e
Banner


Avea lojistik sektörünün rotasını mobil teknoloji ile belirliyor
Avea mobil teknoloji ile data, ses, roaming, mesajlaşma, akıllı telefonlar, makineler arası iletişim gibi bir çok telekomünikasyon yeniliğini özel olarak lojistik sektörüne entegre etme girişiminde. 




avea_lojistik.jpgAvea, gelişen teknoloji ve yeniliklerin takibinin her geçen gün zorlaştığı bilişim çağında, farklı tedarik zincirlerinin entegrasyonunu ve bu zincirlerin anlık veri iletişimini mobil teknolojiler ile sağlıyor. Avea lojistik sektöründe Lokasyon Bazlı Servisler ve 3G tabanlı araç takip çözümlerine kadar pek çok uygulama ile sektöre ivme kazandırırken şirketlerin maliyetlerini düşürüp, gelirlerini arttırmayı hedefliyor.

Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman; “Bilgi alışverişini hızlandıran ve kolaylaştıran mobil çözümler, iş süreçlerinin verimliliğini artırdığı gibi, hem insan kaynaklarının hem de müşteri ilişkilerinin etkin bir biçimde yönetilmesini sağlıyor” diyor

Öncü telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Avea, Türkiye’de lojistik sektörünün dünya standartlarına ulaşması adına, teknolojinin sadece büyük ölçekli firmalar için değil, sektördeki tüm firmalar için erişilebilir olması yolundaki çalışmalarını basın ile paylaştı.

Avrupa’da teknoloji yatırımları lojistik sektörünün olmazsa olmazları arasında sayılırken Türkiye’de lojistik sektörünün teknoloji kullanımı büyük ölçekli firmalarla sınırlı kalıyor. Tüm sektörün mobil çözümlerle gelişmesiyle Türkiye de dünyada önemli bir rekabet avantajı sağlarken malzeme, veri ve para akışını hızlandıracak, “bilgi” avantajını yakalayacak. Avea, lojistik sektörüne özel data, ses, roaming, mesajlaşma, Makineler Arası İletişim, Lokasyon Bazlı Servisler ve 3G tabanlı araç takip çözümlerine kadar pek çok uygulama ile teknolojiyi tüm sektörün ulaşabileceği ve önemli ölçüde tasarruf yaratacakları bilgi avantajını sunuyor.

Mobil teknoloji fırsatlarını kullananların sektörde avantaj sağlayacaklarını vurgulayan  Taşman, “Ülkelerin lojistik performanslarının incelendiği Lojistik Performans İndeksi’ne göre Türkiye, 2010 yılında 39. sırada yer almıştır. Türkiye, ağırlıklı bilgi teknolojilerinin etken olduğu ticaret ve taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi ve sevkıyatların takibi ve izlenebilmesi kriterleri ile Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük notlar almıştır. İşte, özellikle bu 2 alanda bir teknoloji şirketi olarak Avea, lojistik sektörünün performansını geliştirecek çözümler sunmaktadır. Avea mobil çözümlerle lojistik sektörünün 2013 yılında yayınlanacak raporda daha üst sıralarda yer almasını sağlayacak teknolojik, sektöre özel çözümler geliştirmektedir. Türkiye’de lojistik hızla gelişen sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu anlamda teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda sektör firmalarına da önemli görevler düşmektedir. Biz Avea olarak, tüm teknolojik altyapımızla sektörden gelecek işbirliklerine açığız” dedi.

Sürekli hareket halinde olan lojistik sektörü için mobil teknolojilerin hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Taşman konuşmasına şöyle devam etti: “Sektörde giderek yaygınlaşan mobil servislerin kullanımı, firmaların operasyonel maliyetlerini düşürerek verimlilik sağlarken, müşteri memnuniyetini de artırıyor. Bilgi alışverişini hızlandıran ve kolaylaştıran mobil çözümler, iş süreçlerinin yeniden tanımlanmasını ve insan kaynaklarının etkin bir biçimde yönetilmesini de sağlıyor. Avea kurumsal müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda hangi sektörde olursa olsun esnek, fonksiyonel mobil lojistik iş çözümlerini sunabiliyor”.  

Sektörün farklı kollarında faaliyet gösteren pek çok lider firmaya, onlara özel geliştirilen çözümlerle hizmet verdiklerinibelirten Tunç Taşman, Avea’nın kurumsal müşterilerine özel geliştirdiği projeler hakkında da bilgi verdi. Sektörde ilk defa Avea ve Ulusoy işbirliği ile geliştirilen Monobox Projesi ile Ulusoy, Ürün Takibi Sistemi ile Turkish Do&Co firmaları sektörlerinde bekledikleri farklılığı yarattı.

Ulusoy, yolcularının güvenliğini mobil izleme ile sağlıyor

Sistem sayesinde, otobüslerin konumu harita üzerinden online olarak takip edilebiliyor, kamera görüntüleri de online izlenebiliyor. Sistemin sürekli kayıt halinde olması, uçaklardaki kara-kutu teknolojisine benzer bir şekilde, kayıtlı görüntülerin istendiği zaman izlenebilmesini de beraberinde getiriyor. Mobil Takip Sistemi’nin, benzer online araç izleme ihtiyacı olan çok sayıda şehirlerarası otobüs firmasının yanı sıra belediye ve halk otobüsleri, öğrenci ve personel servisleri için de uygulanabilecek olması, sektörün ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. 

Tunç Taşman basınla paylaştığı bilgiler arasında örnek olarak verdiği otobüs firması Ulusoy ile yaptıkları iş birliğinden ne gibi kazanımlar olduğunu aktardı. Taşman sektörle ilgili Avea’nın çıkış noktasını şu sözlerle anlattı; ‘Biz lojistik sektörlerinde çok önemli ve öncü firmalarla çalışmak istiyoruz ve onlarla birlikte bir şeyler yapmak istiyoruz. Sektöre özel bir şey geliştireceksek o sektörü iyi bilen, yön veren, fikir lideri olan şirketlerle çalıştığınız zaman daha hızlı yol alıyorsunuz. Örnek  Ulusoyla yaptığımız çalışma. Otobüslerin klasik  iç ve dış yüzlerine yerleştirdiğimiz kameralarla trafik, yolcu durumu, araç hızı, yön durumu her şey bir kara kutu gibi kayda geçiyor’

Üretimden tüketime uzanan süreçte ısı ve tazelik mobil takipte

60’ın üzerinde ulusal ve uluslararası havayolu şirketine ikram hizmeti veren Turkish Do&Co, üretim aşamasından yükleme aşamasına kadar geçen süredeki ürünün ısı değişimlerinin kontrolünü ve takibini Avea Araç Takip Sistemleri ile online olarak yapıyor. Sistem sayesinde, Do&Co’nun en önemli maliyet kalemlerinden biri olan yemek israfı azalırken, kişiye özel yemek seçimi, stok takibi kolaylaştı ve yükleme indirme hacmi artarken harcanan süreler azaldı. Do&Co, Avea’nın Araç Takip Sistemi sayesinde tasarruf, çeşitlilik, esneklik, servis kalitesinde ve müşteri memnuniyetinde ve aynı zamanda gelirlerinde de artış sağlamıştır.

Sürekli hareket halinde olan lojistik sektörü için araç ve ürün takibi, toplu mesajlaşma ve mobil pazarlama gibi mobil teknolojiler hayati öneme sahip. Rekabetin kıyasıya yaşandığı sektörde firmalar ancak kendilerine özel mobil çözümlerle rekabette fark yaratabiliyorlar. En yaygın kullanılan teknolojilerden biri olan, sahadaki araçlara ait konum, hız ve yön bilgilerinin uydu haritasından izlenebilmesini sağlayan araç takip sistemi sayesinde, firmalar hizmet kalitelerini artırırken verimliliklerine de katkıda bulunuyorlar. Bu teknolojiyle, araçların tek ya da çeşitli gruplara göre sınıflandırılıp izlenebilmesi, duraklama yapılan yerler ve rölanti süreleri gibi durumlar için uyarılar tanımlanabilmesi, her araç için ayrı raporlar alınabilmesi mümkün olabiliyor.

Mobilite, lojistik sektörüne tasarruf yaratıyor

Lojistik sektöründe, maliyet ortalama satış fiyatının yüzde 30'unu  aşarken, araç takip sistemi kullanan firmalarda bu rakam yüzde 25'lere kadar iniyor. Araç takibi, sektörün ana maliyet kalemi olan yakıt tüketimini takip edebilmenin de en etkili yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Monobox Projesi’ni hayata geçiren Ulusoy, bu sayede yakıtta yüzde 7’ye varan tasarruf sağladı.

Mobil  teknoloji ile lojistik sektörün önü açılıyor

Lojistik ve taşımacılık sektöründeki firmaları rakiplerinden ayıracak mobil çözümlerden biri de toplu mesajlaşma. Kurumlara özel mesajlaşma servisleri tüm müşteri, çalışan ve iş ortaklarına aynı anda kolayca ulaşma olanağı sunuyor. Bu sayede, hem kısa zamanda mesajlar iletilmiş hem de iletişim maliyetleri düşürülmüş oluyor. Toplu mesajlaşma çözümlerini kullanan bir seyahat firması, müşterisi internet ya da çağrı merkezinden bilet satın aldığı anda yolculuk bilgilerini cep telefonuna kısa mesaj olarak göndererek müşteri memnuniyetinde bir adım öne geçiyor.

Sektördeki firmaların üzerinde mutlaka durmaları gereken bir diğer mobil çözüm ise mobil pazarlama ve mobil reklam. Marka ile tüketici arasındaki ilişkiyi güçlendiren önemli bir unsur olan mobil pazarlamayla, pazarlama mesajları farklı kurgu ve uygulamalarla müşterilerin cep telefonlarına iletilebiliyor. Mobil pazarlamanın İzinli Veri Tabanı Yönetimi ile hedefli pazarlamayı mümkün kılan yapısı, hedef kitlesini belirlemiş lojistik ve taşımacılık firmaları için çeşitli kampanyalarla yeni fırsatların da kapısını aralıyor.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat