e
Banner


Havalimanları yeşilleniyor!

Emisyonları azaltmak için biyoyakıtla uçuş denemeleri yapan havayollarından sonra havalimanları da çevreci çalışmalar yapıyor

 




yesil_havalimani.jpg

Artan yolcu trafiğine paralel olarak havalimanları da daha çevreci olmak için yatırım yapıyor. Havacılık endüstrisinin tamamının yüzde 2-5 oranında sera gazı salınımı bulunuyor. ABD bu konuda ciddi çalışmaların yürütüldüğü ülkelerin başında geliyor. Chicago O’Hare veMedway Uluslar arası Havalimanı’nda 230 bin metrekare yeşillendirilmiş çatı var. Chicago’daki tüm meydanlarda kamyonlara düşük kükürtlü motorin gazı sağlanacak ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak yaklaşık 76 bin ton karbondioksit salınımının önüne geçilecek. Ayrıca kent, kasımda 5. Yeşil Havalimanı Konferansı’na da ev sahipliği yapacak.

Avrupa’da ise 59meydan, eko-havalimanı olmak için karbon akreditasyonu programına katılıyor. Bu havalimanları Avrupa’daki toplam yolcu trafiğinin yüzde 52.8’ine hizmet veriyor. Kasım2011’de Asya kıtasındaki 4 havalimanı da (Abu Dabi, Changi, Mumbai ve Bangalore) bu programa dahil oldu. TAV Havalimanları Holding’in İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes ile ICF Airports’ın da Antalya Havalimanı ile katıldığı karbon akreditasyon programına ise İsveç, Finlandiya ve Portekiz’den işletmeciler yoğun ilgi gösterdi.

Avrupa’da 2008’de başlayan programdan iyi netice alındı ve son bir yılda yolcu başına yapılan karbondioksit emisyonu tasarrufu 3.22 kg oldu. Program kapsamında aprondaki motorlu araçlardan çevreye yayılan karbondioksiti azaltmak için sürücüler eğitiliyor. Havalimanı bünyesinde çalışan personele başta geri dönüşüm olmak üzere çevre eğitimi veriliyor. Enerji tüketimini düşürmeye yönelik çalışmalar yapılıyor ve havalimanındaki araç parkının elektrikliye çevrilmesi teşvik ediliyor.

 

Kaç 'yeşil' kuruluş var?

Türkiye’de de Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 2009’da yeşil havalimanı projesi başlatıldı. Bu çalışma kapsamında toplam21 işletme yeşil kuruluş unvanı aldı. Projeyle canlılar üzerinde olumsuz etki yaratan ve çok sayıda sağlık sorununa yol açan çevresel kirlenmenin oluşmadan önlenebilmesi, çevreye duyarlı havaalanlarının çoğalması ve buralarda çevreci stratejilerin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi amaçlanıyor.

Yeşil kuruluş olmak için yapılması gereken düzenlemeler şunlar: İşletmelerin tüm atıkları kapsayacak şekilde Atık Yönetim Planı (AYP) oluşturmaları, AYP’nin tehlikeli atıkları kapsayan kısımlarını valiliklere onaylatmaları, AYP kapsamında, lisanslı taşıyıcı ve bertaraf edici firmalarla sözleşme ve tehlikeli atıklar için mali sorumluluk sigortalarını yaptırmaları, atık miktarlarını tespit etmek amacıyla gerekli tertibatı kurmaları, standart geçici depolama alanları oluşturmaları gibi kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat