve web üzerinden paket ve şikayet takibi olarak sıralanıyor. Vural sektörde kullanılan çözümler açısından önem kazanan noktayı ise kar marjlarının düşük, rekabetin yoğun, işlem sayısının fazla olduğu lojistik sektörünün tüm bu bileşenleri artık bütünleşik, uçtan uca tek bir platformda yürütebileceği yapılara odaklanması olarak tanımlıyor.