e
Banner


TİVE, tedarik zincirinde tam görünürlük sağlıyor
Amerika merkezli Tive yenilikçi donanım ve akıllı yazılım teknolojileri ile tedarik zincirinde tam görünürlük sağlıyor. Dünyada ilk 5G lityum veya nikel içeren pilli takip cihazlarını kullanıcıların hizmetine sunduklarını belirten Tive Türkiye A.S Genel Müdürü John McKinstry, imalatçı, tüketici ve lojistikçileri dünya genelinde gelişmiş görünürlük verileriyle güçlendirdiklerini söylüyor. 




TİVEAmerikalı küresel tedarik zinciri görünürlük şirketi Tive, Türkiye pazarına giriş yaptı. İstanbul’a ofis açan şirket, geleceğin tedarik zincirindeki lider firmalarına 0 görünürlük kazandırmak için yenilikçi donanım ve akıllı yazılım teknolojileri sunuyor. Dünyada ilk 5G lityum veya nikel içeren pilli takip cihazlarını kullanıcıların hizmetine sunan şirket, bu cihazları akıllı yazılımlar ile destekliyor. Türkiye’de ilk röportajını UTA Lojistik Dergisi’ne veren Tive Türkiye A.S Genel Müdürü John McKinstry, sundukları hizmetleri, piyasaya sundukları takip cihazının özelliklerini, rakipleri karşısında nasıl fark yarattıklarını ve görünürlüğün geleceğini anlattı.
 
TEDARİK ZİNCİRİNİN GÖRÜNÜRLÜKTEKİ GELECEĞİNİ ŞİMDİDEN YAŞAMAYA BAŞLADIK 
Görünürlükte bilgi teknolojilerinin önemi nedir? 
Fütürist Alvin Toffler, 1990 tarihli “Powershift” adlı kitabında, “tecrübeye giden bilginin güç haline geldiğini yazıyor.” Gücün doğası - eyleme geçme, koşulları değiştirme, başkalarını yönlendirme, üretme yeteneği - günümüzün bağlantılı, teknolojik, süper bilgisayarlı, küresel ekonomisinde temelden değişiyor. 21. yüzyılın iş dünyasında, son 20 yılda büyük teknoloji şirketlerinin yükselişinde görülebileceği gibi, bilgiye sahip olanlar kaçınılmaz olarak bilgi sahibi olmayanları geride bırakıyor. Karmaşık, bilgi zengini olan dünya ulaştırma ve lojistik endüstrisi, yeni bilgi teknolojilerinin benimsenmesi açısından diğer birçok endüstrinin gerisinde kalmıştır. Bununla birlikle Amazon örneği, kendi tedarik zinciri boyunca topladığı bilgi ve bu bilginin efektif kullanılmasıyla kendi alanında baskın, neredeyse dokunulamaz bir oyuncu haline gelmiştir. “Amazon Etkisi”, özellikle küresel pandemi zamanında, firmalar tarafından fiziksel tedarik zincirleri boyunca yeni teknolojilerin hızla benimsenmesi ve kullanılmasıyla sonuçlandı. Görünürlük artık “isteğe bağlı bir seçenek” olmaktan çıkıp, daha rekabetçi bir küresel sahnede başarı için “sahip olunması gereken” bir unsur haline geldi. Tive olarak, geleceğin tedarik zincirindeki lider firmalarına 0 görünürlük kazandırmak için yenilikçi donanım ve akıllı yazılım teknolojilerinin önde gelen küresel sağlayıcılarından biri olmaktan gurur duyuyoruz.
 
İLK 5G İZLEME CİHAZINI PİYASAYA SUNDU 
Tive hakkında bilgi verir misiniz? 
Tive, 2015 yılında Boston’da kurulan, küresel bir tedarik zinciri görünürlük şirketidir. 2015 yılından bu yana tedarik zinciri görünürlük teknolojisindeki en son yenilikleri müşterileriyle buluşturuyor. Tive’ın geçmişine baktığımızda, veri analizi, lojistik ve çip teknolojisinde çığır açan fikirler yarattığını görebiliriz. CEO’muz Krenar Komoni, dünyanın ilk 2G + 3G + LTE destekli çipini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tabanlı bir start-up’ta geliştirdi, bunun yanı sıra dünyanın en verimli hücresel baz istasyonlarını geliştirerek, Fortune 500 şirketlerine de yeni kablosuz ürünleri piyasaya sürerken danışmanlık yaptı… Çip ve kablosuz teknoloji yeniliklerinin en ileri noktasında olan Tive, son birkaç yıldır lojistik ve tedarik zinciri görünürlüğü alanında yenilikçi ve pazar lideri olarak kendini kanıtlamıştır. 2019’da Tive, dünyanın ilk 5G izleme cihazını tanıttı. 2020’de ise daha güvenli, daha çevreci lityum dışı pil teknolojisine sahip cihazları piyasaya süren ilk firma oldu.
 
Tedarik zinciri görünürlüğü nedir?
 0 tedarik zinciri görünürlüğü dört ana bileşenden oluşur.
1. Konum: Gönderim nerede?
2. Durum: Gönderim ne durumda?
3. Olay: Gönderime ne oluyor?
4. Zaman: Hangi tarih ve zaman diliminde ne oluyor?
Basitçe ifade etmek gerekirse, 0 tedarik zinciri görünürlüğü, ürünleriniz nerede veya neyle taşınırsa taşınsın, dünyanın herhangi bir yerinde gerçek zamanlı olarak konum, durum ve olay bilgilerine sahip olabilmektir. Bugün piyasada “görünürlük” sunduğunu iddia eden birçok şirket var, ancak bu şirketlerin çok azı tüm tedarik zinciri boyunca 0 görünürlük olanağı sunuyor. 
 
Tive tedarik zincirine görünürlüğü nasıl getiriyor? 
Tive olarak mal imalatçılarını, ürünlere gerçekte sahip olan kişileri ve ürünü fiilen taşıyan lojistik firmalarını (3PL’ler), dünya genelinde gelişmiş görünürlük verileriyle güçlendiriyoruz. Yurt içi, sınır ötesi, kara, okyanus veya hava gönderileri olması fark etmeksizin onlara gönderilerine tam olarak ne olduğunu, nerede ve ne zaman olduğunu gerçek zamanlı olarak gösteriyoruz. Bunu tüm ürünlere kolayca takılan, kompakt, kullanımı kolay, cihazlarımız ve şirketimizin yarattığı akıllı yazılımımız ile yapabiliyoruz. Müşterilerimiz Tive ürünlerinden herhangi birini çalıştırıp bilgi almak istedikleri ürünün yanına koyarak ürünün dünya üzerinde nerede olduğunu kolaylıkla görüntüleyebilir. Tive ürünleri size öyle tutarlı pozisyon bilgisi verir ki, bir depo içerisinde ürününüzün nerede olduğunu dahi görüntüleyebilirsiniz.
Tive ürünlerini kullanarak ürünlerinizin bulunduğu ortamın ne kadar sıcak olduğunu, nem oranının ne olduğunu, ışık sensörünü kullanarak kutunuzun veya konteynerinizin kapısının ne zaman anında görüntüleyebilirsiniz. Darbe sensörümüz sayesinde taşıma esnasında birisi ürününüzü düşürürse Tive anlık olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşacaktır. Pozisyon bilgisinin yanı sıra Tive kullanıcılarına ürünleri hakkında detaylı bilgileri 7/24 sunmaktadır. 
 
DÖRT ÖZELLİĞİYLE RAKİPLERİNDEN AYRILIYOR 
Tive nasıl fark yaratıyor? 
Tive’ı bu konuda diğer rakiplerinden ayıran dört husus var. İlk olarak, bizim, hızlı, yenilikçi ve müşteriye göre uyarlanmış çözümlerimiz, dünyada ilk 5G lityum veya nikel içeren pilli takip cihazlarını kullanıcıların hizmetine sunmuştur. İkinci olarak, müşteri sistemleri ile entegrasyon ve analiz amaçlı data sağlayan Tive bulut çözümleri. Üçüncü olarak, müşteriye görünürlük sağlayan müşteri odaklı hizmet ve ortaklık anlayışımız. Son ve en önemli olarak, yaptığı işe kendini adamış ve müşteri odaklı çalışanlarımız sayesinde müşteriye yaşatılan yenilikçi deneyimler. Biliyoruz ki, yapılan işin başarısı için teknoloji kadar verilen servis de önemli. Hizmet ve müşteri memnuniyetini gönülden benimseyip görünürlük çözümlerimizi müşteri ihtiyaçlarını giderecek şekilde sunuyoruz. Adanmışlık bizim genlerimizde var, bu zor ve stresli zamanlarda müşterimizi kollamak bizim görevimiz. 
 
Pandemi kargoda görünürlüğü nasıl etkiledi? 
Tive, bu sene, görünürlüğün ön plana çıktığı dönemde güçlü bir büyüme yaşadı. Pandemi öncesinde büyüme zaten güçlü iken, Tive 2020 1.ve 2. çeyrekte benimsenme anlamında çok hızlı ilerleme kaydetti. Örnek verecek olursak, 2020’nin her çeyreğinde yaşanılan büyüme hızı, daha önceki yıllık büyüme rakamlarına karşılık geldi. Bu muhteşem büyüme öyküsü hem yerel pazar Amerika hem de Avrupa açısından aynı şekilde gelişti. Tedarik zincirindeki bozulma ve kaotik ortam görünürlüğün önemini arttırdı. İnsanlar bu zor zamanda kargolarının nerede olduğunu bilmek istiyorlar. Bunu sağlamak bizim işimiz! 
 
ARGO SEVKİYATLARINDA DEVRİM YAŞANACAK 
Kargoda görünürlüğün geleceği nasıl şekillenecek? 
Kargo görünürlüğü pazarında olmak açısından ilginç bir dönem yaşıyoruz. Geleceğin nasıl olacağına dair bir öngörü yapmak gerekirse, sanıyorum ki, bugünden çok daha farklı olacak demek yanıltıcı olmaz. Yukarıda bahsettiğimiz tedarik zincirinin dört unsuru olan, konum, durum, olay ve zamanı ele alır ve bunları yapay zeka ile analiz edersek, ileriye dönük daha sağlıklı tahmin ve eğilim analizleri yapabiliriz. Bu da daha akıllı, müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren ve tahmin edilebilirlik sağlayan tedarik zincirlerinin gelişmesini sağlayacaktır. Bunun sonucunda da müşterilerin hizmet beklentileri devrime uğrayacaktır. Fiziksel tedarik zinciri üzerinde oluşan bilgiyi Block Chain gibi bilgi içerikli ortamlara taşımak, kargonun dünya üzerinde sevkiyatını devrime uğratacak ve kargo daha hızlı ve emin bir şekilde hedefine sevk edilecektir. Tive bütün bunları gerçekleştirmek için ön saflarda yer almanın heyecanını duymakta ve son dönemde hızla Avrupa ve Asya pazarlarına açılmaktadır. Tive, sonuncusu 2019 Şubat ayı olmak üzere, iki kez Gartner’ın gerçek zamanlı görünürlük sağlayan platformlar listesine girmiştir.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat